Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam.
Nie wiedzialem gdzie moglbym to zamiescic wiec zdecydowalem, ze w dziale o obiektywach, gdyz ostrosc najbardziej kojarzy nam sie wlasnie z nimi.
Problem moj i pytanie, to spostrzezenia, jakie wyciagnalem w pracy z zoomami oraz stalkami serii eL, non eL (np 85) badz tez zabawa np. Tamronem 28-75.
Problem:
wszystkie te szkielka (body) nie radza sobie dobrze z ustawieniem prawidlowej ostrosci z obiektami oddalonymi w wiekszej (ponad 4-5m) odleglosci od aparatu. Nie robilem zadnych testow a body byly rozne - moje 350D potem 20D, kolegow dwie 350D oraz trzy 20D.
O ironio - te same sprzety radza sobie z praktycznie idealnie z ustawieniem ostrosci juz od pelnej dziury, z blista na tym samym celu.
Dla mnie to troszke dziwne i szczerze mowiac nie wiem czemu to przypisac. Czy obiektywom, body a moze takie sa prawa fizyki? A moze cos jeszcze?
Sensor AFa jest innej wielkości niż kwadracik na matówce . Obiekt ustawiony bliżej jest przez sensor widziany , ten sam obiekt daleko - sensor może minąć się z obiektem.
Edit : strzel z pistoletu do obiektu blisko , strzel do obiektu daleko .( celownik i obiekt ten sam )
Edit : strzel z pistoletu do obiektu blisko , strzel do obiektu daleko .( celownik i obiekt ten sam )
Jak już chcesz strzelać to na Wiejskiej w W-wie jest fajna strzelnica ;-)
Kurde, ja tego problemu nie zauważyłem - może za mało focę?? ;-)
Jeśli jest problem z ustawieniem ostrości to próbuję na inne miejsce wyostrzyć i tyle.
Sensor AFa jest innej wielkości niż kwadracik na matówce . Obiekt ustawiony bliżej jest przez sensor widziany , ten sam obiekt daleko - sensor może minąć się z obiektem.
Raczej trzymalbym sie teorii o wielkosci sensora AF
Strzal z pistoletu wkreconego w imadlo bedzie mial wystarczajace skupienie byc pobic duza czesc znanych nam sensorow AF natomiast postawienie aparatu na statywie w wielu sytuacjach nie poprawi jego skutecznosci.
Jeśli jest problem z ustawieniem ostrości to próbuję na inne miejsce wyostrzyć i tyle.
Wiesz - ale AF zaskakuje jakby bylo wszystko ok, dopiero na kompie mozesz zobaczyc, ze nie trafil A ustawianie na MF jest jeszcze mniej precyzyjne przy oddalonych i malych obiektach.
Wiesz - ale AF zaskakuje jakby bylo wszystko ok, dopiero na kompie mozesz zobaczyc, ze nie trafil A ustawianie na MF jest jeszcze mniej precyzyjne przy oddalonych i malych obiektach.
Hmmm Chyba, że tak.
Pozostaje kupić Ci jedynkę - problemy z AF znikną
Chwilowo możesz się wstrzymać i odkładać pieniądze - już niedługo pojawi się 1DsMkIII
oprcz wielkości sensora Af dochodzi jeszcze fakt ze przy większych odległościach pomiedzy naszym celem a aparaatem jest większa ilość powietrza czesto "brudnego" czesto "falującego" z gorąca przez co efekt nieostrości wzmaga się
Proponuje dekielki I koniecznie linijki (hahaha sam sie teraz z tego smieje! a jeszcze niedawno chyba zwariowalem od tego testowania)
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Jestem teraz w posiadaniu 350D + T28-75. Mam ten sam problem. Z bliska jest jak najbardziej w porządku natomiast dalej zaczynają sie problemy. Nie jest to regułą ale występuje dosyć często
Znalazłem jednak wyjście z sytuacji - trochę niewygodne i wolne, ale skuteczne - ostrze na 75 i zjeżdzam na 28. I jest o niebo lepiej.
PS. Z tym obiektywiem na 400D nie występuje cosik takiego, przynajmniej przez czas testowania!!!
Komentarz