EF 35 f2 delikatne szkiełko ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • antonjo
    Bywalec
    • 2005
    • 108

EF 35 f2 delikatne szkiełko ?

Czołem !

Juz drugi raz uszkodziłem obiektyw EF 35 f2 przy stosunkowo lekkim uderzeniu tegoż obiektywu, zamocowanego na body (5d) dyndającym na szyi ... Rozbujany aparat uderza w nogę i nagle przestaje działać pierścień ostrości - nie działa ani AF ani MF ... poprostu coś sie blokuje

Jako że to mój ulubiony obiektyw, nie mogę zrealizować części pomysłów urlopową porą, i generalnie można się trochę zfrustrować ...

Zastanawiam się czy wszystkie 35tki f2 są tak delikatne, czy ja mam wyjątkowo "sensitive" egzemplarz ??

Oczwiście serwis załatwia sprawę z 1 dzień, ale sam fakt jest denerwujący .
    A na 35L nie wydam 6 k bo uważam że to strata kasy

Przydał by sie jakiś patent zabezpieczający tą wysuwaną część przed mechanicznymi bodźcami ... zna ktoś coś takiego ??

pzdr
    Antek
    Fotograf Warszawa
  • adamek
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2265

Mój kolega... wyjął ten przycisk (nmie chcę wiedzieć jak ) i ma obiektyw TYLKO af.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Komentarz

• Jarek Jaworski
      Początki nałogu
      • 2005
      • 335

Zamieszczone przez adamek
      Mój kolega... wyjął ten przycisk (nmie chcę wiedzieć jak ) i ma obiektyw TYLKO af.
      u mnie ten przycisk "wyjal sie" juz drugi raz w ciagu miesiaca.
      Co do samego obiektywu to uwazam ze jest naprawde mocny, bo uderzalem nim nie raz, nie dwa.
      Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• antonjo
        Bywalec
        • 2005
        • 108

moja awaria nie ma chyba nic wspólnego z przełącznkiem AF/MF ale raczej z samym "impactem", uderzeniem w część ruchomą samego obiektywu...
        Co do samego obiektywu to uwazam ze jest naprawde mocny, bo uderzalem nim nie raz, nie dwa.
        no właśnie kwestia w którą "część" czy w tą wysuwaną odpowiadającą defacto za ustawienie ostrości, czy w obudowę, co do której nie mam zastrzeżeń .

...
        Fotograf Warszawa

Komentarz

• szwayko
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2085

Zamieszczone przez antonjo
          moja awaria nie ma chyba nic wspólnego z przełącznkiem AF/MF ale raczej z samym "impactem", uderzeniem w część ruchomą samego obiektywu...
          ...

No wlasnie dlatego ja zawsze mam zalozone oslony przeciwsloneczne.
          W tego typu stalkach sa one niewielkie. Tak samo boje sie o 50/1.4 dlatego zawsze mam zalozona na nim oslone. Dobrze jeszcze wymienic wtedy dekielek Canona na taki typu Tamron/Hama latwo sciagalny gdy jest oslona.
          frickr FB
          www.szwajkowski.pl

Komentarz

Pracuję...