Mam pytanie ktore mnie bardzo nurtuje poniewaz kolega za 3 dni leci do USA iprzegladalem strony internetowe:hotbuyselectronics.com i bhphotovideo.com.Zastanawiam sie dlaczego na tej pierwszej stronie sigma 50-500 f.4-6,3 APO EX RF kosztuje 760$ a na tej drugiej z napisem z boku strony -USA- kosztuje 999$.Tak samo sigma 170-500 f.5-6,3 Aspherical RF APO 489$ i 699$.Dlaczego sa takie duze roznice.Czy to jest ok czy moze na cos nalezy szczegolnie uwazac.Prosze o porade.Slonka.Pozdrawiam
rozne ceny sigmy w usa
Zwiń
X
-
rozne ceny sigmy w usa
Canon 1D Mk II, Canon 3000N,Canon 400/5.6L,Canon 70-200/2.8L,Canon 17-40/4 L,Sonnar 180/2.8,Manfrotto 055 PROB,M.468,Jobu Jr.Gimbal,Lowepro Mini Trekker,Lowepro 5AW,Lowepro 3 AW + zero umiejetnosci - ale sie staram.Tagi: Brak -
B&H to nie jest tak do konca tani sklep... Ale opinia o nim nie jest najgorsza... Ten drugi to takie niewiadomo co... Przy naprawde tanich sklepach mozna bardzo nieprzyjemnie sie rozczarowac...
Przy kupowaniu aparatu z takich tanich sklepow czesto mozna sie obudzic z samym aparatem w nedznej szarej tekturze bez niczego co powinno byc w zestawie. Czesto chamsko dzwonia przed realizacja zamowienia i wciskaja to co powinienes dostac za free za jakies chore pieniadze... W obiektywach tez pewnie poodkrecaja dekielki czy uchwyty i beda probowali wcisnac dekielek za 50$
Poszukaj produktu przez resellerratings.com (albo podobne strony). Dostaniesz liste sklepow z cenami i co najwazniejsze, z opinia o sklepie. Wpiszesz swoj kod pocztowy to bedziesz to mial razem z przesylka i podatkami ktore w USA trzeba zwykle doliczac do cen przy osobistej wizycie w sklepie albo przesylce w obrebie tego samego stanu...Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.... -
Na www.hotbuyselectronics.com kupiłem cały mój sprzęt oprócz tamrona, statywu i karty. Mój znajomy kupił tam 1DMk2 i kupę szkieł. Jest to dobry i pewny sklep, w dodatku tanio sobie liczą za przesyłki.
Kiedy znajomy kupował mi 20D chciałem samo body, ale okazało się że mieli tylko kita, i kolega zrezygnował. Zaproponowali mu wtedy kita w cenie body
B&H jest stosunkowo drogim sklepem, a jedyne co sprawia, że wielu ludzi tam kupuje to fakt, że posiadają dwupoziomowy budynek na Manhattanie, gdzie można wszystkiego dotknąć i spróbować. No i wiadomo, że nie jest to firma krzak. Ale akurat sklep wymieniony na początku również nie jest.
P.S> upewnij się, że tańszy sprzęt o którym mówisz nie jest "refurbished"
BTW, czy to nie ja dawałem ci namiary na hotbuys..
8)
Komentarz
-
do KuchatKa-dzieki za adresy i wyjasnienie tematu ale jaki kod mam wpisac?Canon 1D Mk II, Canon 3000N,Canon 400/5.6L,Canon 70-200/2.8L,Canon 17-40/4 L,Sonnar 180/2.8,Manfrotto 055 PROB,M.468,Jobu Jr.Gimbal,Lowepro Mini Trekker,Lowepro 5AW,Lowepro 3 AW + zero umiejetnosci - ale sie staram.Komentarz
-
Kod adresowy w USA.EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000Komentarz
-
Kubaman pokrzepiles mnie i mam nadzieje ze skorzystam z tego sklepu chociaz to ostrzezenie od Kuchatka brzmi groznie.Dzieki za podpowiedz.Juz nie pamietam od kogo dostalem ten namiar ale chyba od Ciebie SlonkaCanon 1D Mk II, Canon 3000N,Canon 400/5.6L,Canon 70-200/2.8L,Canon 17-40/4 L,Sonnar 180/2.8,Manfrotto 055 PROB,M.468,Jobu Jr.Gimbal,Lowepro Mini Trekker,Lowepro 5AW,Lowepro 3 AW + zero umiejetnosci - ale sie staram.Komentarz
-
Hmm... Nigdzie na stronie nie widze ze sprzet ktory sprzedaja jest nowy a nie z jakiegos odzysku, nie ma nic o gwarancji... Nie wzbudza to zaufania. Ja zwykle takie firmy omijam z daleka, ale paru znajomych mialo niespodzianki.
Niestety czesto brak informacji ze to nowy sprzet z gwarancja oznacza ze to jakis odzysk "refurbrished"... Pewne i dobre sklepy "pieja" zaraz obok zdjecia czy w opisie o tym ze to nowka z gwarancja. Nawet jesli trafiaja sie dobre egzemplarze z takich sklepow to radze uwazac i zadzwonic....Komentarz
-
Slonka,
ja nie namawiam ani odradzam. Po prostu opisałem swoje doświadczenia. Jak masz obawy to kupuj gdzie indziej, choć jeśli chcesz tanio, to raczej nie w B&H.Komentarz
-
Ja tam tez nie odradzam... W tych sklepach realizuja zamowienia wbrew pozorom
Mozna dostac caly zestaw idealnie.
