580EX - pika i wspomaganie AF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hallgerd
    Coś już napisał
    • 2005
    • 67

580EX - pika i wspomaganie AF

Od kilku dni posiadam nową lampę, wczesniej miałam tylko wbudowaną, no i mam pewien problem. Kiedy jest włączona to pika (tyka - cicho ja zegarek, ale słyszalnie) - czy to normalne, czy cos źle włączyłam - nigdzie w instrukcji nie ma

Mam jeszcze pytanie - czy można używać wspomagania AF w bardzo kiepskim oświetleniu, a później zrobić zdjęcie w świetle zastanym, żeby lampa nie błyskała. Przeszukałam instrukcję, ale znalazłam tylko tryb flash off , ale w tym przypadku aparat decyduje o niektórych nastawach (pomiar światła, tryb wyzwalania migawki) - no i nie wiem , czy wspomaganie zadziała.
    canon

dreamstime, istockphoto, shutterstock, fotolia, bigstockphoto, stockxpert
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

1) normalne

2) zależy w jakim aparacie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Hallgerd
      Coś już napisał
      • 2005
      • 67

ops, zapomniałam dodać 350d
      canon

Komentarz

• Ramirez
        Początki nałogu
        • 2005
        • 335

Zamieszczone przez Hallgerd
        Mam jeszcze pytanie - czy można używać wspomagania AF w bardzo kiepskim oświetleniu, a później zrobić zdjęcie w świetle zastanym, żeby lampa nie błyskała. Przeszukałam instrukcję, ale znalazłam tylko tryb flash off , ale w tym przypadku aparat decyduje o niektórych nastawach (pomiar światła, tryb wyzwalania migawki) - no i nie wiem , czy wspomaganie zadziała.
        Dołączam się do pytania.
        OT: Czy istnieje jakieś urządzenie do wspomagania AF, ale bez lampy błyskowej?

Komentarz

• piast9
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3267

Zamieszczone przez Hallgerd
          ops, zapomniałam dodać 350d
          To się nie da. Dwu (i pewnie jedno) cyfrowe body mają taką opcję do ustawienia w CF.

Zamieszczone przez Ramirez
          Dołączam się do pytania.
          OT: Czy istnieje jakieś urządzenie do wspomagania AF, ale bez lampy błyskowej?
          AFAIK ST-E2 ma lampkę do wspomagania AF.
          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Ramirez
            Początki nałogu
            • 2005
            • 335

Zamieszczone przez piast9
            AFAIK ST-E2 ma lampkę do wspomagania AF.
            Dzięki. Kosztuje ok. 800 zł. Jest może coś tańszego?
            W Adoramie znalazłem coś takiego, ale po pierwsze aktualnie jest nieosiągalne, a po drugie nie wiadomo, czy będzie to działać samoddzielnie, bez flesza.
            http://www.adorama.com/SUMCAAF.html#...-Focus-Cameras.

Komentarz

• Hallgerd
              Coś już napisał
              • 2005
              • 67

Dzięki, ST-E2 jest na liście zakupów, chciałam lampę stawiać sobie w dowolnym miejscu, zastanawiałam się tylko czy nie lepiej 430 no i mam kolejny argument za pierwszym rozwiązaniem. Druga lampa przesunęła się na koniec listy zakupów (po paru obiektywach)
              Ostatnio edytowany przez Hallgerd; 2383.
              canon

Komentarz

• piast9
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3267

Zamieszczone przez Ramirez
                Dzięki. Kosztuje ok. 800 zł. Jest może coś tańszego?
                Wiesz, pełni on też inne funkcje., choć cena, owszem, wysoka.

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

Zamieszczone przez piast9
                  To się nie da. Dwu (i pewnie jedno) cyfrowe body mają taką opcję do ustawienia w CF.
                  Czemu ma sie nie dac?

Lampe nalezy przestawic w ttl. Custom function numer 3 przestawic na 1. Nie bedzie blyskac, bedzie wspomaganie.

Mozna tez lampe odizolowac "sprzetowo" za pomoca kawalka tasmy klejacej. Bedzie dzialac z reszta ex'ow Canona, ktore nie maja custom function numer 3

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: RF70-200.jpg
Wyświetleń: 2
Rozmiar: 9,5 KB
ID: 2087569
                  ...

Komentarz

• borkomar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1083

Khm niby jak - chyba za ciemny jestem - probuje ustawic emits only ex flash i lampa blyska niestety.Mam 350D i sam ostatnio zaczalem sie wkurzac ze nie mozna tego zrobic - czytaj nie potrafie tego ustawic

Custo F nr 3 tyczy sie Flash sync in AV mode - wiec chyba o zupelnie inna rzecz chodzi8)

OKi chodzilo o CF w Lampie - ktorego nigdy nie uzywalem tym razem juz jest oki - wielkie dzieki.Napewno sie przyda.
                    Ostatnio edytowany przez borkomar; 2642.
                    5D +

Komentarz

Pracuję...