Czy kupować czyszczone obiektywy??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • duperel
    Bywalec
    • 2006
    • 127

Czy kupować czyszczone obiektywy??

Witam,

jakie są Wasze zdania na temat czyszczenia obiektywów. Komu to zlecać i czy w ogóle korzystacie z tego typu usług? Zastanawiam się nad kupnem Canona 24-85 USM i sprzedawca poinformował mnie, że obiektyw był oddany do czyszczenia (do jakiejś firmy). Ponoć obiektyw zawiało na plaży i trzeba było go przedmuchać. Zastanawiam się czy to szkło, które należy do stosunkowo skomplikowanych (15/12), nie ucierpiało w skutek tego zabiegu. Wypowiedzcie się proszę na ten temat i dajcie ewentualnie rady na co muszę uważać przy sprawdzaniu tego obiektywu (nigdy nie kupowałem używki)

Pozdrawiam

duperel
    1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII
  • CYNIG
    Uzależniony
    • 2005
    • 694

sprawdzic czy nie skrzypi, zgrzyta, czy pierscienie obracaja sie plynnie a na koniec zrobic kilka zdjec testowych, obejrzec i zdecydowac czy Ci pasuja.

Tak nawiasem mowiac, wolalbys zeby ten obiektyw byl eksploatowany z piaskiem w srodku? Wtedy dopiero moglo by byc wszystko zjechane
    https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• duperel
      Bywalec
      • 2006
      • 127

Nie twierdzę, że bym wolał. Obawiam się tylko czy po rozłożeniu i czyszczeniu obiektyw będzie pracował tak samo jak fabryczni zmontowany.
      1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII

Komentarz

• kanonier
        Bywalec
        • 2006
        • 100

Jesli byl czyszczony w serwisie Canona a nie u znajomego zegarmistrza -
        to mozesz brac spokojnie.
        Canon 1D Mk.IIn, 24-70/2.8L, 70-200/4L IS, itd itp

Komentarz

• Kubak82
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2348

duperel, ogladajac twoje watki dochodze do wniosku ze nick'a masz bardzo adekwatnego

jesli w tym szkle wszystko plynnie chodzi, nic nie trze itp, jesli zdjecia Ci sie spodobaja to ja nie widze problemu.. no a jesli kolor bedzie pasowal (http://canon-board.info/showthread.php?t=18135) to bierz w ciemno

a tak swoja droga - przestan sie tak wszystkim przejmowac i zacznij wreszcie zdjecia robic

Komentarz

• pawelnow

czasem lepiej u dobrego zegarmistrza niz w autoryzowanym serwisie po kilku przygodach wiem co mówie

Komentarz

Pracuję...