Zoom/tele nietypowy problem :)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pinky

Zoom/tele nietypowy problem :)

Witam,
    Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś tele do mojej 350D.
    Problem z pozoru typowy. Ale już tłumaczę o co chodzi.
    Jestem amatorem. Dość wymagającym ale jednak amatorem. Nie zarabiam na zdjęciach i wątpię abym kiedykolwiek zaczął zarabiać.
    Od prawie 2 tygodni czytam różne fora i opinie (m.inn. to oczywiście) i wynalazłem dla siebie coś takiego - niezbędne fundusze mam. I tu jest cała kwestia - czy warto wydawać więcej na profesjonalne, lub prawie profesjonalne obiektywy? Czy różnica dla amatora będzie aż tak duża? Czy stabilizacja obrazu to aż tak przydatna rzecz?
    Oto moje propozycje:

1. Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO - rozsądna cena, niezła optyka, kiepski AF i głośna mechanika
    2. Canon 70-300/4.0-5.6 IS USM - 3 razy droższy, parametry optyczne właściwie te same (pytanie, co z AC) + USM i stabilizacja obrazu
    3. Canon 70-200/4 L USM - wiadomo - stałka. Ale bez stabilizacji...

Tylko proszę nie krzyczeć Wiem, że ludzie mają poważniejsze problemy - nie mają pieniędzy na droższe obiektywy a bardzo by chcieli. Ja te pieniądze mam, ale mam też poważniejsze wydatki - mieszkanie, kredyt itd....
    Czy warto?

Pozdr.
    Tomek
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez Pinky
    .... I tu jest cała kwestia - czy warto wydawać więcej na profesjonalne, lub prawie profesjonalne obiektywy? Czy różnica dla amatora będzie aż tak duża? ...
    Być moze podsumowanie jednego z testów na optyczne.pl da Ci odpowiedź na te pytania:
    Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

Zamieszczone przez Pinky
    .... Czy stabilizacja obrazu to aż tak przydatna rzecz?
    stabilizacja jest przydatna przy fotografowaniu scen nieruchomych.
    Gdy w kadrze mamy ruch - staje się nieprzydatna.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• piszczal
      Początki nałogu
      • 2006
      • 459

Zamieszczone przez Pinky
      3. Canon 70-200/4 L USM - wiadomo - stałka. Ale bez stabilizacji...
      nie stałka w rozumieniu stałki tylko światło stałe, ale to nie to samo ;-)

Zamieszczone przez Pinky
      Dość wymagającym ale jednak amatorem.
      jeśli wymagającym to L-ka 70-200/4

Zamieszczone przez Pinky
      czy warto wydawać więcej na profesjonalne, lub prawie profesjonalne obiektywy? Czy różnica dla amatora będzie aż tak duża? Czy stabilizacja obrazu to aż tak przydatna rzecz?
      warto, różnica w jakości jest taka sama dla amatora i profesjonalisty, żaden z tych obiektywów nie ma opcji rozpoznającej profi od amator

Zamieszczone przez Pinky
      Czy stabilizacja obrazu to aż tak przydatna rzecz?
      pewnie przydatna ale nie ma co jej demonizować :-P

podsumowując, warto wybrać tę ładną blond eLkę
      aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Richie
        Uzależniony
        • 2006
        • 625

Jeśli masz fundusze na C70-300 IS lub C70-200L f4 to proponowałym jednak Lkę.Jakość i wykonanie bez porównania,wytrzymałość no i stale światło to to co za ną przemawia.

Nie wiem jaki jest twój krótki obiektyw ale jeśli posiadasz przysłowiowego KITa to polecałbym zakup Tamrona 17-50 f2,8 i do tego Sigma 70-300 DG APO jako tele.Cena za obydwa wyniesie tyle ile wydałbyś na Lkę 70-200.

Lka 70-200L f2,8 lub f4....marzenia

Pozdrawiam
        Ostatnio edytowany przez Richie; 6228.
        Richie
        FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• Pinky

Być moze podsumowanie jednego z testów na optyczne.pl da Ci odpowiedź na te pytania:
          Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

Mówisz o tym dialogu na koniec? Fajny. I chyba faktycznie daje do myślenia.

Pozdr.
          Tomek

Komentarz

• Pinky

>Nie wiem jaki jest twój krótki obiektyw ale jeśli posiadasz przysłowiowego KITa >to polecałbym zakup Tamrona 17-50 f2,8 i do tego Sigma 70-300 DG APO jako >tele.Cena za obydwa wyniesie tyle ile wydałbyś na Lkę 70-200.

Hmmm... A to jest ciekawa alternatywa...

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez Pinky
              http://www.optyczne.pl/index.php?tes...t_ob=34&roz=11
              Mówisz o tym dialogu na koniec? Fajny. I chyba faktycznie daje do myślenia.
              Dokładnie tak :-)
              Mogę jeszcze dorzucić kilka linków chłodzących zapał do wydawania nadmiernej kasy na sprzęt ;-)
              Ta strona jest na sprzedaż! optimis.net to Twoje pierwsze i najlepsze źródło informacji o optimis. Tu znajdziesz także tematy związane z kwestiami ogólnego zainteresowania. Mamy nadzieję, że znajdziesz to, czego szukasz!

Ta strona jest na sprzedaż! optimis.net to Twoje pierwsze i najlepsze źródło informacji o optimis. Tu znajdziesz także tematy związane z kwestiami ogólnego zainteresowania. Mamy nadzieję, że znajdziesz to, czego szukasz!

Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Pinky

No to decyzja zapadła. Zresztą nawet, aby nie być wodzony na pokuszenie , kupiłem już tę Sigme. Co do Tamrona, to ciekawa propozycja. A czy coś innego o podobnych możliwościach i w tej cenie będzie? Pani w sklepie z Sigmą trochę mnie zniechęciła, mówiąc, że Tamron nie ma polskiego serwisu (choć to może akurat zaleta, biorąc pod uwagę Żytnią ).

Bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia,
                Tomek

Komentarz

• Pinky

A może to zamiast tego Tamrona - znalazłem w tej samej cenie - promocja:

Sigma 18-50/2.8 EX DC

Komentarz

• Pinky

A może to zamiast tego Tamrona - znalazłem w tej samej cenie - promocja:

Sigma 18-50/2.8 EX DC

Komentarz

• Richie
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 625

Bierz Tamrona.Zgłoś się do Cichego z forum,napewno wybierze Ci ostry egzemplarz.

http://canon-board.info/showpost.php...23&postcount=6
                      Richie
                      FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

Pracuję...