Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Właśnie płynie do mnie EOS 300D i w związku z tym stanąłem przed dylematem który, mam nadzieję, pomożecie mi rozwiązać. W zasadzie mogę jeszcze zdecydować czy 300D będzie w wersji Body czy w KIT i stąd pytanie. (nadminię że mam do dyspozycji ok 1000 PLN)
- czy zostawić obiektyw od analogowego EOSa - 28-90 i do tego dokupić jakis fajniejszy tele (ok 1000-1200 - Canon EF 75-300 USM III 4-5,6; EF 70-210 3,5-4,5)
- czy wziąc zestaw KIT z 18-55 i dokupić tele slabsze (ok 500-700 PLN - jakiś Tamron 70-300)
... a moze macie inne powysly?
Kolejne pytanie przyszlosciowe - czy warto do tych tele myslec o telekonwerterach Kenko x2 lub x1,5. czy będzie pracował razem z nimi AF
... i jeszcze jedno . ile jest warte Body EOS 300 i czy jesli jest ryska na matówce (tak to się chyba nazywa) to da rade ja jakoś wyczyścić ?
Canon EOS 300 D, Canon 18-55 3.5/5.6, Sigma 70-200 2.8 EX HSM, APO telekonwerter Sigma 2x EX
lampa Sigma EF-500 DG Super. CF II 256
w sferze przyszłych zakupów Soligor 100/3.5 Macro
czy wziąc zestaw KIT z 18-55 i dokupić tele slabsze (ok 500-700 PLN - jakiś Tamron 70-300)
zostaw kita bo szeroki się przyda i weź Sigmę 75-300, jest w/g opini użytkowników (różne fora) dużo ostrzejsza od canonowskiego odpowiednika który podobno mydli powyżej 200mm, no i Sigma ma super macro 1:2 z odległości 90cm !!
(podobno trzeba jednak w Sigmie wymienić jednego chipa w serwisie, ale to chyba niedroga sprawa)
są 2 typy:
nowy model wersja APO - w tym już chyba nie trzeba nic wymieniać... chcę go kupić jak uzbieram kesz
oraz wersja DL
Za 500-700 zl znajdziesz uzywanego Canona 70-210 albo 100-300 (ja swojego 70-210 za 700zl+przesylka kupilem).
polowałem przez miesiąc na taki obiektyw w takiej cenie i powiem, że miałeś wyjątkowego farta, bo jeśli już jakiś się pojawia np. na allegro, to nie schodzi poniżej 900zł, a na ebay.de w większości licytacji przebija 200 Euro (mam na myśli 70-210)
Za 500-700 zl znajdziesz uzywanego Canona 70-210 albo 100-300 (ja swojego 70-210 za 700zl+przesylka kupilem).
polowałem przez miesiąc na taki obiektyw w takiej cenie i powiem, że miałeś wyjątkowego farta, bo jeśli już jakiś się pojawia np. na allegro, to nie schodzi poniżej 900zł, a na ebay.de w większości licytacji przebija 200 Euro (mam na myśli 70-210)
Ano chyba mialem farta... wlasnie przeszukalem archiwum maili - pomylilem sie o 50zl z cena.
Ot wyciag:
"2004-01-16
Gratulacje! Kupiłeś przedmiot poprzez Kup Teraz
Nazwa aukcji: Obiektyw Canon Zoom Lens EF 70-210 Autofocus
Cena Kup Teraz: 750,00 zł "
Kupilem go w piatek w poludnie. Tuz po kliknieciu na Kup Teraz zadzwonilem do sprzedajacego, wyslal tego samego dnia priorytetem.
Paczka doszla do mnie nastepnego dnia - w sobote o 8 rano (brawa dla Poczty Polskiej!) a pare godzin po tym jak doszedl obiektyw odbieralem Canona 10D .
Tak wiec moge przyznac - mialem farta z cena, czasem zakupu, opcja Kup teraz, czasem przesylki bo od razu moglem sie nim bawic ze swiezo odebranym sprzetem.
Widac ze jest uzywany, ryski ma dwie ale nieduze i po bokach soczewki - nie narzekam na jakosc (choc i tak na Sigme zmienie :> ).
Jesli ktos sie uprze to podobno porownywalnej jakosci ale z o klase gorszym swiatlem jest 80-200 4.5-5.6.
I chyba ją wezmę w wersji APO .... chca ode mnie 1000 PLN - to chyba nie jest przesada. Co do Sigmy to boję się jednego. Kilka razy słyszałem że siada napęd.
Wiem Carlos że się interesowałeś. Jak z tym jest?
Canon EOS 300 D, Canon 18-55 3.5/5.6, Sigma 70-200 2.8 EX HSM, APO telekonwerter Sigma 2x EX
lampa Sigma EF-500 DG Super. CF II 256
w sferze przyszłych zakupów Soligor 100/3.5 Macro
nie wiem, ja się napaliłem i kupię też tą Sigmę w wersji APO... gdzie znalazłeś za 1000zł ? ja się nadal zastanawiam nad 28-135 bo miałem takiego przez kilka dni w domku i mi się bardzo spodobał, podobno w połączniu z konwerterem Sigmy x1.4 to już calkiem przyzwoity Zoomik z IS !!
czy wziąc zestaw KIT z 18-55 i dokupić tele slabsze (ok 500-700 PLN - jakiś Tamron 70-300)
(podobno trzeba jednak w Sigmie wymienić jednego chipa w serwisie, ale to chyba niedroga sprawa)
Jezeli to bedzie nowka ze sklepu, to prawdopodobnie nie trzeba bedzie nic wymieniac. Niektore starsze Sigmy faktycznie maja problemy (dostalem Err99 dla Sigmy 28-105), ale moja 70-300 chodzi pieknie.
EOS 500N, EOS 350D
CANON 28-80/3.5-5.6, CANON 18-55 II USM/3.5-5.6, SIGMA 70-300/4-5.6 MACRO, DB 40GB
Jezeli to bedzie nowka ze sklepu, to prawdopodobnie nie trzeba bedzie nic wymieniac. Niektore starsze Sigmy faktycznie maja problemy (dostalem Err99 dla Sigmy 28-105), ale moja 70-300 chodzi pieknie.
zostaw kita bo szeroki się przyda i weź Sigmę 75-300, jest w/g opini użytkowników (różne fora) dużo ostrzejsza od canonowskiego odpowiednika który podobno mydli powyżej 200mm, no i Sigma ma super macro 1:2 z odległości 90cm !!
Komentarz