Tamron 20-40 2,7-3,5

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kortecki4

Tamron 20-40 2,7-3,5

Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy, ale przeglądam te forum już od jakiegoś czasu.

Ponieważ nie znalazłem nic w archiwum, postanowiłem zapytać o ten obiektyw.

Czy wg was jest to dobry optycznie obiektyw ???
    Jak wygląda jakość wykonania ???
    Cz w ogóle warto go kupić ?

Wiem, że był opisywany kiedyś w Foto Kurierze chyba z 1994r, czy ma ktoś może skan artykułu, bo w sieci nie mogę znaleźć.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

PS Mam okazję kupić, ten obiektyw za ok 900zł w bdb stanie.
  • Mac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2063

Jednego możesz być pewien nie jest już produkowany.
    Do czego chcesz go podpiąć?
    Tamrona 17-35/2.8-4 kupisz za niewiele większe pieniądze a używkę dostaniesz w podobnej cenie.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• kortecki4

Zamieszczone przez Mac
      Jednego możesz być pewien nie jest już produkowany.
      Do czego chcesz go podpiąć?
      Tamrona 17-35/2.8-4 kupisz za niewiele większe pieniądze a używkę dostaniesz w podobnej cenie.
      Tak jak napisałem, mam okazję kupić taki obiektyw za ok 900zł.

Zdaje się, że 17-35, to nie ten przedział JAKOŚCIOWY. Zwykły prosty "kit"

Po za tym końcówka o jasności 4,0 niestety mi nie odpowiada, ze względu na fotografowanie TYLKO i wyłącznie w świetle zastanym.

Komentarz

• himi
        Zablokowany
        • 2006
        • 2638

Oj przesadziłeś 17-35 porównać do kita do duża odwaga. Wielu użutkowników na tym forum ma to właśnie szkło i chwalą. Trochę się upierasz przy tym freak'u tamrona. Twoja wola. Masz dwa dobre szkła tej firmy 17-35 i 17-50. Dobre i sprawdzone (w ogólnym znaczeniu tego słowa, bo jak wiadomo rozrzut jakościowy ogromny).

Komentarz

• Allensteiner
          Bywalec
          • 2006
          • 177

według tej opinii, wcale ciekawy obiektyw, tylko cena zakupu jaką podał ten użytkownik to 400zł, trochę się różni od Twojej
          lepsze jutro było wczoraj

Komentarz

• Rob
            Początki nałogu
            • 2005
            • 259

Zamieszczone przez kortecki4
            Tak jak napisałem, mam okazję kupić taki obiektyw za ok 900zł.

Zdaje się, że 17-35, to nie ten przedział JAKOŚCIOWY. Zwykły prosty "kit"

Po za tym końcówka o jasności 4,0 niestety mi nie odpowiada, ze względu na fotografowanie TYLKO i wyłącznie w świetle zastanym.
            "Okazja" za 900 zł to - IMHO - żadna okazja. Wystarczy przeglądnąć zakończone aukcje na Allegro, żeby sie przekonać, że jego "rynkowa" wartość to ok. 500-600 zł.

Jeśli potrzebujesz jasnego obiektywu, to Tamron 17-50 lepiej spełni Twoje oczekiwania (stałe światło 2,8!). Poza tym, przecież ten Tamron (20-40mm) jest na długim końcu tylko ciut jaśniejszy od przywołanego w tym wątku Tarmona 17-35/2,8-4,0, który ma niezłe opinie i można go kupić używanego nawet taniej niż T 20-40mm.

Recenzji tego szkła niewiele w sieci, to fakt. Tutaj znalazłem jedną:

Zwróć jednak uwagę, że była to jeszcze era analogów. Z cyfrą może pracować inaczej.
            http://www.flickr.com/photos/45481002@N05/

Komentarz

• kortecki4

Zamieszczone przez Rob
              "Okazja" za 900 zł to - IMHO - żadna okazja. Wystarczy przeglądnąć zakończone aukcje na Allegro, żeby sie przekonać, że jego "rynkowa" wartość to ok. 500-600 zł.

Jeśli potrzebujesz jasnego obiektywu, to Tamron 17-50 lepiej spełni Twoje oczekiwania (stałe światło 2,8!). Poza tym, przecież ten Tamron (20-40mm) jest na długim końcu tylko ciut jaśniejszy od przywołanego w tym wątku Tarmona 17-35/2,8-4,0, który ma niezłe opinie i można go kupić używanego nawet taniej niż T 20-40mm.

