Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jeśli moje niezawodne google nie są ślepe, to nie ma jeszcze tematu o nowym szerokim kącie od Sigmy..
Zastępczyni 10-20/4-5,6 jest w ProCentrum droższa od starszej tylko o 400zł (2299zł vs 2699zł). Różnica niewielka, prowokuje do głębszego zastanowienia nad nową. Światło jak światło, powiedzmy, że tego typu szeroki kąt oprócz pomieszczeń nie wymaga, choć mieć a nie mieć. Ale czy nowa wersja jest lepsza optycznie?
Szczerze mówiąc zastanawiam się która jest lepsza. Światło kosztem jakości - nie w tym obiektywie. Miał ktoś już styczność z nowym?
---
Za ProCentrum:
Specyfikacja:
Konstrukcja: 13 elementów w 10 grupach
Ogniskowa: 10-20 mm
Minimalny otwór przysłony: f/22
Minimalna odległość ostrzenia: 24 cm
Kąt widzenia: 102.4-63.8°
Jasność: F3.5
Powiększenie: 1:6.6
Średnica filtra: 82 mm
Wymiary: 87.3 x 88.2 mm
Waga: 520g
W zestawie:
- bardzo dobrej jakości futerał
- tulipanowa osłona przeciwsłoneczna
- karta gwarancyjna polskiego importera
- dekielki
Ciekawi mnie rozdzielczosc wzgledem 'starej' 10-20. Stawiam jednak, ze wyjdzue bardzo podobnie, jedynie plusem bedzie stale swiatlo. Jednak biorac pod uwage, ze 99% zdjec jakie robie swoja sigma jest w 10mm, to ta zaleta jest bo jest. W 10mm mam F4, w nowej bedzie 3.5 - tyle co nic, a wiekszosc i tak robi w min, 5.6. Zobaczymy jak wypadna testy. Jak bedzie rewelacja i poprawa pod wzgledem rozdzielczosci (ktora wg, mnie w starej 10-20 jest i TAK swietna), to wtedy taki Canon 10-22 bedzie naprawde nie wart zakupu - bylaby mniejsza CA, lepsza rozdzialka itd Ale watpie w rewelacje ostrosci tej sigmy, stawiam, ze bedzie stara 10-20 z plusem w postaci stalego 3.5. Nic wiecej.
Aha. Do tego jak ktos bedzie chcial kupic dobrej jakosci UV'ke, albo polara to z jego portfela wyleci dodatkowa kasa... Calkiem spora btw.
Właśnie, koszt UV jest sporo wyższy jak w przypadku starej wersji. Ten fakt oraz cena (nieznacznie) przemawiają za sprawdzoną wersją. Tak naprawdę bez testów trudno podjąć jakąś decyzje... mi potrzebne coś szybkiego, z zadowalającą ostrością na 10mm. Wiadomo, od UWA nie należy wymagać w tej kategorii cudów, ale przyzwoicie musi być. I 10-20/4-5,6 z grubsza spełnia te wymagania JEDNAK można mieć nadzieje na lepsze wyniki rozdzielczości czy ostrości nowej 3,5. A do tego trzeba czasu, bo narazie niewiele osób ją ma i nikt chyba nie testował poważnie. A szkoda, bardzo ciekawa pozycja..
Wygląda na to, że nowa wersja jest jednak dość mocno ostrzejsza od poprzedniczki. Choć pewnie i tak dużą rolę odgrywa dobranie odpowiedniego egz. Jak to w Sigmach
Ale wygląda smacznie.
400zł różnicy. Niby dużo. Tylko tak naprawdę nikt nie wie co jest w stanie Sigma zaoferować. Ma stałe światło, które jest kuszące, podobnie jak Canon ma silnik, za to 20, a nie 22. I nie wiadomo jak z aberracjami, ostrością w porównaniu do Canona. To nowe szkło, więc nawet może okazać się lepsze. Tyle tylko, że wszystko zależy od egzemplarza. Nie należy jednak zapominać, że 10-22 to nie L, którym też się wpadki zdarzają, więc 100% gwarancji nigdy nie ma, że nie trafi się na "dziwną" sztukę. Więc teraz pytanie, czy nowa Sigma jest na tyle dobra, że popchnie ludzi do dołożenia 400zł w porównaniu do starej wersji, i czy przekona Canonierów, że nie warto dopłacać kolejne 400zł do "własnej" marki.
