Proszę o pomoc przy wyborze obiektywu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dawid

Proszę o pomoc przy wyborze obiektywu

Mam obiektyw CANON EF 70-200 f/4 L robie zdjęcia (sport) przy oświetleniu sztucznym i brakuje mi światła... Dlatego chciałbym zmienić go na jaśniejszy... I tu mam dylemat który wybrać?

Canon 70-200 f/2.8 L - 4800 zł
    Sigma AF 70-200 mm f/2,8 APO EX DG HSM Macro - 3499 zł

Różnica cenowa jest duża i tu dylemat czy warto dokładać. Z mojej obecnej eLki jestem bardzo zadowolony...

Z góry dziękuje za opinie i sugestie ktore będą dla mnie bardzo cenne.
  • TomS
    Uzależniony
    • 2006
    • 880

Mam 70-200/2.8 i jestem z niej bardzo zadowolony. AF szybki i trafia w punkt.
    Sigmy nie miałem nawet w rękach ale uważam że jak możesz wydać więcej kasy to Canon będzie super

Komentarz

• iktorn92
      Uzależniony
      • 2007
      • 605

Sigma ponoć ma problemy z BF i FF ale jak trafisz dobrą sztukę to jest ok. Ja by brał canona bo jest naprawdę dobrym szkłem. Jak byś miał układy w USA to by było naprawdę tanio...
      Flickr
      Portfolio Ślubne

Komentarz

• MaXi_JaZz
        Coś już napisał
        • 2005
        • 81

80-200/2.8L pieknie pracuje w takich warunkach...
        Ostatnio edytowany przez MaXi_JaZz; 3782. Powód: literówka
        http://www.nemezis.org

Komentarz

• bartheq
          Bywalec
          • 2004
          • 134

Na szklach sie nie oszczedza - bierz Lke (:
          5DII+L+L+L+L (:
          bartekkucharczyk.pl

Komentarz

• ToSemJa
            Bywalec
            • 2007
            • 138

wez cacona ... co do bf i ff w sigmach to serwis sigmy dostraja szklo do body za free jesli sa takie objawy
            50D 10-22 50 f1.8 24-75 f2.8 70-300 580 EX II

Komentarz

• czumba
              Coś już napisał
              • 2006
              • 98

Zamieszczone przez Dawid
              Mam obiektyw CANON EF 70-200 f/4 L robie zdjęcia (sport) przy oświetleniu sztucznym i brakuje mi światła... Dlatego chciałbym zmienić go na jaśniejszy... I tu mam dylemat który wybrać?

Canon 70-200 f/2.8 L - 4800 zł
              Sigma AF 70-200 mm f/2,8 APO EX DG HSM Macro - 3499 zł

Różnica cenowa jest duża i tu dylemat czy warto dokładać. Z mojej obecnej eLki jestem bardzo zadowolony...

Z góry dziękuje za opinie i sugestie ktore będą dla mnie bardzo cenne.
              Posiadam oba wymienione przez Ciebie szkła.
              Szczerze powiedziawszy oglądając zdjęcia nie jestem w stanie odróżnić które czym było robione. Być może szkło Canona jest odrobinę szybsze ale to nie usprawiedliwia różnicy w cenie. Nie jest prawdą mówienie o szczególnych tendencjach tych Sigm do FF/BF, przynajmniej nie częściej niż w szkłach Canona.
              Krótko mówiąc - w gablotce domowej lepiej będzie wyglądała elka, natomiast jeśli szkła będziesz używał do fotografowania to specjalnej różnicy się nie doszukasz.
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Zamieszczone przez MaXi_JaZz
              80-200/2.8L pieknie pracuje w takich warunkach...
              Szkło przez Ciebie wymienione nie posiada USM i do zastosowań wymienionych przez autora pytania średnio się nada.
              Ostatnio edytowany przez czumba; 7849. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• VanMurder
                Uzależniony
                • 2007
                • 600

robiłem Sigmą AF 70-200 mm f/2,8 APO EX DG HSM rok przez rok, i byłem z niej bardzo zadowolony, świetna konstrukcja, szybki/ sprawny AF -ostrość na 2.8 bardzo fajna... zrobiłem nią masę bardzo dobrych fotek z 20D,
                tu kilka z nich

po przesiadce na 5D zachowywała się nawet lepiej ...
                tu fotka z niej na pełnej dziurze :
                nie cały rok temu, przesiadłem się na odpowiednik Canona 70-200 2.8L
                z czystego snobizmu - chciałem mieć "biała" rurę, no i lepiej prezentuje się z 5D... po za tym w USA różnica w cenie to ok $300 ...
                wnioski:
                - nieodczuwalna różnica w szybkości i sprawności AF
                - ostrość na 2.8 - bardzo podobna

Dwie "rzucające się w oczy" cechy przemawiające za eLką to:
                - lepszy kontrast
                - lesze i dokładniejsze odwzorowanie barw

jednakże po obróbce (np w PS) i zmniejszeniu do WEB nikt nie jest w stanie stwierdzić które zdjecie zrobione było Sigma a które eLką ...

na koniec kilka fotek z elki:
                eLka
                mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• Dawid

Bardzo dziękuje za cenne uwagi. Znalazłem jeszcze jeden obiektyw.

Canon EF 200 2.8 L II USM FS Lens

A co można powiedzieć o tym obiektywie porównując go do w/w wymienionych? Może Ktoś go miał.

Komentarz

Pracuję...