Tamron 28-75 i pstryk ;)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomaj_2
    Bywalec
    • 2006
    • 247

Tamron 28-75 i pstryk ;)

Witam
    Mam Tamrona 28-75. Ostatnio fociłem późnym wieczorem przy ognisku i nie używałem AF (czasami sie gubił, a ja chciałem się manualem pobawić). Po przełączeniu spowrotem do AF i wciśnięciu spustu usłyszałem takie charakterystyczne "pstryk" coś jakby zębatka wskoczyła na miejsce . Obiektyw oczywiście ostrzy bez zarzutu. Od tamtej pory nieraz przełączałem i "pstryk, pstryk" był słyszalny. Co ciekawe wystarczyło delikatnie poruszyć, po przełączeniu spowrotem do AF, pierścieniem ostrości i było słychać ten sam dźwięk.
    Pytanie do Was ludkowie posiadający owy obiektyw - Macie tak samo ?? czy u mnie jest coś nie tak ??
    Pozdrawiam :-)
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny
  • snow
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1145

U mnie tak nie ma, u mnie jest cichy - wkońcu od Cichego :wink: Nic nie trzeszczy i nie "wskakuje".

Komentarz

• tomaj_2
      Bywalec
      • 2006
      • 247

Zamieszczone przez snow
      U mnie tak nie ma, u mnie jest cichy - wkońcu od Cichego :wink: Nic nie trzeszczy i nie "wskakuje".
      Sęk w tym, że u mnie też jest "Cichy" Nic nie trzeszczy, ładny ostry ale...ten jeden mankament
      Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
      Moje wypociny

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Nic takiego nie zaobserwowałem, a jestem czuły na wszelkie nietypowe odgłosy.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• Mac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2063

Mój T nie jest od Cichego ale jest cichy, ciekawe jest to co piszesz o pracy tego szkła.
          EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• wolakus
            • 2006
            • 3

witam,
            wg mnie jest to normalne zjawisko, poprostu tak jak napisałeś "zębatka wskoczyła na miejsce". nie mam tego tamrona ale zaobserwowałem coś takiego wcześniej w innych swoich szkłach, m.in. 75-300 III, 50mm f1,8 mkI czy sigmie 18-125. czasami coś takiego słychać czasem nie, myśle że nie ma sie czym przejmować. pzdr

Komentarz

• tomaj_2
              Bywalec
              • 2006
              • 247

Zamieszczone przez wolakus
              czasami coś takiego słychać czasem nie, myśle że nie ma sie czym przejmować. pzdr
              Fakt - czasami nie słychać tego "pstryka".
              Może rzeczywiście szukam dziury której nie ma
              Moje wypociny

Komentarz

• kaawka
                Coś już napisał
                • 2006
                • 59

Zaciekawiony Twoim postem sprawdziłem u siebie.Rzeczywiście słychać pstryknięcie.Mój brzytwiarsko ostry egzemplarz produkuje niezłe foty wiec się tym nie przejmuję.Ten typ tak ma.Nie przejmuj się rób zdjęcia!

Komentarz

• ErnestPierwszy
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 734

U mnie zawsze pstryka, bo zawsze przełączam na MF gdy zdejmuję osołnę i zakładam na odwrót do transportu... Potem jak przełączam na AF mam zawsze pstryk.

Komentarz

• ukasz
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 595

Mój też "pstryka". Ale działa

Komentarz

• JARO60

U mnie w T 17-50 jest to samo. Te typy chyba tak mają.

pozdr
                      Ostatnio edytowany przez Gość; 6744.

Komentarz

Pracuję...