Ale moj znajomy ma z takiego krzaka kompaktowa minolte ktora przyszla w nedznym opakowaniu owinieta folia, zarysowana na rogu (aluminiowa jest to ja ciezko zdemolowac, ale byla ewidentnie przywalona), bez zadnej karty gwarancyjnej i dekielka na obiektyw. Dekielek z innego sklepu wyszedl chyba akurat tyle co roznica w cenie z innego... 35.5mm do takiej minolty to nie taka prosta sprawa zreszta... Chociaz aparat dziala idealnie i niby jest zadowolony... Nastepnego kompakta jednak kupil juz w innym miejscu gdzie pieli "brand new, factory fresh and full warranty".Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338....Komentarz
-
Zaleta B&H to przedewszystkim to, ze przy osobistej wizycie mozna otworzyc pudelko, wymacac i przetestowac, zobaczyc czy syfu nie ma... Zdecydowanie utrzymanie lokalizacji takiej jak ich kosztuje i za calosc tego sie placi. Za luksus wymiany bez pytania w 5 min tez.
A tanie sklepy sprzedajace via WWW? Kiedys odwiedzilem taki adres z WWW... Wlasciwie to probowalem...
Numer z adresu wypadal akurat na skrzyzowaniu i srodku drogi...
Przed byly mniejsze numery, za byly wieksze ;P Okolica to same garaze i jakies magazyny...
...Komentarz
-
Witam, jako ze miaszkam za oceanem (czesto bywam tez w Polsce) mysle, ze moge Wam jakosc pomoc w wyborze miejsca. Sam preferuje sklepy internetowe. Tam jednak nie sprawdzisz i nie przetestujesz sprzetu. Ide wiec do sklepu pierwszego lepszegosklepu aby fizycznie pomacac, sprawdzic a potem jesli sprzet sie spodoba zamawiam przez www. Kupuje zawsze na www.17photo.com Jak dla mnie solidna firma, nigdy sie nie zawiodlem a ceny... nizsze niz na BHphotovideo. Zaleta jest, ze maja sprzet pierwszej klasy, zadnego refurbished ani grey market. To tylko taka sugestia. Jesli Twoj znajomy bedzie w stanach niech kupi pierwsza lepsza gazete o foto a znajdzie tam tony ofert sklepow wysylkowych. Mozesz tez zajrzec na www.bizrate.com gdzie wystarczy podac nazwe produktu aby poznac oferty wielu sklepow internetowych (zaleta serwisu jest system komentarzy kupujacych, ktory moze pomoc przy podejmowaniu decyzji). Jesli gdzies bedziesz potrzebowal podac kod pocztowy aby podejrzec kalkulacje mozesz wpisac kod do Denver (80226)
pozdrawiam,
LucasŁukasz Chyrek
canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...
Mój fotoblog www.chyrek.com.plKomentarz
-
Mimo, iż w przypadku sklepów takich jak B&H można pomacać sprzęt radzę i tak ostrożność. Kiedyś czytałem w necie, że jeden z poważanych sklepów w USA (nie pamiętam, czy to akurat był B&H) sprzedał gościowi 20D ale w środku włożony był ... używany D30
Podobno jeden z pracowników w ten sposób wymienił swój starszy sprzęt na nowy
Problem jednak miał kupujący, gdyż oglądał w sklepie inne pudełko, niż to które mu później zapakowali. No i wina jego, bo nie sprawdził jeszcze raz co jest w środku, i poźniej sklep twierdził, że facet ich chce oszukać.
Pamiętaj jedną ważną rzecz - jeśli chcesz kupić taniej, czyli przez internet - musisz kupić w skelpie znajdującym sie w innym stanie niz kupujący. Inaczej doliczą sales tax i cena wzrośnie o 5 - 9 %. To samo przy kupowaniu na miejscu w sklepie (ceny na stronach B&H i innych nie zawierają tego podatku).Komentarz
-
Popatrz, a ja z kolei czytałem na pl.rec.foto relację jakiegoś kolegi, który osobiscie kupował coś tam w B&H. Obsługiwany był przez sprzedawcę w jarmułce i z długimi pejsami. Tenże kilka razy liczył odliczoną wczesniej przez kupującego kwotę dobrych kilkuset $ i za każdym razem z powątpiewaniem kiwał głową. Wreszcie oddał stówkę, bo się kupujący pomylił na swoją niekorzyść!Zamieszczone przez KubamanMimo, iż w przypadku sklepów takich jak B&H można pomacać sprzęt radzę i tak ostrożność. Kiedyś czytałem w necie, że jeden z poważanych sklepów w USA (nie pamiętam, czy to akurat był B&H) sprzedał gościowi 20D ale w środku włożony był ... używany D30
Podobno jeden z pracowników w ten sposób wymienił swój starszy sprzęt na nowy 
Komentarz
-
tzn że jak ktoś nosi jarmułkę, to juz nie może oszukiwać? :razz: - może, może (poza tym paczki i tak murzyn nosi :-D )
ale napisałem, że nie pamietam jakiego sklepu to dotyczyło, w każdym razie znana marka , no i tzw. "zwykły" sklep, kupowane na miejscu. Mogę pogrzebać na dpreview jak komuś zależy.
Generalnie chodziło mi o to, że shit happens i trzeba uważać ;-)Komentarz
-
Boże, zostałem zupełnie opacznie zrozumiany. Przedstawiałem po prostu koloryt sytuacji, a jeśli nawet coś więcej, to wniosek powinien być odwrotny - to z tej jarmułki wynika pośrednio ta uczciwość.Zamieszczone przez Kubamantzn że jak ktoś nosi jarmułkę, to juz nie może oszukiwać? :razz:...
Dlaczego w ogóle ten wątek żydowski poruszyłem - firma B&H została założona przez dwóch naszych rodaków z miasta Łodzi.Komentarz
Komentarz