Niestety, w tej chwili w sieci większych, sensownych testów brak.
Ja również jestem ciekawy tego szkła. Zastanawiałem się bardzo nad canonem 10-22, ale to może być ciekawa alternatywa.
Jak ktoś znajdzie jakiś test lub porównanie to niech się podzieli.
Nikt nie ma zdania, żeby porównać te 2 obiektywy?
To może wypiszę różnice ze specyfikacji:
Canon 10-22 vs Sigma 10-20 f/3.5
Ogniskowa: 10-22 vs 10-20
Światło: f/3.5-4.5 vs f/3.5
Liczba listków w przysłonie: 6 vs 7
Mechanizm autofokusa: USM vs HSM
Konstrukcja: 13/10 vs 13/10
Konstrukcja: 3 elem asferyczne, 1 UD vs 4 asferyczne, 2 ELD, 1 SLD
Filtr: 77mm vs 82mm
Waga: 385g vs 540g
Wymiary: 83.5 x 89.8mm vs 87.3 x 88.2mm
Gwarancja: 24ms vs 36 ms (+opcjonalnie dodatkowe 24 ms)
Cena: 3050PLN vs 2699PLN
Podsumowując:
Plusy Canona - trochę większy zakres ogniskowych, lżejszy (co mi akurat bardzo nie przeszkadza), mechanizm USM (teoretycznie lepszy niż HSM i lepiej współpracuje z canonami - ale przecież to UWA, więc nie aż tak ważne).
Najważniejszy plus Canona to, że jest sprawdzony i dużo osób go chwali.
Plusy Sigmy - wszystko pozostałe, a więc lepsze stałe światło, więcej listków, lepsze soczewki (4 asferyczne i 3 niskodyspersyjne), gwarancja, cena (oprócz filtrów).
Gdyby opierać się na teorii pewnie bym wybrał sigmę. Ciężko jednak ocenić obiektywy tylko po specyfikacji.
Co wy o nich myślicie? Może ktoś miał jednak kontakt już z tą Sigmą? Co lepiej kupić? Dodam, że Canona mógłbym kupić używanego za tą samą cenę co Sigma lub nawet trochę tańszy.
The new Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM lens has just arrived to our office. We mounted it to Nikon D200 and
went outside to shot some photos. The results are below. Enjoy! ...
A czy ktoś może wie, czy ten obiektyw podczas ostrzenia lub zmiany ogniskowej wysuwa tubus lub obraca przednią soczewką?
BTW: Ernest_DLRS, widzę po stopce, że zdecydowałeś się na zakup tego szkła :-) Mogę wiedzieć czym się kierowałeś? Sądzisz, że będzie lepszy niż starszy model i Canon 10-22 ?
Witam koledzy!
Zgadzam się z forumowiczem powyżej, że póki co sensownych i większych testów brak. W związku z tym chciałbym pokrótce opisać nową Sigmę 10-20 F/3.5. Miałem możliwość przetestować ją wczoraj w Sigma Pro Centrum w Szczecinie.
Obiektyw jak na serię EX przystało charakteryzuje się dość solidną obudową, w którą zatopione są tysiące błyszczących drobin. Mi osobiście się to wykończenie niezbyt podoba, ale wiadomo są gusta i guściki.
Obiektyw jest sporej wagi, przednia soczewka bardzo duża, 82mm trochę będzie bolało przy zakupie filtrów, w szczególności polaryzacyjnych.
Jedna rzecz, która w dużym stopniu mnie lekko odtrąciła od nowej wersji sigmy, to wysuwający się tubus podczas zmiany ogniskowej. Najmniejsze gabaryty są w okolicy 13 a 15 mm, największe około 20mm. Jest to sprzeczne, z tym co zostało pokazane na tegorocznych targach PMA 2009.
Zastanawiający jest więc fakt, czy tenże obiektyw, pokazany na zdjęciu i w filmie, będzie wyglądał tak tylko i wyłącznie z mocowaniem Sigmy, czy jest to tylko jeszcze wtedy wersja przedprodukcyjna... ? ;>
(Mocowanie Canona widoczne zboku na filmie)
Może zmienili konstrukcję ze względu na kryzys? ;D
Jeśli chodzi o pełny test obiektywu, to niestety musimy poczekać, myślę, że za około miesiąc pojawi się na Optycznych, ale dla znających język niemiecki polecam najnowsze wydanie magazynu "Spiegelreflex Digital" (Aktuelles Heft 4 - 2009) gdzie nowa Sigma została przetestowana wraz z nowymi szkiełkami szerokokątnymi od Nikona (10-24), Tokiny (12-24 II) oraz Tamrona (10-24) i co więcej uplasowała się na drugim miejscu z łączną ilością punktów 85,5/100!, odstając lekko od Nikona w rozdzielczości obrazu na brzegu kadru i przegrywając z nim tylko 1,1 punktem w łącznej ocenie końcowej!
