czy warto?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Juicy
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 44

czy warto?

Witam,
    Nie lecę na lenia i przejrzałem wszystkie wątki o 580 EX zanim pytam. No ale nie dało mi to to jasnej podpowiedzi na pytanie czy warto się przesiadać z 550 EX na 580 EX przy 20d. Jakie jest wasze zdanie, będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.
    1D Mk II N, , 24-70 2.8 L, 17-40 , , 550EX, Manfrotto 055ProB+329L
  • Avadra_K
    Uzależniony
    • 2006
    • 580

Warto, zdecydowanie warto możliwości jakie stwarza ten zestaw w 100% pokrywają się z oczekiwaniami sredniozaawansowanego "pstrykacza". Sam korzystam i polecam (jedna uwaga) załatw sobie dobre aku do tej lampy

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

• filip71
      Początki nałogu
      • 2004
      • 250

róznic jest kilka, np.:
      - 580 bierze pod uwage balans bieli,
      - szybciej się ładuje;
      - ma wg nie lepsze rozwiązanie systemu obracającego sam palnik.

Ja miałem 550 ale po zmianie body na 5D elementem, który zdecydował o zmianie było szybsze ładowanie i nowy system obracania palnika gdyż ten w 550 (głównie lewo-prawo) mnie bardzo irytował. Jednakże gdybym nie miał kompletu docelowych obiektywów to lampy bym nie zmienił a kasę zainwestowałbym w szkło.

Sam musisz sobie odpowiedziec czy te kilka róznic daje taką wartość dodaną, że wydatek się opłaca.
      Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• Slipper

Zamien 550EX na 430EX, chyba ze potrzebujesz bardzo mocnej lampy zeby robic zdjecia oddalonych obiektow w nocy, 580EX jest mniejsza od 550EX, a 430EX jest mniejsza od 580EX, a 430 i 580 maja praktycznie te same mozliwosci nie liczac liczby przewodniej. Wielu fotorepo teraz przesiada sie ze swojej starej 550 na 430 bo jest mniejsza, poreczniejsza i naprawde wystarcza

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez filip71
          róznic jest kilka, np.:
          - 580 bierze pod uwage balans bieli,
          - szybciej się ładuje;
          - ma wg nie lepsze rozwiązanie systemu obracającego sam palnik.
          580 nie bierze pod uwage balansu bieli. Tylko stara sie UTRZYMAC ta sama temperature barwowa swiatla przy dluzszej serii blyskania.
          Z dwoma pozostalymi punktami sie zgodze - jesli komus cos przeszkadza w 550EX ORAZ czesto korzysta z lampy blyskowej, zdjec seryjnych, silnego doswietlania lampa w ciemnych warunkach (tryb M) - to warto doplacic do oszczednosci energetycznej.

Komentarz

• Juicy
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 44

no to już coś wiem a jeśli chodzi o kwestie prawidłowej siły błysku do zastanych warunków czy te modele się różnią? Robiąc np śluby rzadko jestem na 0 zawsze muszę ją korygować, byłoby cudownie jakby lampa się nie myliła.
            1D Mk II N, , 24-70 2.8 L, 17-40 , , 550EX, Manfrotto 055ProB+329L

Komentarz

• Jarek Jaworski
              Początki nałogu
              • 2005
              • 335

Jesli mialbym na twoim miejscu wybierac to dokupilbym druga 550
              Tak na serio zestaw dwu lamp daje bardzo duze mozliwosci oswietlenia i na tym bym sie skupial. Roznica miedzy dwoma lampami jest nie tak bardzo duza, zwlaszcza jesli chodzi o efekt finalny glownie chodzi o ergonomie i jak napisal Vitez - oszczednosc energetyczna.
              Na dpreview znalazlem opis problemow z 580, ktore w/g czlowieka ktory uzywa bodajze 6 takich lamp sa slabszymi konstrukcjami w porownaniu z 550. Chodzilo o przegrzewanie i spalanie sie palnikow.
              550 to prawdziwy kon roboczy dopiero po okolo 6 latach uzywania i jak szacuje 30 tys blyskow, udalo mi sie przepalic palnik a w miedzyczasie lampa przezyla wszystkie przygody, lacznie z zaciekami od deszczu na wyswietlaczu, urwaniem polowy stopki, klejeniem czerwonej szybki po upadku na kamienna posadzke.
              Podsumowujac ja bym nie wymienial, dokupic 580 to tak
              Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

Pracuję...