Canon 50mm f1.8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sochan

Canon 50mm f1.8

Witam

Posiadam EOSa 30d od Tygodnia zrobiłem około 1800 zdjęć (na jednej baterii co mni mile zaskoczyło), martwi mnie poziom ostrości tegoż Canona nie wiem czy to aparat czy obiektyw. Może ktoś z warszawy z takim samym aparatem i takim samym obiektywem byłby skonny do małego porównania ??

Pozdawiam
    Wojtek
  • jazzY
    Bywalec
    • 2005
    • 116

Prosta sprawa.. zanieś komplet do serisu na Żytnią w Wawie, tam Ci go wyjustują i będzie po sprawie. Masz chyba gwarancję, wiec bedzie bezpłatnie. Pozdro

Komentarz

• aptur
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3837

Zamieszczone przez Sochan
      Witam

Posiadam EOSa 30d od Tygodnia zrobiłem około 1800 zdjęć (na jednej baterii co mni mile zaskoczyło), martwi mnie poziom ostrości tegoż Canona nie wiem czy to aparat czy obiektyw. Może ktoś z warszawy z takim samym aparatem i takim samym obiektywem byłby skonny do małego porównania ??

Pozdawiam
      Wojtek
      Może pokaz zdjęcia to porównamy.

Komentarz

• gzak
        Bywalec
        • 2005
        • 239

Zamieszczone przez jazzY
        Prosta sprawa.. zanieś komplet do serisu na Żytnią w Wawie, tam Ci go wyjustują i będzie po sprawie. Masz chyba gwarancję, wiec bedzie bezpłatnie. Pozdro
        Sorki za mały OT, ale czy ktoś wie ile taka kalibracja 50-tki kosztuje na Żytniej? (obiektyw już po gwarancji)
        Grzechu
        http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
        Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Komentarz

• Sochan

Dobrze wystawie zdjecie, a teraz jeśli można to co znaczy że wyjustują. Aparat czy obiektyw bo aparat powinien być uniwersalny pod różne obiektywy i jeśli jest tak że mi ustawią aparat pod obiektyw to co z resztą obiektywów ?? które będe miał już niedługo (chyba poczkeam na tego tamrona i zobacze jak będzie wyglądał
          Ostatnio edytowany przez Gość; 7327.

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Dobrze wystawie zdjecie, a teraz jeśli można to co znaczy że wyjustują. Aparat czy obiektyw bo aparat powinien być uniwersalny pod różne obiektywy i jeśli jest tak że mi ustawią aparat pod obiektyw to co z resztą obiektywów ??
            Sprawdza ci aparat z obiektywem referencyjnym, potem sprawdza ci obiektyw z twoim body, potem pewnie z innym body. Wszystko z zachowaniem odpowiednich procedur testowych. Potem beda krecic roznymi ustrojstwami az ostrosc zgra sie w odpowiednim miejscu i w body i w obiektywie (zalezy co osiagnie gorsze wyniki w testach, bardziej stawialbym na puszke).

Ale przykladowe zdjecia musisz pokazac zanim zaniesiesz sprzet do serwisu bo moze okazac sie ze to holder do aparatu (popularnie zwany fotografem) wymaga justowania a nie sprzet .
            A dokladniej najczestsze przyczyny narzekania na ostrosc to:

- robienie zbyt czesto na pelnej przyslonie (w 50 1.8 mozna si zachwycac glebia ostrosci ale z umiarem)
            - poruszenie (zachowanie czasu min 1/80 w przypadku polaczenia 30D+50 1.8 , choc sa i tacy co tym zestawem by i 1/250 poruszyli bo z emocji mocno przyciskaja spust migawki lub ruszaja aparatem tuz po nacisnieciu)
            - robienie w jpg ze zle ustawionymi parametrami w aparacie (sharpness na max powinno byc i maksymalna jakosc/rozdzielczosc)
            - robienie pod slonce czy z silnym swiatlem bocznym co w tego typu obiektywie mocno wplywa na oslabienie kontrastu i ostrosci

Wszystkie powyzsze czynniki da sie zobaczyc na przykladowych zdjeciach i w exifie zdjecia a pozniej doradzic jak je wyeliminowac - czyli naprawic fotografa, zanim sie zacznie zwalac wine na sprzet, bo zwalanie na sprzet to pojscie na latwizne ale niekoniecznie rozwiazanie problemu. I pozniej powstalby watek "skalibrowali mi na Zytniej a nadal kiepska ostrosc, a to patalachy" gdy problem nadal w fotografie moze lezec .

