witam, w chwili obecnej jestem posiadaczem canona 300v ale w niedługim czasie przejde na 10d, ale zanim to zrobie chciałem zakupić porządną lampę, i tu właśnie następuje problem: czy kupić 550ex (czytałem ze jest przeznaczona specjalnie do canona3, i nie wiem czy kupienie tej lampy sie opłaca, bo zaden z powyższych aparatów jej mozliwości i tak nie wykorzysta..... a może i tak) czy wystarczy 420ex. a może byście zapropnowali jakąś inną lampę. wielkie dzięki pozdrawiam
wybór lampy
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Re: wybór lampy
Kazdy aparat Canona ktory wspolpracuje w pelni z lampami serii EX wykorzysta w pelni jej mozliwosci.Zamieszczone przez n_aniolczytałem ze jest przeznaczona specjalnie do canona3, i nie wiem czy kupienie tej lampy sie opłaca, bo zaden z powyższych aparatów jej mozliwości i tak nie wykorzysta..... a może i tak
Mi na razie wystarcza.czy wystarczy 420ex
Tanszy zamiennik Canona 550EX - Sigma EF-500 DG SUPER.a może byście zapropnowali jakąś inną lampę
Niedawno ja odkrylem i musze troche poczytac, poszukac, moze sie skusze
.
Ale tak poza tym skoro nie podales zadnych konkretow - do czego ci lampa potrzebna - to podejrzewam ze do 10D 420EX ci spokojnie wystarczy. -
W/g vitez ma rację, 420 a 550, to głównie różnica w bajerkach typu stroboskopek i LCD, a i 2X cena. EX 420 to też mocny sprzęt i gorąco go polecam.czy kupić 550ex (czytałem ze jest przeznaczona specjalnie do canona3, i nie wiem czy kupienie tej lampy sie opłaca, bo zaden z powyższych aparatów jej mozliwości i tak nie wykorzysta..... a może i tak) czy wystarczy 420exNO, not one of the First Ones,
I AM THE FIRST ONE !!!
PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL KingKomentarz
-
Joł, vitez. Mam prośbę, bo jako były posiadacz Canona G3 to się conieco orientujesz. Poszperaj proszę cóż za cuda od Sunpak'a i Metz'a są podobnej klasy co 420 EX oraz 550 EX i wypowiedz się co za funkcje tych lamp mogą nie graćz tym aparaciskiem? niby gorąca stopka z 5 stykami jest, ale wiadomo, że G3 to nie EOS 10dsNiedawno ja odkrylem i musze troche poczytac, poszukac, moze sie skusze .
Ale tak poza tym skoro nie podales zadnych konkretow - do czego ci lampa potrzebna
POZDRAWIAM
NO, not one of the First Ones,
I AM THE FIRST ONE !!!
-
polecam 550 jest mocniejsz sybciej sie laduje warta jest tej ceny.
blysk modelujacy tez jest osiagalny w 420W/g vitez ma rację, 420 a 550, to głównie różnica w bajerkach typu stroboskopek i LCD, a i 2X cena. EX 420 to też mocny sprzęt i gorąco go polecam.
Fed4 + smiena8 + lubitelKomentarz
-
Nie bardzo wiem co masz na myśli z tym modewlującym, ale wiem, że stroboskopowe w 420 EX nie są dostępne tak samo jak i seryjne błyski przy seryjce pstrykackiejblysk modelujacy tez jest osiagalny w 420
, to że 550 EX jest mocniejsza to oczywiste, ale moc to przecież nie wszystko, a przy tej zenie około 2000 PLN to już człowiekowi różne myśli do głowy przychodzą. Szczerze wydaje mi się, że bardzo żadko przeciętny fotograf ma okazję korzystać z funkcji, które udostępnia model 550 EX <przynajmniej większości>, a o wiele lepszą alternatywą cenową jest młodszy brat 420 EX
Wiesz, najmocniejsze są sunpak'i i niektóre metz'y, tylko że sunpak'i to tylko w USA można dostać, a metz'y ceną biją canona na łeb.
I AM THE FIRST ONE !!!
