canon 60d + Tamron 17-50 2.8 + Tamron SP 70-300mm F 4-5.6 VC Di USD

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • j_M007
    Dopiero zaczyna
    • 2012
    • 46

Podepnę się pod temat.
    Ta sama puszka, podobne rozważania dotyczące obiektywu.

Co mam, widać w stopce. Aparat wzięłam z jakąś super-extra gwarancją, która za 260 Euro obejmuje koszty nabycia nowego aparatu w przypadku uszkodzeń, kradzieży i takich tam. Tyle, że na papierku zasady wyglądają nieco inaczej, niż w sklepie przy zakupie
    Mam 14 dni, żeby się wycofać. Tak też zrobię, ale odczekam do końca, bo może akurat coś się przytrafi. W każdym razie Saturn nie wypłaci mi tych 260 gotówką, tylko wymieni na talon. I ten talon postanowiłam "przehulać" na obiektyw.

Ponieważ w sumie mam całkiem spory arsenał, nie bardzo wiem, co brać. Stanęło na obiektywie, bo tego nigdy za wiele.
    Kandydaci:
    Canon 1,8/85
    Tamron 70-300 (stabilizownay)
    Tamron 2,8/90

W sumie najbardziej skłaniam się ku zoomowi. Moje główne tematy to portrety i makro, ale do portretów mam świeżo zreperowaną 50 (1,8), do makro C60. Do obu zastosowań mam też inne graty, a długi zoom by się przydał. Rozważałam Tamrona bez stabilizacji, ale jednak lepiej teraz ciut dołożyć do talonu, niż potem się złościć, że tani obiektyw mydli i bez statywu nie nada.

Właciwie można powiedzieć, że zdecydowałam się na zoom Tamrona, ale C85 to takie moje wymarzone szkiełko. W sumie Tamron 90mm też. Za to zoom jest wszechstronny, stabilizowany i ultradźwiękowy...

Mam tydzień na podjęcie decyzji, każda sugestia się przyda!
    400D, 60D, G11
    Canon EF-S 3,5-5,6/18-55, Canon EF 1,8/50 II, Tamron 4,0-5,6/55-200, Samyang 3,5/8, Canon EF-S 2,8/60, Canon EF-S 4-5,6/17-85, Canon EF 2,8/100
    M42: Helios 44-6, Jupiter 37AM, Tair 3Phs, Zeiss Tessar.

Komentarz

• michael_key
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2129

Zamieszczone przez j_M007
      Canon 1,8/85
      To bym wybrał. Świetne szkiełko. Fajny bokeh.

Komentarz

• Aspirant
        • 2010
        • 10

Witam,

Zauważyłem, że na live view ustawia długo ostrość, ale na wyłączonym live view nie ma tego problemu.
        Canon60D+T17-50mmf/2.8VC; Zenit12sd+Helios58mmf/2; SonyF828

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Zamieszczone przez Aspirant
          Zauważyłem, że na live view ustawia długo ostrość, ale na wyłączonym live view nie ma tego problemu.
          Żadna nowość - ostrzenie w trybie detekcji kontrastu jest po prostu wolne (w lustrzankach Canona).
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Aspirant
            • 2010
            • 10

Mogłem się domyśleć, że prawie profesjonalny sprzęt nie może tak powoli ostrzyć i jest jakiś kruczek, a to przez używanie live view.

W takim razie muszę sprostować: obiektyw ostrzy bardzo szybko.
            Canon60D+T17-50mmf/2.8VC; Zenit12sd+Helios58mmf/2; SonyF828

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez Aspirant
              Mogłem się domyśleć, że prawie profesjonalny sprzęt nie może tak powoli ostrzyć i jest jakiś kruczek, a to przez używanie live view.
              Nie do końca. W trybie LV również możesz ostrzyć przez detekcję fazową i będzie tak samo szybko.
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

Pracuję...