Głośność IS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • romoren

Jak działa IS w 24-105 L

Proszę o informację od użytkowników obiektywu 24-105 L czy IS w tym
    obiektywie powinien pracować niezauważalnie "płynnie" czy "skokowo".
    W moim przypadku obraz stabilizuje się z widocznym w wizjerze "skokiem".
    Proszę o opinię.

Komentarz

• Skipper
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1112

działą tak iż obraz wpada przodem a wychodzi tyłem a w po dordze trafia na wirujący szklany dysk
      a na powaznie to z IS normą jest iż warczy, tłucze, skrzypi, czy skacze... nie ma sie co przejmowac byle obraz sie w efekcie końcowym sie nie ruszał wiec sie nie przejmuj jest ok

on dosc brutalnie startuje i w tym momencie widac cos jakby przeskok
      Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• Mariusz_C
        Uzależniony
        • 2007
        • 577

Ja tez zamierzam niedlugo miec to szkielko i bardzo jestem ciekawy jak dziala ten
        IS, tzn czy rzeczywiscie mozna zejsc z czasem i o ile. Ktos nawet sie chwalil ze robil z reki przy czasie 1s. Czy tak sie da??
        5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• eMILz
          Bywalec
          • 2005
          • 210

tez nie wiedziałem że is potrafi wydawać takie dźwięki ... mam co prawda 70-200 IS ... ale zasada ta sama ... szumi lekko wibruje i daje sie naprawdę sporo zejść z czasem ... ostatecznie akceptowalny wynik uzyskałem przy 1/8s jednak dużo bardziej ważne jest to ze ogólnie lepiej robi się zdjęcia ... czasem można poruszyć przy 1/350 jak się zdarzy ... a IS wyraźnie pomaga

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

W 24-105 nic nie powinno warczeć ani zgrzypić. W moim IS-a zupełnie nie słychać. Warczenie to było w IS-ach starszego typu np. 28-135 jazgotał mocno.

Nie wiem o jakim skoku mówisz bo IS w 24-105 jest b.szybki i stabilizuje obraz w czasie, który jest potrzebny do AFa a rozpędzone gyro działa jeszcze przez ok 2 sek po puszczeniu spustu. Nie należy w tym czasie wypinać obiektywu bo grozi to uszkodzeniem ISa.

Ja nie widzę u siebie żadnych "skoków". Na stabilnym podłożu (podpórka na łokciu lub statyw) wyraźnie widać "zataczający" się lekko obraz.

Na 1s z reki to raczej nie licz. Ale ten IS jest wg. instrukcji skuteczny również z monopodem. Z monopodem masz jakieś szanse na tą 1sek ale to czas tak długi że może 1 na 10 będzie mało poruszone. Na nieporuszone wogóle bym nie liczył

EDIT: Dokładniej to słychać lekki króciutki warkot w momencie jak się zatrzymuje - te 2 sek po.... ale to się trzeba dobrze wsłuchiwać
            Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Hellfire
              Początki nałogu
              • 2006
              • 414

Na krótkim końcu myślę, że 1 sekunda to nie jest aż tak dużo. To zdjęcie zrobiłem na 1 sekundzie, z ręki, bez żadnego podparcia i bez IS! Jest poruszone, ale nie jakoś strasznie, więc wydaje mi się, że IS całkowicie jest w stanie to wyeliminować. Gdyby jeszcze je dodatkowo wyostrzyć to było by zupełnie "normalne".

Komentarz

• romoren

Dzięki za informacje.
                Wygląda na to że moja L-ka jest jednak uszkodzona.
                Przy ogniskowej 105mm IS działa poprawnie. Natomiast przy
                innych ogniskowych zdjęcia z IS są bardziej poruszone niż bez IS a w wizjerze dokładnie widać skakanie obrazu (najgorzej przy 24mm). Przy 105mm natomiast obraz w wizjerze ładnie "pływa" i zdjęcia są nieporuszone. Zauważyłem również, że AF działa bardzo ociężale oraz skokami przy 24mm, natomiast szybko i płynnie przy 105mm.

