5d mk II + 430 ex II - wymuszanie na "isoauto" wartosci 400

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • semimatt
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 33

5d mk II + 430 ex II - wymuszanie na "isoauto" wartosci 400

jak w nagłówku - w każdym programie przy włączonym auto iso i lampie aparat ustawia mi iso 400 - inna wartosc tylko gdy wybiore ją automatycznie - WTF ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    - a konkretnie - wymusza obniżenie czułosci do 400 - nawet gdy na Av czasy przy 35mm są w sekundach - trzyma czułość dalej :/ gdy jest jasniej spada do 200. a jakbym chciał na auto iso robic przy wyzszych czułościach a lampą tylko lekko dopalic ? to jakis fake czy gdzies mam cos zablokowane ?
    Ostatnio edytowany przez semimatt; 16772. Powód: Automerged Doublepost
  • mgtan
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1084

Nie rozumiem...

włączas autoiso i robi na całym zakresie auto iso czy mrozi na ISO 400 wówczas?
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• semimatt
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 33

mrozi na 200 do 400... tak jakby autoiso sie ograniczało od 200 do 400 :/ ale nie mozna przeciez tego ustawic ?

Komentarz

• mgtan
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1084

a jak włączysz manualnie to zmieniasz jak chcesz?

u mnie na 40D na autoiso mrozi na iso 400 i już.. fakt wówczas są też najlepsze efekty lampy u mnie

Komentarz

• semimatt
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 33

ale piszesz o 430 czy 580 ?

na manual-iso ustawiam jak chce - troche dziwne to - bo jak bede robił w ciemnym kosciele to autoiso zupełnie nie przydatne wówczas a cieszyłem sie na to :/

Komentarz

• mgtan
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1084

nie ma znaczenia czy 430 czy 580... zasada działania jest taka sama.

wejdz do ciemnego pomieszczenia icyknij coś tam co ledwo widać byle by AF złapał ostrość.... i zobacz co sie stanie.

Komentarz

• trampek
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1546

dziala jak piszesz. dodatm ze w nikonie d700 tez nie da sie pogodzic aoto iso i lampy. mozliwe ze to sprawa softowa ale mozliwe tez ze moze sie to klocic na tyle z ettlem ze moze sie nie dac. teraz mi do glowy przyszlo ze musze lampe na M wyprobowac czy beidze dzialalo
              R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• semimatt
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 33

chyba to soft a nie konflikt - bo ustawia mi sie takze iso 320 i 200 ... czyli nizej ustawi... wyzej nie...

a w pentaxie k20d i af-360fgz - identyczne nastawy normalnie działają - własnie pyknałem fotke takim zestawem na auto iso przy 3200... co za shit...
                a sprawdziłem na trybie M bez lampy - autoiso to wymuszone 400.... to jakis błąd softu aparatu chyba jesli macie tak samo ?

Komentarz

• trampek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1546

Zamieszczone przez semimatt
                  a sprawdziłem na trybie M bez lampy - autoiso to wymuszone 400.... to jakis błąd softu aparatu chyba jesli macie tak samo ?
                  na M auto iso jie dziala. NAtomiast ja pisalem od trybie M na lampie. aparat na preselekcji przeslony np.
                  R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• mgtan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1084

aparat masz wporządku. To tak działa.

Komentarz

• airhead
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2495

nie burzcie się tak
                      iso-400 przy użyciu lampy to całkiem dobry wybór
                      taki kompromis między małymi szumami a szybkim ładowaniem się lampy
                      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Merde
                        Grzeczny i układny podpis
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez trampek
                        dziala jak piszesz. dodatm ze w nikonie d700 tez nie da sie pogodzic aoto iso i lampy. mozliwe ze to sprawa softowa ale mozliwe tez ze moze sie to klocic na tyle z ettlem ze moze sie nie dac.
                        Hmm, na chłopski rozum jak miałoby to działać? Przecież jakikolwiek tryb auto (poza zielonym kwadratem) ma sens tylko w przypadku, kiedy tylko jeden parametr ekspozycji jest automatycznie dobierany. W przypadku zdjęć z lampą ręcznie trzeba by (oprócz przysłony i czasu) ustawić moc palnika.
                        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• semimatt
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 33

w pentaxie działa - np.. na Av ustawiam sobie powiedzmy f2... do tego aparat dobiera mi czas a jesli ten jest za długi żeby utrzymac z reki to aparat go skraca rekompensujac to wyższą czułością (która jest w pentaxie dowolnie ograniczana przez usera)... a lampa do tego tylko doswietla ...
                          ... kufa.... 5d mark II kosztuje 4-5 razy tyle co k20d... i nie ma takiego w sumie podstawowego udogodnienia

Komentarz

• mor_feusz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1370

No i klania sie nieczytanie instrukcji
                            Auto ISO w Canonie tak ma. Ustawia sie domyslnie na 400, jesli bedzie za malo swiatla to sie zwiekszy (np na 800), jesli bedzie za duzo to bedzie spadalo np: 320, 200. Niestety tak juz jest. Duzo ludzi na to nazeka, ale tak jest.

A tutaj wyjasnienie: 40D i AUTO ISO
                            • P, Av, A-Dep: ISO 400 - 800 (will drop to ISO 100 to avoid over-exposure)
                            • Tv: ISO 400 (will use 100 - 800 if required)
                            • M: ISO 400
                            • Scene modes (apart from Sport and Portrait): ISO 100 - 800
                            • Sport scene mode: ISO 400 - 800
                            • Portrait scene mode: ISO 100
                            • With flash (all modes): ISO 400

Sprawdz jak to sie ma do 5D MK II
                            Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033.

Komentarz

• semimatt
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 33

nie wiem co jest w instrukcji do 5dmkII ale na iso 800 nie chce wskoczyc nawet jak czas jest 2 sekundy.. :/

no i innej dogodnosci nie ma... bez lampy przy autoiso czasy są ustawiane tak aby nie spadły ponizej 1/ogniskowa... jak włączam lampe to wszystko mi wywraca do góry nogami tak jakbym właczył tryb nocny w głuptaku.. czyli w kosciele jak spadnie na iso 400... to musze sie przełączac albo szybko na manual ... albo zmieniac iso recznie... czy tak czytak pod górke :/ nie żebym narzekał...

bo...

aparat fajny tak w ogole... ale wiele rozwiazan utrudnia życie ...
                              no i jeszcze jedna głupota - przy pomiarze matrycowym - blokuje sie pomiar swiatła przy złapaniu ostrosci - w każdym innym nie... no to nie używamy pomiaru matrycowego...

Komentarz

Pracuję...