Obaczcie ostrosc 24-105 L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BelYaal
    Początki nałogu
    • 2007
    • 387

Zamieszczone przez Vitez
    Jeszcze bardziej obiektywna ocena ostrosci obiektywu to juz u Arka przy testowaniu do serwisu optyczne.pl
    No ja tak nie bede go rozbieral na czesci pierwsze
    Szkoda, ze jeszcze go nie obmacali jeszcze na optycznych swoja droga, zawsze to troszke tez pomaga w wyborze.

Komentarz

• pst
      Uzależniony
      • 2006
      • 560

Zamieszczone przez Vitez
      Obiektywna ostrosc oceny obiektywu to poprawnie naswietlony JPG, na ISO100, z rozsadna zawartoscia i z maksymalnie ustawiona ostroscia w aparacie, by zniwelowac wplyw filtra przedmatrycowego .
      Wywolanie JPG z RAWa niczym nie ruszajac (oby byl poprawnie naswietlony) rowniez z maksymalnie ustawiona ostroscia (o ile program zgarnia ustawienia aparatu jak np DPP czy Breezebrowser, w ACR nie da sie ustawic 'ustawienie ostrosci jak w aparacie na +5' ) to praktycznie to samo.
      Chodzi o fakt nei poddawania zdjecia dalszej obrobce, szczegolnie wyostrzaniu Photoshopem a zgarniecie takiego jakie moze dac aparat z siebie, czyli jak najbardziej z juz podciagnieta ostrosc softem 'aparatowym' .

Jeszcze bardziej obiektywna ocena ostrosci obiektywu to juz u Arka przy testowaniu do serwisu optyczne.pl
      no to jestem zaskoczony
      zawsze myslalem ze powinno sie ogladac to co daje aparat bez podciagania ostrosci... oczywiscie z poprawnie naswietloną klatka

Komentarz

• marekb
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2273

też jestem zaskoczony... ale skoro Vitez ta mówi to chyba tak musi być.W takim razie mój kit nie był taki zły.. a moja moja 50/1.4 nie jest taka mydlana...

a wydawało mi sie ze poradziłem sobie z artefaktami przy wyzszych czułosciach a tu cosik mylnie rozumowałem...??
        Ostatnio edytowany przez marekb; 4878.

Komentarz

• Ghent
          Coś już napisał
          • 2007
          • 83

A mogłbys wrzucic pare fotek z codzienego cykania ? Jakis portret, koncert, sport, coklwiek, ale nie kwiatki z metra...

Ciekaw jestem bo troche mnie korci to szkło...
          Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• Jarooo
            Coś już napisał
            • 2007
            • 84

Mnie już zakorciło. Świetne jest, naprawdę bez dwóch zdań. Zakres, kultura pracy i pewność udanego zdjęcia jest nieoceniona.
            EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Komentarz

• Ghent
              Coś już napisał
              • 2007
              • 83

Wiec sie pochwalcie zdjeciami a nie :>
              Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• arturs
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4196

Masz tu z mojego egzemplarza

Pozdr
                Artur
                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• BelYaal
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 387

Zamieszczone przez arturs
                  Masz tu z mojego egzemplarza

Pozdr
                  Artur

A ogladalem te fotki, ktore zamiesciles jeszcze w innym watku.
                  Ostrosc podobna z Twoim obiektywem osiagam bez "wyostrzania" .. swoja droga probowal ktos wywowlac ta sama fotke ze standardowa ostroscia 3 i 5?
                  Roznice nie beda az tak wielkie, wiem bo sprobowalem i patrzac moimi slepymi okami, to az tak bardzo roznic nie widzialem... owszem byly, ale nie az tak aby sobie wlosy z glowy rwac.
                  Ale... ja co do fotki IMG_09975.jpg... wyjatkowo mi sie podoba Ci powiem, kiedys tez takie bede robil ;-)

Komentarz

• arturs
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4196

Zamieszczone przez BelYaal
                    A ogladalem te fotki, ktore zamiesciles jeszcze w innym watku. Ostrosc podobna z Twoim obiektywem osiagam bez "wyostrzania" .. swoja droga probowal ktos wywowlac ta sama fotke ze standardowa ostroscia 3 i 5?
                    Roznice nie beda az tak wielkie, wiem bo sprobowalem i patrzac moimi slepymi okami, to az tak bardzo roznic nie widzialem... owszem byly, ale nie az tak aby sobie wlosy z glowy rwac.
                    Fotki z wyjątkiem tych z meczów są wołane z RAW'a w C1 - nie są dodatkowo wyostrzane w fotoszopie czy czymś innym..
                    Zamieszczone przez BelYaal
                    Ale... ja co do fotki IMG_09975.jpg... wyjatkowo mi sie podoba Ci powiem, kiedys tez takie bede robil ;-)
                    ee.. nie umiem robić zdjęć.. jeszcze dużo brakuje.. To zasługa modelki
                    Ładnie "wychodzi" to i fotki się udają..

Pozdrawiam
                    Artur
                    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• BelYaal
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 387

Fotki z wyjątkiem tych z meczów są wołane z RAW'a w C1 - nie są dodatkowo wyostrzane w fotoszopie czy czymś innym..
                      Ja swoje wolalem canonowskim softem, rozwniez bez pozniejszej obrobki

ee.. nie umiem robić zdjęć.. jeszcze dużo brakuje.. To zasługa modelki
                      Ładnie "wychodzi" to i fotki się udają..

Pozdrawiam
                      Artur
                      Tak czy inaczej jestes i tak do przodu bardziej, bo udaje Ci sie manual, ja narazie priorytet przyslony jedynie

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez pst
                        no to jestem zaskoczony
                        zawsze myslalem ze powinno sie ogladac to co daje aparat bez podciagania ostrosci... oczywiscie z poprawnie naswietloną klatka
                        Bez podciagania ostrosci w dalszej obrobce - tak.
                        Ale w aparacie ustawiasz sobie co sie zywnie podoba, czyli taki efekt zdjeciowy jaki chcesz pozniej osiagnac w codziennym foceniu, w takim do jakiego ma ci sluzyc ten obiektyw.
                        Warunki laboratoryjnego czyli obiektywnego badania ostrosci to juz podalem gdzie maja. Do oceny uzytkowej nalezy zastosowac ustawienia uzytkowe. Tym bardziej ze ustawienie sharpness na 0 (czy tam najbardziej na minusie - zalezy od body) to totalny brak wyostrzania czyli kazda nawet Lka sie wysypie na takim zdjeciu z racji filtra antyaliasingowego przed matryca .

Komentarz

Pracuję...