Pierścienie pośrednie a szkła EFS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • korodajm

Pierścienie pośrednie a szkła EFS

Mam pytanie czy do pierścieni np. Soligor mozna podłączyć obiektyw EF-S czyli np kit. Mam jeden pierścień, dostałem go z 28/2.8 od znajomego i z nią zakłada się i działa super. Próbowałem założyć pierścień na kita i za bardzo nie chciał wejść, więc odpuściłem.
    Czy faktycznie te pierścienie nie pasują do obiektywów EF-S? I co w tym wypadku? Żeby bawić się makro muszę mieć szkło EF (jak rozumiem dowolne).
    A może trzeba mieć specjalny rodzaj pierścieni?
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Należy powiększyć wewnętrzny otwór pierścienia by dupka EF-Sa weszła do środka .

Komentarz

• korodajm

Zamieszczone przez Tomasz1972
      Należy powiększyć wewnętrzny otwór pierścienia by dupka EF-Sa weszła do środka .
      Tzn, że muszę wyszlifować ten wewnętrzny plastik pierścienia? W sumie aż dwa bo są dwie warstwy z przerwą między nimi... A duża różnica jest? (ile mm) A może wystarczy tylko jedną, tą od strony obiektywu?

Komentarz

• Tomasz1972
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3042

Zamieszczone przez korodajm
        Tzn, że muszę wyszlifować ten wewnętrzny plastik pierścienia? W sumie aż dwa bo są dwie warstwy z przerwą między nimi... A duża różnica jest? (ile mm) A może wystarczy tylko jedną, tą od strony obiektywu?
        Musisz sobie zmierzyć ile wyszlifować

Komentarz

• k.y.h
          Dopiero zaczyna
          • 2005
          • 33

Napisał Tomasz1972
          Należy powiększyć wewnętrzny otwór pierścienia by dupka EF-Sa weszła do środka
          Albo spiłować dupkę ef-s'a.

Komentarz

• Tomasz1972
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3042

Zamieszczone przez k.y.h
            Albo spiłować dupkę ef-s'a.
            Oczywiście , tylko łatwiej spiłować coś co nie ma soczewek

Komentarz

Pracuję...