Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Więc chcę kupić 2 może nawet 3 lampy które będę odpalał radiowo , no i teraz nie wiem co wybrać :
-Canon 420ez
-Nikon sb-28 lub sb-26
-Canon 380ex
W gre wchodzą też inne godne polecenia lampy , młotki odpadają ...
Lampy będę ustawiał manualnie więc 380ex chyba odpada? w sumie wolałbym kupić canona jednak nikony są bardziej zaawansowane , oczywiście będę starał się kupić takie same lampy . Co radzicie ?
EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro
Więc chcę kupić 2 może nawet 3 lampy które będę odpalał radiowo , no i teraz nie wiem co wybrać :
-Canon 420ez
-Nikon sb-28 lub sb-26
-Canon 380ex
rozumiem, że chcesz ich używać w terenie?
bo do studia to bym raczej wział coś z funsportu...
Lampy będę ustawiał manualnie więc 380ex chyba odpada?
odpada.
Zamieszczone przez adi3124
w sumie wolałbym kupić canona jednak nikony są bardziej zaawansowane ,
Jeśli SaBiny maja oprócz trybów manualnych również własną automatykę, to brać SaBiny (bo Canony tego nie mają, a lampa z własną automatyką to przydatna rzecz również w innych okolicznościach.)
+ wieksza moc i wygoda jej regulacji, zasilanie z sieci, swiatło pilotujące, łatwość montażu akcesoriów (softboxy, parasolki, itp.), ...
Dzięki za wyjaśnienie. Ja chyba na początku spróbuję skompletować zestaw a'la Strobista (z lamp przenośnych), bo:
1. Na 2 komplety (stacjonarne i przenośne) lamp nieprędko będzie mnie stać
2. Studia sensu stricte (pomieszczenia Atelier) nie mam, więc pewnie będę się bawił w domu
3. Chciałbym mieć możliwośc transporu "zabawek" w plener lub "do ludzi"
Zatem pewnie poszukam 430EZ-ek, lub SaBinek 25/26, ewentualnie dokompletuję żarówkami błyskowymi jako światło wypełniające.
Oczywiście Wątkotwórca może mieć (i pewnie ma!) inne potrzeby.
to moze i ja sie przylacze, jako, ze to watek o wyborze lamp, to moze ktos podsunie jakas alternatywe dla zestawu Bowens Gemini + Travel Pack. Czyli chodzi mi o lampki z pelna manualna regulacja, do zastosowania w studio i plenerze. Nie bede ukrywal, ze mam studyjny zestaw chinskich lamp Bowlinga, do tego przenosny ex580II i sigma 500 super, jednak 2 lampki w plenerze, to nie kiedy dla mnie za malo, rowniez brak modyfikatorow na lapmy aparatowe, sklania mnie bardziej w strone lamp studyjnych. Natomiast ogromnym atutem lampek aparatowych, sa ich niewielkie gabaryty, waga i latwosc zastosowania w plenerze. Chetnie poznalbym Wasze opinie w tym temacie.
lubie takie watki. kazdy musi dorzucic swoje 3 grosze niespecjalnie zastanawiajac sie nad tym co mowi i czlowiek, ktory szuka porady po prostu glupieje.
bierz nikony, bo sa to bardzo dobre przenosne (kompaktowe) lampy. do wyboru masz jeszcze nikony sb24, sb25 i sb80.
nie chcesz mlotkow, to w sumie nie pozostaje ci nic innego do wyboru.
mozesz ewentualnie pomyslec nad vivitarami 285hv, ale to musial bys kombinowac jak to sprowadzic z usa. nikoy masz na miejscu i w dobrej cenie da sie dorwac na allegro.
moj znajomy przerzucil sie ostatnio z sunpakow 555 na nikony sb28 i sobie mocno chwali.
w rozwazaniach pominal bym canona, bo te lampy swiruja z wyzwalaczami radiowymi. z pocketami jest lepiej, ale nie perfekcyjnie.
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
No cóż to przyczaję się na jakieś sb . Ogólnie będę używał w domu ale często też mam potrzebę użycia w terenie , młotki za duże żeby zabrać do plecaka , a studyjne nie dosyć że duże to jeszcze nie zasilę ich w terenie...
EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro
lubie takie watki. kazdy musi dorzucic swoje 3 grosze niespecjalnie zastanawiajac sie nad tym co mowi i czlowiek, ktory szuka porady po prostu glupieje.
bierz nikony, bo sa to bardzo dobre przenosne (kompaktowe) lampy. do wyboru masz jeszcze nikony sb24, sb25 i sb80.
nie chcesz mlotkow, to w sumie nie pozostaje ci nic innego do wyboru.
mozesz ewentualnie pomyslec nad vivitarami 285hv, ale to musial bys kombinowac jak to sprowadzic z usa. nikoy masz na miejscu i w dobrej cenie da sie dorwac na allegro.
moj znajomy przerzucil sie ostatnio z sunpakow 555 na nikony sb28 i sobie mocno chwali.
w rozwazaniach pominal bym canona, bo te lampy swiruja z wyzwalaczami radiowymi. z pocketami jest lepiej, ale nie perfekcyjnie.
Nie pracowałem z nikonowymi lampkami ale ponoć faktycznie są dobre. Ja osobiscie urzywam 540 EZ i bardzo sobie chwale mocna mała lekka i nie spotkałem sie z wariowaniem z chinolami choć słyszałem że takie przypadki się zdażają ale różne są modele chinczyków.
Z tańszych lamp polecam Vivitary. Sa niesamowicie mocne, ja mam model 283 z adaptorem do regulacji mocy. Dobrze działa z chińskimi wyzwalaczami jeżeli w ogóle można powiedzieć, ze te wyzwalacze dobrze działają.
-Canon 420ez
-Nikon sb-28 lub sb-26
-Canon 380ex
Lampy będę ustawiał manualnie więc 380ex chyba odpada? w sumie wolałbym kupić canona jednak nikony są bardziej zaawansowane , oczywiście będę starał się kupić takie same lampy . Co radzicie ?
któreś z modeli canona mają stand by, którego nie da się wyłączyć. Wybadaj które, bo ta funkcja może naprawdę zniechęcić do zabawy.
Ja mam dwa nikony sb-25, jednego sb-24 - jestem z tych lampek w pełni zadowolony, mimo starości nie sprawiają najmniejszych problemów. Z chińskimi wyzwalaczami radiowymi dobrze współpracują. Wydaje mi się że lampy sb-26 (albo sb-28 ) też powinny być ok.
któreś z modeli canona mają stand by, którego nie da się wyłączyć. Wybadaj które, bo ta funkcja może naprawdę zniechęcić do zabawy.
Ja mam dwa nikony sb-25, jednego sb-24 - jestem z tych lampek w pełni zadowolony, mimo starości nie sprawiają najmniejszych problemów. Z chińskimi wyzwalaczami radiowymi dobrze współpracują. Wydaje mi się że lampy sb-26 (albo sb-28 ) też powinny być ok.
Pozdrawiam,
Tak tak też tak sądzę Strobiści z za oceanu urzywają głównie nikonów i bodajrze chinczyków pod nazwą cactus i nie spotkałem sie ze słowami ze coś nie działa czy coś w tym stylu.
Komentarz