Winieta dla zestawu: pelna klatka+24-105L f/r + filtr polar 77mm F-PRO (nie-slim)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Aberrator

Winieta dla zestawu: pelna klatka+24-105L f/r + filtr polar 77mm F-PRO (nie-slim)

Witam!
    Czy ktos ma moze taki zestawik lub testowal go pod katem winietowania na ww. obiektywie. Spotkalem sie z opinia ze np Nikkor 24mm nie wnietuje z tym filtrem na pelnej klatce (ma on szersza oprawke ok 7mm) B+W podaje bezpieczna granice dla ogniskowych 28mm dla oprawek F-PRO ale pisza tez ze granica ta moze sie obnizyc nawet do 17mm w zaleznosci od uzytego obiektywu. Wiem tez ze w gre wchodzi przyslona (jasne np2,8 moga winietowac bardziej) tu mamy do czynienia z f/4
    Bardzo mi zalezy na tej informacji.
    Podrawiam
  • ryszard_ochódzki
    Początki nałogu
    • 2007
    • 255

A bez filtra winietuje tak samo?
    Mordo Ty moja !

Komentarz

• Aberrator

Zamieszczone przez ryszard_ochódzki
      A bez filtra winietuje tak samo?
      Jezeli nie wiem czy winietuje z filtrem to na powyzsze pytanie nie jestem w stanie odpowiedziec. A ty masz jakas wiedze na ten temat?
      pozdrawiam

Komentarz

• pst
        Uzależniony
        • 2006
        • 560

normalnie już sie wkurzam
        poniżej zdjęcie zrobione przez jednego z użytkowników (Janusz Body) - 24-105 + polar UV Heliopan slim
        24mm 1/250 f4 iso100 - zdjęcie w bardzo niekorzystnych warunkach; szaro stalowe zachmurzone niebo światło bardzo mocno rozproszone; jpg zaszyty z rawa nieobrabiany - winieta wyglada tu gorzej niż na rawie

jeśli ktos miał kiedyś heliopana slim w rece to będzie wiedział o czym piszę - on wygląda ja nie-slim marumi (jesli chodzi o grubosc)

a to juz moje foty

24mm f4 1/500 iso100 bez filtra jpg zaszyty w raw

24mm f4 1/2500 iso400 bez filtra jpg zaszyty w raw

jak dla kogoś to jest koszmarna winieta to nazywam go malkontentem 8)
        na rawach wygląda delikatniej :P - dla chętnych na rawy info na prv - wysłanie moze potrwać

jesli komuś taka winieta przeszkadza to nie pytac tylko kupowac 24-70 na pewno bedzie lepiej

Komentarz

• arapaho
          Coś już napisał
          • 2004
          • 72

Zamieszczone przez pst
          normalnie już sie wkurzam ...
          A jakie body, jesli mozna spytac?
          - .. -

Komentarz

• pst
            Uzależniony
            • 2006
            • 560

Zamieszczone przez arapaho
            A jakie body, jesli mozna spytac?
            w tym zacietrzewieniu normalnie zapomniałem - 5d
            choć jak bym miał apsc to napisałbym xxmm@crop ;-)

i co duża ta winieta?

Komentarz

• arapaho
              Coś już napisał
              • 2004
              • 72

Tez mam 5d i 24-105, winietuje podobnie jak na ww fotkach. Jak dla mnie calkiem do przyjecia.
              - .. -

Komentarz

• Aberrator

Winieta

Witam
                Dżięki za info, w sumie to wciąż jestem w kropce bo, to nie ten filtr o który mi chodzi, slimy Heliopana mają grubość 3,9 mm a B+W F-PRO ma 7mm a więc prawie dwa razy grubsiejszy, kurczę ze slimem to nie widac różnicy ale z F-PRO moe być już bardziej widoczna.

Komentarz

Pracuję...