Cullmann dc36 i napięcie na stopce..

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • konturek

Cullmann dc36 i napięcie na stopce..

Witam posiadam canona 300d i z dawnych czasów znalazła się właśnie taka lampa. Wziąłem miernik i sprawdziłem napięcie na stopce. Wyszło 6.25V. No i teraz moje pytanie do esów można stosowac lampe z maxem na stopce 6 V u mnie jest troszkę wiecej. Czy ktoś może stosował juz lamy z takim napięciem do swoich eosów i czy nie uszkodze taka lampą aparatu ?
  • mganko
    Bywalec
    • 2005
    • 127

nadwyżka jest niewielka, pewnie nic się nie stanie ale ryzyko jest

Komentarz

• KuchateK
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 4895

A tam... 0.25V to jak by nic nie bylo... Ryzyko to jak podpinasz lampe z 9-12V albo i wiecej...
      ...

Komentarz

• robertdaz

Witam

Moj pierwszy post wiec na poczatku witam uzytkowników, sympatyków itd. itp. odnosnie fotografii
        Pierwszy post i jednoczesnie zapytanie odnosnie (jesli to mozliwe) podania jak wyglada sprawa z napieciem "goracej stopki" w 350D.
        Mam Cullmanna DC36 ktory mi sie ostał po Fuji S9500 i myslalem o wykorzystaniu jej na poczatek z 350D. Wiem ze dotyczy to obslugi tylko manualnej ale to mnie nie boli. Boli mnie tylko to, czy nie wyrzadze aparatowi jakiejs krzywdy tą lampa.

Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

350D akceptuje na stopce do 250V, wiec mozesz zapinac cokolwiek bez zastanowienia.

Zreszta lampa ta jak widac powyzej ma 6V, wiec nawet niskonapieciowe Canony beda z nia dzialac bez uszkodzenia (wlasnie to 6V to limit).
          ...

Komentarz

• tomaj_2
            Bywalec
            • 2006
            • 247

Zamieszczone przez KuchateK
            350D akceptuje na stopce do 250V, wiec mozesz ja zapinac bez zastanowienia.
            300D bedzie podobnie - kiedys podpiałem parę razy starą, ruską lampę, na stopce ok 140V. I co ?? Puszka działa do dziś. A zrobiłem kilka fotek 8)
            Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
            Moje wypociny

Komentarz

• KuchateK
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 4895

300D to za duze ryzyko z lampami wysokonapieciowymi. Ja bym go nie podjal.
              Pare szesciowoltowych puszek po upaleniu lampa bylo juz na allegro na czesci
              ...

Komentarz

• robertdaz

Dzieki za szybka odpowiedz

Czyli nie sprzedaje jej

Komentarz

• tomaj_2
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 247

Zamieszczone przez KuchateK
                  Pare szesciowoltowych puszek po upaleniu lampa bylo juz na allegro na czesci
                  Hmmm. miałem fuksa
                  A prawda jest taka, że wszystko jest na ileś tam obliczone i jedne układy wytrzymają więcej niż norma inne mniej.
                  Czego używam teraz - widac w stopce
                  Ostatnio edytowany przez tomaj_2; 5191.
                  Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
                  Moje wypociny

Komentarz

• KuchateK
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 4895

Numer jest tutaj taki, ze taka elektronike mozna uszkodzic tez na raty. Wiec to ze udalo sie zrobic 5 czy 10 fotek (a nawet i 100) nie znaczy, ze ta nastepna nie bedzie ta mordujaca aparat do konca.
                    ...

Komentarz

• robertdaz

Ech... moze jednak sie wstrzymam z podpinaniem jej bo glupio byloby w pierwszy dzien go zepsuc Podepne w drugi ))

Komentarz

• KuchateK
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 4895

Twoja puszka i Twoja lampa maja dzialac, wiec ciesz sie i uzywaj dowoli

Jego puszka i jego lampa w/g wiekszosci teorii skonczy zywot tragiczna katastrofa predzej czy pozniej Niech sie cieszy ze jeszcze dziala i najlepiej wiecej nie uzywa tego zestawu
                        ...

Komentarz

• robertdaz

Jutro powinien przyjsc i bede go mial w koncu w pelnej dyspozycji wiec wtedy bede sie mogl przekonac naocznie A poki co to sobie moge jedynie (bez obaw) blyskac palnikiem wciskajac przycisk Test )))

Jeszcze raz dzieki za info.

Komentarz

• robertdaz

Tak wiec, potwierdzam sprawnosc sprzetu
                            Cullmann DC36 i C 350D wspolpracuja bardzo ladnie. TTL oczywiscie nie dziala ale pieknie za to dziala sprawa zdjec seryjnych. Lampa ustawiona na W bardzo ladnie pali i nie sprawia zadnych problemow.

Komentarz

Pracuję...