Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gdzie można kupić obiektywy w Poznaniu i okolicach
Gdzie można kupić obiektywy w Poznaniu i okolicach
Witam
Mam zamiar kupić jeden z wymienionych obiektywów : Canona 50/1,4 Canona 17-85/4-5,6 lub Tamrona 17-50/2,8, jaki wybiorę nie wiem, to zależy jaki mi najbardziej będzie pasował. Jestem z Nowego Tomyśla więc chciałbym pojechać do Poznania i tam trochę poprzebierać w obiektywach, tylko pytanie, czy będzie gdzie. Najlepiej jakbym znalazł w/w obiektywy w jednym miejscu i wybór byłby prostszy. Może ktoś z forumowiczów mógłby doradzić gdzie mam szukać tych obiektywów w Poznaniu lub okolicach. I jeszcze jedno, jak najlepiej przetestować obiektyw w sklepie, aby sprzedawca dziwnie sie na mnie nie patrzył, jak przyjdę z bateryjkami, może macie jakieś dobre i szybkie sposoby. Pozdrawiam.
...jak najlepiej przetestować obiektyw w sklepie, aby sprzedawca dziwnie sie na mnie nie patrzył, jak przyjdę z bateryjkami, może macie jakieś dobre i szybkie sposoby. Pozdrawiam.
Dobry sklep powinien mieć rozwieszone tablice testowe i statyw, do którego podepniesz sprzęt i sobie popstrykasz.
Ja tak kupowałem, ale nie w Poznaniu (w Krakowie).
Wtedy wystarczy mieć laptopa i sobie porównać zdjęcia.
Niestety chyba jest niewiele takich sklepów, bo nie ma na to miejsca.
Można też zrobić sobie własne plansze i wziąć ze sobą. Nawet kartka w kratkę może być, bo zobaczysz co dzieje się z liniami (rozmycie, zniekształcenia). Przy dłuższych czasach naświetlania korzystaj ze statywu i wężyka (lub samowyzwalacza).
No i jeszcze ważna sprawa jak ci będzie leżał w ręce, ale to już samo potrzymanie przez chwilę i zrobienie kilku fotek powinno wystarczyć, żeby poczuć.
Tryton
-------------------------------------------------------------- 5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Niestety takiego sklepu chyba w Poznaniu nie znajdziesz. Pozostaje Ci uderzyć do naszych forumowych TIP'ów. Przy okazji ceny będą znacznie ciekawsze Problem jest chyba tylko jeden - wydaje mi się, że żaden z nich nie będzie miał do porównania obydwóch Canonów i Tamrona. Cichy specjalizuje się w Tamronach (chociaż może mieć jeszcze tą 50'tkę), a Nowart i Towersivy w Canonach.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
tryton --> Ty tak poważnie o tych tablicach testowych?
A ja zawsze sądziłem, że obiektywów nie kupuje się, żeby pstrykać tablice testowe (no tak, ale w końcu to Onan Board ). Ja bym po prostu podpiął sprawdzane obiektywy, zrobił kilka zdjęć obiektów (lub ludzi) będących pod ręką i sprawdził, czy pasuje mi efekt, który otrzymałem (czy trafia w punkt ostrość, itp.).
Ostatnio edytowany przez solti; 3451.
Powód: Automerged Doublepost
Zagadaj do Cichego, kupowałem od niego 70-200 2,8 IS spokojnie mogłem potestować u niego to szkło zdjęcia poprzeglądać na laptopie i podjąć decyzję - Polecam.
Jeszcze są:
Kristopheros
wojwet
Obu znajdziesz na Allegro.
Polecam, jak dotąd bezproblemowo. Można testować do woli, ceny do małej negocjacji....no i można zamówić wg swoich potrzeb.
tryton --> Ty tak poważnie o tych tablicach testowych?
Nie chodziło mi o to żeby potem porównywać zdjęcia tablic na powiększeniu 400% i mierzyć linijką, tylko zobaczyć orientacyjnie czy nie ma wad (tak na szybko), których kupujący nie akceptuje. Później są płacze na forum, że komuś mydli. Na tablicy to od razu wyłapie. Kilka zdjęć tablicy i kilka takich jak mówisz i wtedy jest szkło przetestowane.
Tryton
-------------------------------------------------------------- 5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Dzięki za wskazówki. Na Allegro znalazłem jeszcze aukcję użytkownika filipibiza, który pochodzi z Poznania: http://www.allegro.pl/item317721967_..._gwaranc_.html
Czy ktoś już u niego kupował? Ceny ma dość atrakcyjne.
Dzięki za wskazówki. Na Allegro znalazłem jeszcze aukcję użytkownika filipibiza, który pochodzi z Poznania: http://www.allegro.pl/item317721967_..._gwaranc_.html
Czy ktoś już u niego kupował? Ceny ma dość atrakcyjne.
Sprzedawcy którego wymieniłeś niestety nie znam.
Oprócz dwóch wymienionych wcześniej, u których można przetestować sprzęt przed zakupem, jeszcze z okolic:
Gandini z Ostrzeszowa
Towers z Krotoszyna (notabene aktywny uczestnik niniejszego forum)
Szczerze mogę ich polecić, bo wielokrotnie coś kupowałem.
pozdrawiam
Komentarz