Pozdrawiam. RM

Komentarz

• Skipper
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1112

Zamieszczone przez Janusz Body
                  W 24-105 nic nie powinno warczeć ani zgrzypić. W moim IS-a zupełnie nie słychać. Warczenie to było w IS-ach starszego typu np. 28-135 jazgotał mocno.
                  ja mam chyba najnowsze wydanie IS u siebie i tez trzeszczy jak równiez cicho wprawdzie ale warczy, sprawdziłem chyba z 4 lub5 juz nie pamietam dokladnie obiektywów u sprzedawcy i było to samo

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Zamieszczone przez Skipper
                    ja mam chyba najnowsze wydanie IS u siebie i tez trzeszczy jak równiez cicho wprawdzie ale warczy, sprawdziłem chyba z 4 lub5 juz nie pamietam dokladnie obiektywów u sprzedawcy i było to samo
                    Piszesz o tym co masz w stopce? w 70-200/4 IS jest chyba ciut inny. W 24-105 jest praktycznie bezgłośny, szybki i słychać go tylko te 2 sek po puszczeniu spustu. Takie krótkie warknięcie.

Janusz,
                    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• arturs
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4196

U mnie w 24-105 też nic nie warczy i nie skacze.. dopiero jak przystawi się ucho to coś tam słychać.. Tak jak pisze Janusz

Pozdr
                      Artur
                      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Tomasz1972
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3042

Zamieszczone przez romoren
                        Dzięki za informacje.
                        innych ogniskowych zdjęcia z IS są bardziej poruszone niż bez IS a w wizjerze dokładnie widać skakanie obrazu (najgorzej przy 24mm). Przy 105mm natomiast obraz w wizjerze ładnie "pływa" i zdjęcia są nieporuszone. Zauważyłem również, że AF działa bardzo ociężale oraz skokami przy 24mm, natomiast szybko i płynnie przy 105mm.

Pozdrawiam. RM
                        Aparat masz w dłoni czy na statywie ?

Komentarz

• MARANTZ
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 928

IS załącza się około sekundy po wciśnięciu spustu i tyle samo działa po puszczeniu spustu. W wizjerze widać to jako delikatne "drgnięcie". Jak ma się jeszcze dobry słuch to IS jak najbardziej słychać. W 24-105L jest dość cichy. W 70-200/4 IS zaskakująco głośny, ale tam działa bardzo skutecznie. Przy 24-105 IS powinien działać równie skutecznie przy każdej ogniskowej. Jeżeli jest inaczej to coś musi być uszkodzone. Pamiętać należy też, że IS wyłącza się przy zdjęciach na statywie.
                          FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez romoren
                            Dzięki za informacje.
                            Sprawdz jak sie sprawuje IS przy AF wlaczonym na Servo. Jesli bardzo kiepsko to masz uszkodzony IS.
                            Ja mam w 24-105 teraz uszkodzony IS i zanim sie uszkodzil to dzialal cicho, sprawnie, bez skokow, bezproblemowo. Teraz czasem dziala dobrze a czasem wlasnie 'podskakuje' i raczej psuje niz poprawia, rowniez trzeszczy, tak wiec objawy widze mamy takie same. Pociesze cie ze naprawa to ok 1200-1500 zl chyba ze na gwarancji (choc i tu moga probowac dopatrzec sie uszkodzenia z winy uzytkownika ).

Komentarz

• MARANTZ
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 928

Czyli zdążyłem sprzedać swoje 24-105L w dobrym momencie, bo IS działał tam idealnie. 1,5 kzł mam w kieszeni :P
                              FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

Zamieszczone przez MARANTZ
                                Czyli zdążyłem sprzedać swoje 24-105L w dobrym momencie, bo IS działał tam idealnie.
                                Dopoki nie łupnie ci o ziemie to powinien i z kilkanascie lat dzialac idealnie .

Komentarz

Pracuję...