Jak zwiększyć możliwości 100 2.8 macro

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stn

Taką lampę jak na filmiku mam mój kolega co na komarze "jaja"
    poluje pół lata po łąkach. Daje ona bardzo dobre efekty i nie ma
    porównania z tymi "kołami" na obiektyw. Co do powiększenia
    to walczył on bardzo długo z pierścieniami/konwerterami i inymi
    wynalazkami a na koniec kupił słoik 5:1 i ma to co potrzebuje.

Komentarz

• christof
      Bywalec
      • 2007
      • 203

Zamieszczone przez stn
      Taką lampę jak na filmiku mam mój kolega co na komarze "jaja"
      poluje pół lata po łąkach. Daje ona bardzo dobre efekty i nie ma
      porównania z tymi "kołami" na obiektyw. Co do powiększenia
      to walczył on bardzo długo z pierścieniami/konwerterami i inymi
      wynalazkami a na koniec kupił słoik 5:1 i ma to co potrzebuje.
      Ma tą zrobioną z puszek czy tego ringa? MP-E 65mm pewnie sobie kupił, mi akurat na takich mega zbliżeniach nie zależy, makro to jakaś tam część mojej amatorskiej działalności, nie najwyższy priorytet, a 100mm to i czasem do portretu się nada, dlatego też szukam powiedzmy "lekkiego wzmocnienia"
      plfoto|Makro na c-b |Krajobrazy na c-b

Komentarz

• stn

Ma Macro Twin Lite MT-24EX (na 99% - dawno tego nie widziałem u niego więc głowy nie dam obciąć)
        A te 5:1 to już jak dla mnie zupełny onanizm - ale jak ktoś poluje na owady
        może być wielce przydatne.

Komentarz

• Kolaj
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3293

Zamieszczone przez christof
          A używasz do tego jakiejś specjalnej lampy, albo jakiegoś sieciowego wynalazku typu DIY (swoją drogą ten pan ma ciekawe filmiki: http://www.youtube.com/user/motleypixel) z lampą zewnętrzną. Bo przy pierścieniach to już pewnie ciemnawo trochę. A z innej beczki, skoro pierścienie zmniejszają dystans pracy, a samo 31 cm w 100mm już dla niektórych owadów bywa za bliskie i je odstrasza, to pewnie to dodatkowe utrudnienie. Skoro nie używasz statywu / monopodu to rozumiem, że ograniczasz się do czasów rzędu 1/250 czy maks 1/160 sekundy i podbijasz ISO dla podtrzymania głębi - odszumiasz potem?
          Lampę to mam tylko zwykłą 580EX, na którą nakładam dyfuzor (podróba Gary Fong). To wszystko. Reszta mniej więcej tak, jak piszesz. Czy odszumiam? Tyle, co w ACR trochę suwakami pojeżdzę, bez nadzwyczajnych sztuczek. Nie jestem już szumofobem

Komentarz

• christof
            Bywalec
            • 2007
            • 203

Wrócę jeszcze do tematu: czy ktoś może mi zaprezentować zdjęcie ale nie tablic testowych, tylko "z terenu" tego obiektywu z konwerterem 1.4x oraz pierścieniem (jednym lub więcej) pośrednim? Albo chociaż samo z konwerterem, bo z samymi pierścieniami to już widziałem. Dzięki.

Komentarz

• Rosemary
              Coś już napisał
              • 2006
              • 52

Zamieszczone przez christof
              Wrócę jeszcze do tematu: czy ktoś może mi zaprezentować zdjęcie ale nie tablic testowych, tylko "z terenu" tego obiektywu z konwerterem 1.4x oraz pierścieniem (jednym lub więcej) pośrednim? Albo chociaż samo z konwerterem, bo z samymi pierścieniami to już widziałem. Dzięki.

Podpinam sie do prosby. 100mm+3 pierscienie+1.4x. Idealnie byloby jedno z 1,4x i bez konwertera dla porownania.

