Dylemat 85mm

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • persival
    Coś już napisał
    • 2007
    • 51

Zamieszczone przez Zaibatsu
    Chciałbym kupić portretówkę mam do wyboru 85 mm f/1.8 oraz 85 mm f/1.2 L. Czy ktoś mógłby mi autorytatywnie uzasadnić kupno "Eli"?

ja juz nie mam tego zmartwienia;-)) dzis wlasnie kurier oddal w moje rece 85 1.8 ;-)) szalenstwo! co za szklo!

natomiast mam inne pytanie, czy jest dostepny lens hood dla tego szkla? (1.8)
    Ostatnio edytowany przez persival; 11215.

Komentarz

• tataniny
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 17

Co się tyczy oslony, to możesz ja kupić np:
      1. http://www.pstryk.pl/opis.php/103 (oryginał)
      2. http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=218843493 (zamiennik)

Nie wiem jak wypada porównanie oryginału z zamiennikiem, ale jeśli chodzi o cenę, to jest na plus dla zamiennika.

Pozdrawiam
      tataniny
      5d-rzwiowe auto, jasne okna z czerwonymi obwódkami i mocne światło ;-)

Komentarz

• heniek
        Uzależniony
        • 2004
        • 614

Zamieszczone przez persival
        ja juz nie mam tego zmartwienia;-)) dzis wlasnie kurier oddal w moje rece 85 1.8 ;-)) szalenstwo! co za szklo!

owszem fajne szkiełko ale bez przesady...normalne szkło, ostre od 1.8,ja powodu do szaleństw to nie widzę :grin:
        Heniek

Komentarz

• arra
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1023

Zamieszczone przez persival
          osobiscie, nie widze potrzeby kupowania hooda to tego szkla.
          Ostatnio edytowany przez arra; 5548.

www.pbase.com/arra
          R1+5D2
          Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez arra
            osobiscie, nie widze potrzeby kupowania hooda to tego szkla.
            Ja widzę, 1.8 pod światełko co prawda nie flaruje ale traci kontrast. Zamiennik miałem w ręce i da się go używać, jest zrobiony z trochę bardziej miękkiego plastiku niż oryginał, ząbki ciężko się wysuwają ale zadanie spełnia.
            Digart

Komentarz

• banan82
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1165

wg mnie 85 1.8 do cropa jest za waskie. co innego 50 1.8 ktory jest po pzreliczeniu odpowiednikiem 85 na cropie. sam sei nad tym szklem zastanawialem ale po ogladnieciu przykladowych fotek itp mysle ze za wasko....
              5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
              Crazy Apple Fanboy
              Ex Linux User

Komentarz

• Eryk
                Bywalec
                • 2006
                • 151

Dla mnie, 85mm na cropie to ulubiona ogniskowa...
                Choć 135 na FF nie zaszkodzi
                40D + ...

http://erykwalkowicz.com/
                Fototapety

Komentarz

• MaciekP
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 53

ufff....
                  tak więc po zaczęciu od 35L i 70-200/4 IS straciłem głowę dla 85L....na razie platonicznie.

Kiedyś w analogowych czasach miałem 85/1.8 przypiete do EOS 50E i lubiłem, go choć jak się później okazało, 90/2.8 Sonnar do Contaxa G pobił go na głowę ostrością, kontrastem i piękną nasyconą barwą.

Teraz mam 5D i bardzo chciałbym wrócić do jasnej 85ki, ale już 1.8 nie jest moim pożądaniem po wcześniejszych doświadczeniach.

Po tym przydługim wstępie do rzeczy.

Nie miałem jeszcze w ręku 85L a jestem o krok od jego kupienia (za dwa dni)...więc obawiam się rozczarowania a wtedy będzie za późno na odwrót.

Przeczytałem wiele na jego temat, ale może ktoś jeszcze coś dołoży, co może odwiedzie mnie od tego makabrycznego wydatku....

Nie interesuje mnie fotografia sportowa.

Głównie ludzie, klimaty i niestety często małe dzieci (to może być problem ze względu na ich żywiołowość i chyba dość wolny AF i małą GO/DOF).

Na MF jest dużo komentarzy na temat 85L, ale chciałbym coś jeszcze usłyszeć w rodzimym języku....dzieki
                  EOS 5D i elki

Komentarz

• focus
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 182

no cóż testowałem, tylko podczas zakupu chyba 5d albo 135/2
                    wrażenia? śliczny bokeh, tylko ta ostrość ... dramat, ale to pewnie moja nieumiejętność używania tego szkła. Było tylko światło zastane w sklepie, ale wystarczające aby nie było poruszone z ręki a mimo to żadna foto nie była ostra, było tylko wrażanie ostrości dzięki małej GO
                    ..a ile trwało zanim wyostrzyło........rany naprawdę czekałem aż obróci ten gigantyczny kawał szkła - dlatego wietrzę problem w konfrontacji z małymi nawet niezbyt ruchliwymi dziećmi

Komentarz

• MaciekP
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 53

Nikt mnie nie odwiódł wiec mam go w ręku. Trudno powiedzieć "w dłoni" bo to wcale nie jest duży obiektyw, ale przy wadze POWYZEJ KILOGRAMA to raczej broń osobista.
                      Trochę mi się niepodoba wysuwający się przód.
                      Jakość wykonania jest ok, ale np 90ka Contaxa G wg mnie jest lepiej zrobiona a kosztuje ok 1000zł :-/
                      EOS 5D i elki

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Zamieszczone przez MaciekP
                        (....)
                        Jakość wykonania jest ok, ale np 90ka Contaxa G wg mnie jest lepiej zrobiona a kosztuje ok 1000zł :-/
                        Pytanie ile kosztowała jak była nowa ?
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• MaciekP
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 53

niewiele...jakies 1500zł!...ale to jasnosc 2.8 a nie 1.8 czy 1.2
                          Straszna szkoda, że nigdzie nie można wykorzystać szkieł Contaxa G :-(
                          EOS 5D i elki

Komentarz

• marekh
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 59

Witam

To mój pierwszy post na tym forum, więć chciałbym się grzecznie przywitać.

Fotografuję tylko analogiem B&W + ciemnia (i amatorsko) ale jestem coraz bardziej przekonany do zrównolegnienia pracy w cyfrze. Właśnie od niedawna stałem się posiadaczem pierszego szkła w tym systemie i z pierwszych wyników jestem zadowolony (pierwsze szkło bo zmieniłem system). Potrety to jeden z moich priorytetów i stąd moje zainteresowanie 85/1.2.

Mam pytanie do MaciekP: jak przeczytałem nabyłeś ten obiektyw czy jesteś zadowolony z optyki. Napisz jakie są twoje pierwsze wrażenia z pracy z tym "cudem" (mam taką wizje portretów w barzo słabym świetle zastanym jak wtedy z przenoszeniem kontrastów)

Pozdrawiam i gratuluję

Komentarz

Pracuję...