Jednakże zamieszczam kilka sampli prosto z korpusu, tylko i wyłącznie zmniejszonych, bez żadnych poprawek w programach graficznych, dla tych, którzy z nową Sigmą nie mieli jeszcze do czynienia. Nie są to jakieś wyjątkowe zdjęcia; to zwykłe fotografie mające ukazać optyczne zachowanie obiektywu...
Kilka przykładowych zdjęć poniżej:
(wszystkie wykonane na korpusie Canon EOS 30D)
F/3.5
20mm
F/5.6
20mm
F/5.6
20mm
F5.6
20mm
F/6.3
20mm
F/8
10mm
F/5.6
20mm
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jacek3282, wysuwa się z tubusu, ale nie obraca przedniej soczewki...
Ostatnio edytowany przez Gość; 28593.
Powód: Automerged Doublepost
Luka13 - wielkie dzięki dobry człowieku za sporą ilość informacji.
Wygląda więc na to, że Sigma jest co najmniej niezła. Widzę, że dzień był ładny - nie próbowałeś strzelić czegoś pod słońce? I biorąc pod uwage zabawę z autkami - jak HSM? Dla większości to pewnie nie ważne, dla mnie akurat tak
Spoko, nie ma sprawy, po to jest forum, abyśmy sobie pomagali i uzupełniali swoją wiedzę nawzajem. :-D
Jeśli chodzi o HSM to działał dość sprawnie, szybko, jednakże w porównaniu z obiektywem Sigma 24-70 F/2.8 HSM, był szczerze powiedziawszy wolny... ;|
Nie wiem z czego to wynika, HSM HSM-owi nie równy, to fakt, ale zakładam że na około 100 strzelonych fotek, moim zdaniem, po kalibracji aparatu z obiektywem, jakieś 4-6% pomyłek da się odnotować; w czasopiśmie niemieckim "Spiegelreflex Digital" podają celność w ocenie 4,5-4,7/5 Pkt, stąd taki mój wniosek... :-D
Pogoda była ładna, jednakże jak widać na poniższych zdjęciach, wysokie kamienice zasłaniały dostęp do słońca, a oddalać się od Pro Centrum nie mogłem, więc z tym były kłopoty, ale jeśli obiektyw nie notował zbyt wielkich wpadek z pracą pod światło jarzeniowe (halogeny), nie powinien mieć dużych problemów z pracą pod ostre słońce, choć wiadomo, iż to nie to samo...
Ale końcowy efekt pokażą, wiadomo, testy...
Natomiast winietowanie zostało określone na poziomie 4,0 - 4,1/5 Pkt, co odznacza się spadkiem jasności w rogach zdjęcia o około 1EV.
Największą wpadkę odnotowała ogniskowa 20mm na światłosile F/3.5, gdzie było największe mydło jeśli chodzi o brzeg kadru i winietowanie na poziomie 1,3 EV...
Napiszę tak szkiełko jest już w moim plecaczku od niedzieli:-D znajdę chwile czasu to przeprowadzę konkretne testy.Moim skromnym zdaniem jest ostro już od 5,6 delikatne aberracje akceptowalne i do usunięcia,budowa podobna do starszego i ciemniejszego brata łącznie z przednią soczewką (dziwi mnie fakt zastosowania filtra 82 jeśli przednia soczewka jest taka sama jak w starej sigmie).
Dumałem nad tą sigmą i nad C 10-22 wybór padł na sigmę dlaczego:
moim zdaniem ma lepsze nasycenie koloru,ostra od 5,6,ostrzejsza w rogach no i stałka,a co do filtrów 82 to akurat dla mnie to plus bo mogę je stosować zamiennie z s100-300f4 co do ceny to i tak to ta sigma razem z uv slim hoyi i polarem slim pro 1 hoyi wypada podobnie jak c 10-22 bez filtrów więc bólu wielkego nie mam.
Reasumując moim zdaniem to będzie chicior. pozdrawiam
Komentarz