Canon 28-300/3.5-5.6 EF-L IS USM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sekal

Canon 28-300/3.5-5.6 EF-L IS USM

Od pewnego czasu chodzi za mna ten obiektyw.
    Ogolnie to szukam w miare uniwersalnego szkla o duzej rozpietosci ogniskowej.
    Co myslicie o tym obiektywie?
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez Sekal
    Co myslicie o tym obiektywie?
    Ciężki, wielki, ciemny, b.drogi.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Skipper
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1112

sam o niego pytałem a nawet podpiąłem pod aparat w sklepie i powiem Ci ze zakres ogniskowych jest zaje....sty ale jednak nie przekonało mnie to bo...

Zamieszczone przez gwozdzt
      Ciężki, wielki, ciemny, b.drogi.
      tam swiatło 5,6 wg specyfikacji jest juz od 70mm w góre... słabo jak za 9 tysięcy...

ale jesli nie masz czasu wymieniac szkieł, 2 body lub nie chcesz ich dzwigac a jeździsz na wyscigi gdzie w pełnym słoncu musisz zrobic zdjęcia bolidom/motocyklom.. a przy okazji jakąs panoramke toru wyscigowego(i Ci za to płacą) to ma sens zakup takiego szkła ale moim zdaniem tylko w takiej lub analogicznej sytuacji
      Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• Sekal

To co polecacie w zamian ?? Bo nie spotkalem nic lepszego na runku.

Komentarz

• Skipper
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1112

a co chcesz fotografowac? jaki zakres ogniskowych Cie interesuje? ile możesz kasy na to wyłozyc?

ciezko odpowiedziec na takie pytanie bez wiedzy o tym do czego ma to słuzyc

Komentarz

• FOTOGRAF
            Uzależniony
            • 2005
            • 762

moze sigma 50-500? zbiera ona bardzo dobre opinie!
            Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• Sekal

Szukam uniwersalnego zooma ze stabilizacja.
              Mam taki arsenal :
              EF 50/1.8 II, EFS 18-55/3,5-5,6 i EF 80-200/4,5-5,6
              W planach mam szeroki kat Tamron SP AF17-35mm f/2,8-4 Di LD Aspherical [IF]

To 28-300 zalatwilo by mi noszenie innych szkiel. Jesli chodzi o cene to cena 28-300 nie jest przeszkoda.

Sigma 50-500 nie ma stabilizacji. Dzis bawilem sie 80-400 z stabilizacja ale jest makabrycznie ciemny
              Ostatnio edytowany przez Gość; 8816.

Komentarz

• Skipper
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1112

to kup sobie Canon 24-105/4L IS i 70-200/4 (lub 2.8 ) L IS i masz problem z głowy bo choc to dwa szkła a nie jedno ale za to znacznie lepsze rozwiazanie od wczesniejszego a podobne pieniadze (przy 2.8 troche wieksze)

a reszte szkieł sprzedaj

edit

albo zamiast 70-200 L IS kup sobie 100-400 L IS i masz jeszcze wiekszy zakres ogniskowych
                Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

Komentarz

• Sekal

Propozycja dosc ciekawa. Ma ktos moze inne ??

Canon EF 24-105 mm F4.0 L - nie macie zaproponowac czegos innego ?? Troche szkoda $ na dublowanie ogniskowych.
                  Ostatnio edytowany przez Gość; 8816.

Komentarz

• Sekal

A co myslicie o Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM zamaist anon EF 24-105 mm F4.0 L.
                    Wczoraj spedzilem upojny wieczor z Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM i jestem mile zaskoczony stosunkiem jakosc / cena.

Komentarz

• Driver
                      Zablokowany
                      • 2005
                      • 786

Zamieszczone przez Sekal
                      A co myslicie o Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM zamaist anon EF 24-105 mm F4.0 L.
                      Wczoraj spedzilem upojny wieczor z Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM i jestem mile zaskoczony stosunkiem jakosc / cena.
                      A co mamy myśleć ? My go nie chcemy kupić tylko Ty
                      podoba ci się ? Odpowiada ci jakosć fot ? Cenowo też ci pasuje ? To na co czekasz ? aZ ktoś napisze ze to kicha i bedziesz szukał kwadratowych jaj ?

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Zamieszczone przez Sekal
                        Szukam uniwersalnego zooma ze stabilizacja.
                        Mam taki arsenal :
                        EF 50/1.8 II, EFS 18-55/3,5-5,6 i EF 80-200/4,5-5,6
                        W planach mam szeroki kat Tamron SP AF17-35mm f/2,8-4 Di LD Aspherical [IF]

To 28-300 zalatwilo by mi noszenie innych szkiel. Jesli chodzi o cene to cena 28-300 nie jest przeszkoda.

Sigma 50-500 nie ma stabilizacji. Dzis bawilem sie 80-400 z stabilizacja ale jest makabrycznie ciemny
                        No ale ten 80 - 400 to jest raptem o jedną działkę przysłony ciemniejszy od tego co chcesz kupić. (Jeśli mówimy o: Sigma APO 80-400mm F4.5-5.6 EX OS). Także to jest też częściowa odpowiedź na Twoje pytanie, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że jasność tego 28-300 spada błyskawicznie.

Zamieszczone przez Driver
                        A co mamy myśleć ? My go nie chcemy kupić tylko Ty
                        podoba ci się ? Odpowiada ci jakosć fot ? Cenowo też ci pasuje ? To na co czekasz ? aZ ktoś napisze ze to kicha i bedziesz szukał kwadratowych jaj ?
                        No nie da się zaprzeczyć że na tak postawione pytanie (A co myślicie o...?)sprowadzamy rzecz do dyskusji o gustach, a to jak wiadomo strata czasu.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• KKE
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 162

28-300L to troche egzotyczny obiektyw. Widzialem ze urzywaja go czasami zawodowi reporterzy, czesto z fleshem...

Jezeli cena Cie nie odstrasza i nie chcesz zmianiac obiektywow, to chyba dobry wybor.

W tym zakresie ogniskowych jakosc optyczna jest na pewno najlepsza na swiecie. Nie porownywalbym go jednak z 80-400, bo 28 i 80 to jednak duuuza roznica.
                          1D i obiektywy Canona

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

Zamieszczone przez Sekal
                            To co polecacie w zamian ?? Bo nie spotkalem nic lepszego na runku.
                            jedno body + krotki zoom
                            drugie body + tele zoom

nie latwiej?
                            wagowo to samo wyjdzie pewnie
                            www albo tez flickr

Komentarz

• snarz
                              • 2011
                              • 9

Odp: Canon 28-300/3.5-5.6 EF-L IS USM

Odświeżam wątek. Czy ktoś użwa przedmiotowego obiektywu? Rozważam zamianę 24-105 i 70-300 właśnie na 28-300 którego cena spadła do akceptowalnego poziomu. Z obecnych szkieł jestem w pełni zadowolony ale irytuje mnie zmienianie obiektywów w Canonie (wcześniej używałem Pentax'a i pod względem ergonomii to bajka w porównaniu do C). Posiadam jeszcze Sigmę 12-24 więc po kupieniu 28-300 posiadałbym zakres ogniskowych od 12 do 300 tylko przy pomocy 2 obiektywów. Fotografuje głównie krajobraz więc na świetle specjalnie mi nie zależy bo i tak korzystam ze statywu.

Komentarz

Pracuję...