Canon RF 35 mm f/1.4L VCM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • totamten
    Początki nałogu
    • 2013
    • 338

Odp: Canon RF 35 mm f/1.4L

Zamieszczone przez WinSho
    Czy mi się wydaje czy ktoś znowu "posprzątał wątek"?
    Może ktoś z centrali Canona poprosił o przetłumaczenie i efektem będzie ponowna premiera w Polsce i start z przystępną ceną 6000 zł? Przy tej cenie nie będę taki surowy w ocenie szkła!
    Ostatnio edytowany przez totamten; 48897.

Komentarz

• szwayko
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2085

Zaczęły się wyprzedaże EF 35mm 1.4II na różnych portalach aukcyjnych. Jest parcie.
      frickr FB
      www.szwajkowski.pl

Komentarz

• zdebik
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 4087

Pod koniec roku pewnie kupię, choć 10-20 też wydaje się spoko opcją.

35'ke będę używał do filmowania.
        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• WinSho
          Uzależniony
          • 2008
          • 945

Zamieszczone przez totamten
          Może ktoś z centrali Canona poprosił o przetłumaczenie i efektem będzie ponowna premiera w Polsce i start z przystępną ceną 6000 zł? Przy tej cenie nie będę taki surowy w ocenie szkła!
          Yyy to ja nie mam już więcej pytań
          Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
          www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
          https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
          https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez WinSho
            Czy mi się wydaje czy ktoś znowu "posprzątał wątek"?
            Wydaje Ci się. Jedynie usunięte wpisy to bodaj dwóch albo trzech użytkowników - przez nich samych.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• WinSho
              Uzależniony
              • 2008
              • 945

Zamieszczone przez Kolekcjoner
              Wydaje Ci się. Jedynie usunięte wpisy to bodaj dwóch albo trzech użytkowników - przez nich samych.
              To może od tego upału coś mi siadło na mózg
              Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
              www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
              https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
              https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• MateuszJ
                Coś już napisał
                • 2010
                • 77

Zamieszczone przez Pieknografia
                Jak już ktoś ma ten obiektyw, to niech koniecznie "pochwali się" jeszcze dystorsją tego obiektywu.
                Wygląda na to, że takiej dystorsji przy FF dla stałki 35mm jeszcze świat nie widział.
                RF 35mm F1.8 Macro IS STM nie ma tak silnej dystorsji. A jest stabilizowany (bardzo wydajnie, potwierdzam z autopsji) i 4-krotnie tańszy (tak, to nie pomyłka; nowe RF 35/1.8 kosztuje 2299 PLN). Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że RF 35/1.4L to szkło zaprojektowane pod korekcję software'ową, bez której leży i kwiczy. Stareńki EF 35mm F1.4L (używałem ponad 10 lat) bez korekcji daje niegorszy obrazek.

Moim zdaniem kwestia dotyczy tylko ceny. Sama korekcja w Adobe Camera Raw działa wybornie i nie mam żadnego problemu z tym, że w roku 2024 szkła czerpią z AI pełnymi garściami, ba, istnieją głównie dzięki AI. Jedyny problem jaki z tym mam to cena. W mojej opinii, RF 35mm F1.4L powinien kosztować maks. 2999 PLN. Nikon pokazał prawdziwą wartość takiego szkła wyceniając swoją 35-kę F1.4 na 2749 PLN. Ceny RF 24/1.4, 35/1.4 oraz 50/1.4 to czysty marketing.
                EOS R6 Mark II, EOS R8, RF 15-35/2.8L IS, RF 50mm F1.2L, RF 50mm F1.8, RF 35mm F1.8, RF 24mm F1.8, EF 85/1.8, EF 135L, 2x430EX II
                www.facebook.com/matti.jarominnen/photos
                https://www.flickr.com/photos/mateuszj/albums

Komentarz

• szwayko
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2085

Zamieszczone przez MateuszJ
                  Moim zdaniem kwestia dotyczy tylko ceny. Sama korekcja w Adobe Camera Raw działa wybornie i nie mam żadnego problemu z tym, że w roku 2024 szkła czerpią z AI pełnymi garściami, ba, istnieją głównie dzięki AI.
                  Dokładnie. Ja nie używam Adobe/ i nie chcę jakiś tam online abonamentów. Dobrze że mam te stałki w wersji EF - dalej dają piękny obrazek i można je normalnie obrabiać czymkolwiek offline.
                  Nowy RF 24/1.4L nawet nie kryje pełnej klatki
                  frickr FB
                  www.szwajkowski.pl