-
Komentarz
-
420 EX:Zamieszczone przez 1maslakbłysk stroboskopowy jest dostepny w modelu 420 a cena 550 to 1500zl
Sklep: Aster foto
[koszty wysyłki] [zasady]
Cena: 1 333,00
Punkty za zakup: 0
Stan: W sprzedaży
Opis: Liczba przewodnia: 42 dla ISO 100
Zakres krycia: 24-105
Waga 300g
Opis rozszerzony: Liczba przewodnia: 42 dla ISO 100
Zakres krycia: 24-105
Ręczny zoom: Nie
Światło wspomagające AF: Do 7m
Synchronizacja Hi-speed: Tak
Ruch głowicy: W poziomie i w pionie
Odchylenie w pionie 0/+90 stopni
Obrót w poziomie 270 stopni
Stroboskop: Nie
Czas ładowania: 0,2s Kompensacja ekspozycji: Nie
Synchronizacja na 2 zasłonę migawki: Tylko sterowana przez aparat
LCD: Nie
A-TTL: Nie E-TTL: Tak
Waga 300g
550 EX vs Sigma EF500 Super :
samo EX 550:
Dane ze strony www.pstryk.com.pl :
EX 550:
Dane techniczne:
Automatyka błysku: TTL, E-TTL
Zoom: 24-105mm (17mm z nakładką szerokokątną), automatyczny lub ręczny
Liczba przewodnia: 15 (17mm) - 55 (105mm) [m przy ISO 100]
Tryby pracy: normalny błysk, szybki błysk, synchronizacja z krótkimi czasami naświetlania, błysk stroboskopowy, błysk modelujący, błysk testowy, wyzwalanie bezprzewodowe
Korekcja: +3/-3EV co1/3 lub co 1/2 stopnia
Bracketing: +3/-3EV co1/3 lub co 1/2 stopnia
Czas synchronizacji: zależny od aparatu
Głowica ruchoma w dwóch płaszczyznach
Wymiary: 80x138x112mm
Masa: 405g
Zasilanie: 4xLR6 (AA)
Gwarancja: 12 miesięcy
EX 420 :
Dane techniczne:
Automatyka błysku: TTL, E-TTL
Zoom: automatyczny 24-105mm
Liczba przewodnia: 21 (24mm) - 42 (105mm) [m przy ISO 100]
Tryby pracy: TTL, E-TTL
Głowica ruchoma w dwóch płaszczyznach
Wymiary: 72x123x99mm
Masa: 300g
Zasilanie: 4xLR6 (AA)
Gwarancja: 12 miesięcy
Teraz myślę, że różnicę wyraźnie widać i że ściemy nikt jużwciskał nie będzie, NO OFFENSE
I AM THE FIRST ONE !!!
-
Przykro mi bardzo ale uzywalem tej lampy zreszta lezy jeszcze gdzies w szafce i wiem co mozna robic ta lampa a czego sie nie da. Prosze poczytac sobie instrukcje do tego modelu a kwestia sie wyjasni jezeli chodzi o cene to okolo 900 zl NOWA, a model 550 1500zl NOWA.
Mowimy caly czas o swietle modelujacym oczywiscie w 420.
pozd...Fed4 + smiena8 + lubitelKomentarz
-
wiem jakie sa roznice pomiedzy tymi lampami
model 420 posiada blysk modelujacy polecam instrukcje obslugi strona nr 30.
Lampa blyska z czestotliwoscia 70Hz przez okolo 1 sekunde.
natomiast co do ceny to ksztaltuje sie ona w granicach 900zl jezeli chodzi o model 420EX i 1500zl za model 550EX.
pozd i zycze milej nocki
-
420 EX:błysk stroboskopowy jest dostepny w modelu 420
Sklep: Aster foto
Stroboskop: Nie
Synchronizacja Hi-speed: Tak
Zgadza się, ale nie jest to stroboskop, Co do cen, to są one raczej zaczerpnięte z allegro lub małych sklepów internetowych, które sprowadzają towar z USA lub Niemiec i oferują TZW. EuroGwarancję. Po 05.2005 biorę w ciemno, do tego czasu, no waymodel 420 posiada blysk modelujacy
I AM THE FIRST ONE !!!
-
Jakos nie interesuja mnie te modele lamp wiec nie chce mi sie szperac. na razie moje oko Saurona ustawilo sie na ta Sigme jako zamiennik 550EX . Jedyne co wiem to to ze odpowiedniki Metza kosztuja prawie tyle samo co oryginalne Canona (max 100zl taniej) a wspolpracuja bardzo dobrze. O Sunpakach nie wiem.Zamieszczone przez mroczny[Poszperaj proszę cóż za cuda od Sunpak'a i Metz'a są podobnej klasy co 420 EX oraz 550 EX i wypowiedz się co za funkcje tych lamp mogą nie graćz tym aparaciskiem?
Zajrzalem do instrukcji 420EX, niestety mam niemiecka - nazywaja to Einstellblitze co mozna przetlumaczyc bardziej jako wlasnie "blysk modelujacy" (ustawiajacy, wstrzymujacy) niz stroboskopowy. Niby cos to jest ale 550EX akurat w tej funkcji bije 420EX na leb bo mozna czestotliwosc ustawiac (dopasowac ilosc blyskow do ustawionego czasu naswietlania a nie na odwrot).Komentarz
-
OK racja moj blad pomylilem pojecia. blysk stroboskopowy racja jnie wystepuje w 420 jedynie modeluujacy moja pomylka zwracam HONOR
Komentarz