70-200/4 vs 85/1,8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Antolll
    Bywalec
    • 2007
    • 126

70-200/4 vs 85/1,8

Otóż potrzebuję szkła które bedzie sie nadawało zarówno do portertu z wiedzą odoby portretowanej (tu mi pasuje 1,8 w 85) ale też do zdjec postaci i portretów np. w Egipcie, tak żeby móc znalezc obiekt, skierowac aparat, SZYBKO wyostrzyc, zrobic fotke, odwrocic aparat, tak aby portretowana egipska babcia nie pomyslała ze mogłem jej w tym czasie zrobic portrecik. I z jednej strony cena 85 jest znacznie milsza niż 70-200, i jasnośc. Z kolei tych 200mm do portretów z daleka bez wiedzy portertowanego może mi brakowac. A, do bliskich, np. studyjnych portretów mam 50/1,8 i jak na razie mi wystarczy (po dobraniu dobrego tła, wyczekaniu aż łaskawie raczy wyostrzyc, domknieciu do 2,2, ew. 2,5 już nie jest źle . Wiec teraz sie skłaniam ku szkiełku reporterskiemu - wlasnie 70-200/4 (na żadne inne 70-200 mnie nie stac).
    A, co do 70-200 to w Egipcie wolałbym żeby wyglądał jak 85/1,8
    Jakaś rada? Opinia?
    A, na oba nie ma szans

Drugie pytanko. Potrzebuję szerokiego kąta, ale jako dodatkowego szkła, tylko do ruin ale po zakupie np. 70-200 już bede miał na niego grosze. Chcę coś 17, 18, ew. 19mm, może byc ciemne bo i tak trzeba bedzie w egipskich ruinach domykac. (teraz prosze o niezabicie). Czy kit, na ogniskowych 18-24mm (dalej już mam), i domknięty do powiedzmy f8, f11 bedzie dużo gorszy od np. tamrona 17-50/2,8?
    6DII + 17-200/2,8L
  • bakulik
    Uzależniony
    • 2005
    • 767

Zamieszczone przez Antolll
    Czy kit, na ogniskowych 18-24mm (dalej już mam), i domknięty do powiedzmy f8, f11 bedzie dużo gorszy od np. tamrona 17-50/2,8?
    Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

Przy f/11 i wyżej zachowują się tak samo.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• Allensteiner
      Bywalec
      • 2006
      • 177

kit domknięty do f/8 jest całkiem, całkiem ostry, sporą wadą jest jednak pokaźna beczka, przy robieniu architektury może wyjść

oczywiście jak kupisz kita 18-55 to będziesz musiał go zmodyfikować do swojego 10d (ef-s)

z tych dwóch co w temacie to może ef 100/2 ?
      lepsze jutro było wczoraj

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez Antolll
        A, co do 70-200 to w Egipcie wolałbym żeby wyglądał jak 85/1,8
        Jakaś rada?
        EF 100/2 + jakiś czarny TCx2 (Kenko, Sigma)
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• p13ka
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1013

Zamieszczone przez gwozdzt
          EF 100/2 + jakiś czarny TCx2 (Kenko, Sigma)
          EF 100/2 nie ma w tabeli zgodności z TC Sigmy http://www.pstryk.pl/img/MISC/sklep4...patibility.htm .

Nie wiem jak z Kenko.
          Trzeba uważać.

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez p13ka
            EF 100/2 nie ma w tabeli zgodności z TC Sigmy http://www.pstryk.pl/img/MISC/sklep4...patibility.htm .

Nie wiem jak z Kenko.
            Trzeba uważać.
            Oczywiście, że trzeba uważać.
            Wiadomo jednak że TC firm niezależnych działają z obiektywami, ktore wg Canona nie sa przeznaczone do współpracy z telekonwerterami.
            Sigma też może zadziałać, ale np. jakaś starsza, a nie najnowsza (bo było kilka wersji tych TC)

W każdym razie rzecz do skompletowania tylko bezpośrednio.
            Wysyłkowo bym nie ryzykował.
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• tdfoto
              Początki nałogu
              • 2006
              • 292

Zamieszczone przez gwozdzt
              Oczywiście, że trzeba uważać.
              Wiadomo jednak że TC firm niezależnych działają z obiektywami, ktore wg Canona nie sa przeznaczone do współpracy z telekonwerterami.
              Sigma też może zadziałać, ale np. jakaś starsza, a nie najnowsza (bo było kilka wersji tych TC)

W każdym razie rzecz do skompletowania tylko bezpośrednio.
              Wysyłkowo bym nie ryzykował.

85/1,8 plus KENKO 1,4DG na 5d i 20 d chodzi jak burza, zero problemow
              Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
              Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Komentarz

• Antolll
                Bywalec
                • 2007
                • 126

Tyle że własnie chciałbym 70-200 z racji istnienia zooma. Z białością sobie bez problemu poradze (bezinwazyjnie i bezklejowo ), a wygoda raz 110mm, raz 320mm jest nie do przecenienia. Bo w egipcie, w pyle i piasku, do zrobienia nagle dalszego portretu nie chce sciagac z plecow plecaczka, szukac TC, zapinac, robic zdjecie, odpinac, chowac. Wole przekrecic pierscien

A na kita już sie zdecydowałem. Znajde za 200zł, utne dupke, bedzie git!
                6DII + 17-200/2,8L

Komentarz

• fret
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1503

A nie myślałeś o 70-300 IS? Mniej rzuca się w oczy, więcej zooma. Zależy jakie portrety masz zamiar robić, ale jeśli w miarę ciasne, to z 70-200 odejdziesz max na 4 - 6 metrów, chyba tylko ślepa babcia nie zauważy co robisz .

Komentarz

• Antolll
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 126

Przyznam że nie myślałem o nim... Poczytam, poznam, może sie zdecyduję
                    6DII + 17-200/2,8L

Komentarz

Pracuję...