Recenzji tego szkła niewiele w sieci, to fakt. Tutaj znalazłem jedną:

Zwróć jednak uwagę, że była to jeszcze era analogów. Z cyfrą może pracować inaczej.

17-50 to zdaje się tylko do cyfrowych. Ja potrzebuję coś na mały obrazek !

Cena wysoka, ale jak widać na allegro nie ma tego zbyt dużo ( raczej brak) w sieci

thx za recenzję, może ma ktoś jeszcze tą fotokuriera ?
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              tylko ciut jaśniejszy od przywołanego w tym wątku Tarmona 17-35/2,8-4,0, który ma niezłe opinie i można go kupić używanego nawet taniej niż T 20-40mm.

To ciut jest dla mnie bardzo istotne
              Ostatnio edytowany przez Gość; 12933. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Wiesz ten 17-35 jest przez wielu porównywany z L-ką i wcale w tym porównaniu nie wypada źle. Także może jedak warto go sprawdzić.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• himi
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 2638

Nie przesadzaj, że światło 3,5 względem 4 to taaaaka różnica. IMHO w praktyce - żadna.

Komentarz

• Rob
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 259

17-50 to zdaje się tylko do cyfrowych. Ja potrzebuję coś na mały obrazek !
                    Skoro tak, to jeszcze jedno szkło przychodzi mi do głowy, tj. Tokina 20-35/2,8 At-X Pro. Zbiera niezłe recenzje, jest na pełną klatkę, jak na zooma bardzo jasny, a cenowo, to myślę, że w okolicach maks. 1000-1200 zł byłbyś w stanie go zdobyć.

Jeszcze raz podkreślę, że być może Tamron 20-40mm nie jest zły, ale nie za tę cenę (900 zł).

Komentarz

• kortecki4

Zamieszczone przez Rob
                      Skoro tak, to jeszcze jedno szkło przychodzi mi do głowy, tj. Tokina 20-35/2,8 At-X Pro. Zbiera niezłe recenzje, jest na pełną klatkę, jak na zooma bardzo jasny, a cenowo, to myślę, że w okolicach maks. 1000-1200 zł byłbyś w stanie go zdobyć.

Jeszcze raz podkreślę, że być może Tamron 20-40mm nie jest zły, ale nie za tę cenę (900 zł).

Właśnie gdzieś czytałem, że ta Tokina jest troszkę gorsza optycznie od tamrona, tylko nie bardzo pamiętam gdzie :sad:

Komentarz

• trampek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1546

Zamieszczone przez kortecki4;377956\

Moglbys to rozwinac. moze jakis przyklad z zycia fotografa...

Bo ja nie rozumiem..
                        R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• kortecki4

Zamieszczone przez trampek
                          Moglbys to rozwinac. moze jakis przyklad z zycia fotografa...

Bo ja nie rozumiem..

Każdy spadek jasności obiektywu powoduje wydłużenie czasu naświetlania.
                          Fotografuję tylko i wyłącznie na SLAJDACH, z reguły z RĘKI i dlatego jest dla mnie bardzo ważna jasność obiektywu.

Fotografuję z ręki nawet przy czasach 1/4s więc, jest to dla mnie naprawdę istotne.

Jakie, macie jeszcze propozycje dotyczące ww szerokiego kąta ???
                          Bardzo istotna dla mnie jest, też wytrzymałość konstrukcji.

Oczywiście seria L z powodu swojej ceny odpada. 17-40 f4 ma cenę do zaakceptowania, niestety światło już nie -.(
                          Ostatnio edytowany przez Gość; 12933.

Komentarz

• Rob
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 259

Fotografuję tylko i wyłącznie na SLAJDACH, z reguły z RĘKI i dlatego jest dla mnie bardzo ważna jasność obiektywu.
                            Fotografuję z ręki nawet przy czasach 1/4s więc, jest to dla mnie naprawdę istotne.
                            Może jeszcze napisz, co fotografujesz. Zapytam jeszcze nieśmiało: czy używasz statywu. a jeśli nie, to dlaczego?

Komentarz

• trampek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1546

Jakie, macie jeszcze propozycje dotyczące ww szerokiego kąta ???
                              Bardzo istotna dla mnie jest, też wytrzymałość konstrukcji.

Oczywiście seria L z powodu swojej ceny odpada. 17-40 f4 ma cenę do zaakceptowania, niestety światło już nie -.(
                              przy czasie 1/4 czas bedzie taki sam dla f3,5 vs 4. zreszta nie wazne...
                              R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

Pracuję...