Komentarz

• cauchy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2939

prawdę mówiąc w tych cenach jakie są teraz tych szkieł, wolę zdecydowanie kupić Sigmę z drugiej ręki, 35tka kosztuje teraz grosze..
                    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                    Flickr | YT

Komentarz

• szwayko
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2085

Ja kupiłem z 1-2 rok temu Tamrona SP 35/1.4. odpowiednik 2x droższego EF 35/1.4II.
                      A jak widzę długość szkieł RF to i adapter EF/RF nie przeszkadza już tak :-)
                      EF 50/1.2 z adapterm EF/RF ta sama wielkość co nowe RF 50/1.4L
                      frickr FB
                      www.szwajkowski.pl

Komentarz

• MateuszJ
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 77

Nie widzę ani jednego powodu by tak srogo przepłacić za RF 24/35/50 F1.4. Każdy z nich ma świetnego odpowiednika w rodzinie RF. Wspomniane 35/1.8 ale też 24/1.8 są znakomite; używam obu i mogę je tylko chwalić; mam też RF 50/1.8 oraz RF 50/1.2L. Ten drugi poza wagą nie ma wad; przed nim ponad 10 lat robiłem EF 50/1.2L i to jest inna liga; EF 50L był do F1.8 mydlany, przeaberrowany, no okropny; RF 50L tych wad nie posiada; jest ostry od 1.2, nie ma aberracji, nie bazuje na AI (to ciężki kawal solidnego szkła) i nawet winietę na 1.2 ma akceptowalną; owszem, sporą, lecz na jego tle EF 50L miał monstrualną. Wracając do nowych [email protected]: moim zdaniem Canon przelicytował; 8-9 tyś. za te przeciętne szkła (bez IS !!!), które bez korekcji w Camera RAW są nieużywalne na otwartych przysłonach to odcinanie kuponów od sławy.
                        EOS R6 Mark II, EOS R8, RF 15-35/2.8L IS, RF 50mm F1.2L, RF 50mm F1.8, RF 35mm F1.8, RF 24mm F1.8, EF 85/1.8, EF 135L, 2x430EX II
                        www.facebook.com/matti.jarominnen/photos
                        https://www.flickr.com/photos/mateuszj/albums

Komentarz

• cosinus
                          Początki nałogu
                          • 2012
                          • 261

Zamieszczone przez MateuszJ
                          Sama korekcja w Adobe Camera Raw działa wybornie i nie mam żadnego problemu z tym, że w roku 2024 szkła czerpią z AI pełnymi garściami... to czysty marketing.
                          Korekta dystorsji i winiety nie ma NIC z AI (sieci samo-uczące się), to tylko intensywna tradycyjna matematyka (tak ze 400 lat) , na współczesnych jednostkach numerycznych bardzo szybka i udaje się w czasie rzeczywistym

To czysty marketing. Niedługo "nasz nowy lepszy" papier toaletowy będzie miał AI *)

*) w wersji online będzie meldował co jedliśmy do "centrali w Moskwie" (jak Stirlitz)
                          Ostatnio edytowany przez cosinus; 45133.
                          Ex Nikon, w tym analog.
                          70D (zestaw APSC do srzedania, korpus 50tys zdjeć) , 10-18, 40/2.8, EFS24/2.8, 55-250 mkII, 18-55/4-5.6, S30/1.4A, T100/2.8.
                          Mobilnie Olympus EM5 / Lumix z zestawem

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2939

no właśnie, premiery 1.4 stałek Canona popycha mnie w objęcia Artów, których jeszcze nie miałem ani jednego
                            EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                            Flickr | YT

Komentarz

• robertskc7
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 1513

Zamieszczone przez cauchy
                              no właśnie, premiery 1.4 stałek Canona popycha mnie w objęcia Artów, których jeszcze nie miałem ani jednego
                              Te arty zwłaszcza pod bagnet FE to jest taki kopniak w dupe Canononwi i Sony... pokazują jak koncerny rżną ludzi na kasę.
                              www.robertzbiec.pl

Komentarz

• marfot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4605

Zamieszczone przez robertskc7
                                Te arty zwłaszcza pod bagnet FE to jest taki kopniak w dupe Canononwi i Sony... pokazują jak koncerny rżną ludzi na kasę.
                                Duże koncerny mogą mieć wyższe koszty niż Sigma, robią szkła pod jeden bagnet, droższe R&D. Ale jeżeli szkło np. RF14-35 startuje z ceną 9k PLN a teraz kosztuje 5k bez specjalnych promocji to coś jest nie tak z tą pierwszą ceną. I to wygląda na przesadny skok na kasę.
                                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

Pracuję...