Ostatnio walczylem pierwszy raz na moim 5dII (wczesniej 20d) w terenie. Canon 100mm+pierscienie Kenko w roznych konfiguracjach. 580exII + dyfuzor wlasnej roboty. Musze przyznac ze troche krotko sie zrobilo na FF.
              [5dmkII] _ [580ex II] _ [17-40 ] _ [70-200 f4L] _ [50 f1,4] _ [85 f1,8]_[canon 100 f2,8 makro]

Komentarz

• christof
                Bywalec
                • 2007
                • 203

Zamieszczone przez Rosemary
                Ostatnio walczylem pierwszy raz na moim 5dII (wczesniej 20d) w terenie. Canon 100mm+pierscienie Kenko w roznych konfiguracjach. 580exII + dyfuzor wlasnej roboty. Musze przyznac ze troche krotko sie zrobilo na FF.
                http://fotobase.pl/main.php?g2_itemId=10208
                Pod tym linkiem jest sporo fajnych zdjęć (w ogóle cała strona jest niezła), gdzie autor często stosuje zestaw 20D + Sigma 180 + TC 2x...(daje ok 576mm...) to wyobrażam sobie, ze 100mm na pełnej klatce musi trochę wydawać się krótkie.

Komentarz

• christof
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 203

Zamieszczone przez Rosemary
                  Podpinam sie do prosby. 100mm+3 pierscienie+1.4x. Idealnie byloby jedno z 1,4x i bez konwertera dla porownania.
                  To co nikt makro nie robi? Swoja droga temat wątku można zmienić i wyrzucić literkę L, bo może kojarzyć się z 180 3.5 L

Komentarz

• Lulu1988
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 522

Może w końcu na coś się przydam
                    Canon 30D + Sigma 180mm --> fotki robione z ręki, prosto z puchy, nie kadrowane, jedynie podostrzone przed zmniejszeniem, exif do wglądu:

1.

2.

3.

4.

5.

Mam nadzieję, że da Wam to ogólny wgląd w możliwości obiektywu.
                    A co do samego szkła to tak:

+ genialny bokeh w zasadzie na każdej przesłonie
                    + świetna praca pod światło, ciężko zauważyć spadek kontrastu, chociaż zdarzyło się kilka razy
                    + spora minimalna odległość tj 46cm, więc pierścienie się sprawdzą
                    + cieplejszy zafarb Sigmy świetnie pasuje do macro
                    + solidne wykonanie, wszystko w zestawie, 3 lata gw. itp itd

- prawdopodobnie po kupnie trzeba będzie kalibrować szkło
                    - przy tej ogniskowej ciężko się robi z ręki; zawsze robię w trybie H, żeby coś później wybrać. Rozwiązaniem jest lampa błyskowa, której nie posiadam, ale którą posiada znaczna część makrozapaleńców
                    Po podłączeniu lampy jedynym minusem pozostaje w zasadzie kalibracja.
                    Ostatnio edytowany przez Lulu1988; 9367.
                    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Komentarz

• Lulu1988
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 522

Kolejne 2 świeżutkie fotki podwórkowe. Tym razem nieco podrasowane w programie PhotoFiltre

6.

7.
                      Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Komentarz

• micles
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 4359

A jak w takich dużych skalach powiększenia tryb AI Servo wypada?

Komentarz

• Lulu1988
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 522

Sporo fotek makro robię właśnie w tym trybie, ale jest jeden warunek - bezwietrzna pogoda, inaczej nie ma szans, żeby AF wyrobił. Jeśli jest spełniony to nasze 'kołysanie się' jest w dużej części niwelowane.
                          Jednak przy skali 1:1 lub bliskiej 1:1 najlepiej jest robić na manualu. Mając stabilne ręce można sobie ustawić ostrość tam, gdzie się chce, bo czasami takie powiększenie powoduje, że żaden z pkt AF nie jest w odpowiednim miejscu.

Komentarz

• Jackowski
                            Dopiero zaczyna
                            • 2012
                            • 43

Discover innovative gear from NOVOFLEX for photographers. Precision adapters, tripods, bellows, and more for creative professionals.

Komentarz

Pracuję...