Komentarz

• Sochan

Oczywiście masz rację więc dzisiaj zrobię zdjęcia na statywie żeby nie było wątpliwości z parametrami takimi jak powinny być. Pokaże jak tylko zrobię do expertyzy nie wiem może ja zbyt wiele wymagam od tego obiektywu, jeśli tak to od razu proszę mnie sprowadzić na ziemie

Pozdrawiam

Komentarz

• Sochan

Ok zdjęcia zrobione zauważyłem ponadto że aparat ybia z autofokusem, zdjęcia zajmują 40 mega 13 zdjęć tylko teraz gdzie je umieścić żeby ktoś mógł je obejżeć i ocenić ??

Komentarz

• Alzail
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 574

imageshack.us lub cos podobnego, albo jakis serwerek
                  350D

Komentarz

• Sochan

Witam umieściłem zdjęcia na stronie kazde z nich ma około 4 mega wiec ludzików którzy mają neostrade z ograniczeniem może to trochę pociągnac ale jeśli ktoś byłby tak mimły i zobaczył może ja robie coś nie tak ale ostrość łapałem na (bliższym) oku na paru zdjęciach ostrość jest na oku dalszym poza tym chciałbym byście ocenili ogólną ostrość, zdjęcia robione na statywie z różymi przysłonamim wszystko widać w effixie. Proszę o komentaż i rady czy mam się wybrac do Serwisu

zdjęcia są tu http://strony.aster.pl/pikco/

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

Proszę o komentaż
                      zdjęcia są tu http://strony.aster.pl/pikco/
                      Spojrzałem na exif i widze 1/20 i 1/40. Ciekawe czemu te zdjęcia nie są ostre... hmmm...
                      Tak po zdjęciach radze ci narazie nie używaj czasu dłuższego niż 1/80.
                      the silence is deafening

Komentarz

• kami74
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1492

Ja nie widze ostrości w żadnym miejscu na tych zdjęciach. Na wszystkich jest w mniejszym albo wiekszym stopniu mydło. Sugerowałbym przeprowadzenie testu w znacznie lepszych warunkach oświetleniowych bo chyba czasy ciut długie (nie wiem bo nie mam wglądu w EXify). pozdr.
                        edit: G3 potwierdził.
                        Ostatnio edytowany przez kami74; 2315.
                        5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                        MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• TOKIN
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 353

To prawda czasy sa dośc długie - 1/30s przy 50mm to lekko zbyt długo - tez na to zwróciłam uwagę. Jednak autor postu zaznaczył że zdjęcia ze statywu więc może nie powinno się zwalać winy na zbyt długie czasy?

Proponowałabym wyjść na balkon przy dziennym świetle zrobić kilka fotek przedmiotom martwym - bo oprócz lepszego światła będziesz miał większą pewność, że się nie poruszą
                          Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Komentarz

• McKane
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2015

Nie no przede wszystkim trzeba sobie powiedziec jasno ... 50/1.8 nie jest ostra na 1.8 i na ponizszym zdjeciu AF trafil dobrze ale mala GO i mydlo na tej przyslonie zrobily swoje.

http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Sochan

Ok wstawiłem parę nowych zdjęć zrobionych teraz w dobrym oświetleniu bez statywu. Aparat zabrałem bo w razie czego po pracy do serwisu skocze więc napiszcie co sądzicie. Tylko się zastanawiam poto kupuję f1.8 żebym w kiepskim świetle mógł robić zdjęcia a tak wychodzi na to ze ja sobie mogę zrobić zdjęcie tylko mydlane...

Zdjęcia są tu http://strony.aster.pl/pikco/

mam prośbę spójżcie na zdjęcie http://strony.aster.pl/pikco/pages/IMG_1970.htm AF się pomylił ?? tylko pomylił sie 5 na 10 razy. to chyba zbyt wiele nie uważacie ??
                              Ostatnio edytowany przez Gość; 7327.

Komentarz

Pracuję...