Canon RF 135f1.8 L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • modyo
    Coś już napisał
    • 2016
    • 56

Canon RF 135f1.8 L

Dzisiaj zaprezentowano Canon RF 135mm f1.8 L IS USM
    https://www.canon.pl/lenses/rf-135mm-1-8-l-is-usm-lens/
    Jakość zdjęć na stronie canon mnie nie zachwyca, a poza tym miało być f1,4 a jest f1,8 wiec jestem zawiedziony.
    Zapowiadana cena 13249zł.
    Ostatnio edytowany przez modyo; 56659.
    https://500px.com/markfoch
  • don
    Początki nałogu
    • 2007
    • 254

Odp: Canon RF 135f1.8 L

Zdjecia pewnie robili panowie w pasiakach. Hehe
    Moja Caroina

Komentarz

• zdebik
      Pełne uzależnienie
      • 2013
      • 4087

Bokeh (_._) nie urywa...
      https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• ludwich
        Bywalec
        • 2012
        • 111

I ta waga, a miało być lekko i przyjemnie.

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

Dziwne te zdjęcia ze strony Canona, takie zwykłe pstryki.
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• RobertoM
            Początki nałogu
            • 2017
            • 251

Mam ef135, którą kupiłem używaną za 20% ceny nowej rf135
            Cena jak cena ale po samplach w necie nie widzę za bardzo potrzeby zmiany. Obrazek z ef jest naprawdę wyjątkowy w moim odczuciu. Może trochę mniej ostre jest to szkło od rf ale delikatna miękkość na f2 dodaje uroku imo.
            Nawet z adapterem ef135 wyglada na mniejszą od wersji rf.
            Czekam jeszcze na premierę zapowiadanego rf28 i zobaczę czy zostać w tym systemie.
            Jest na ten moment fajny i mały rf35, wyjątkowo dobry rf50 1.2.

Komentarz

• bzdura1979
              Bywalec
              • 2015
              • 128

EeeeeeeF'ka rządzi!

Obejrzałem te foty i nic, kompletnie nic, zero emocji. Chemiczny destylat, kliniczna ostrość i dojmujące uczucie, że to nie gada, że to będzie kolejny instrument do robienia fot podobnych do miliona innych (ostra postać jakiejś dzidzi, bebły z przodu, bebły z tyłu). W życiu bym nie wydal takiej kasy za to szkło, kiedy jest i EF'ka, i Sigma (swoją drogą też genialna).
              EF'ka potrafi zaczarować byle gówienko, a kosztuje ułamek ceny.
              Ostatnio edytowany przez bzdura1979; 55420.

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

a ja obejrzalem to cos:
                https://www.dpreview.com/samples/498...sample-gallery

na oko to wiekszy mikrokontrast niz EF 135/2 (dobrze lub niedobrze, zalezy od gustu) i troche miekszy bokeh. moze sie podobac te obrazek, jak na stalke 2022 A.D. to zaskakujaco przyjemnie to wyglada, bez sigmowskiego zadecia na mocny mikrokontrast i robienie duzych cyferek w DXO. wyglada jakby Canon to z glowa zaprojektowal (z naciskiem na obrazek, nie na pomiary)

zobaczymy jeszcze jak pod swiatlo pracuje. 135/2 pieknie sie "zaswietlalo" przy bocznym swietle, podejrzewam ze nowoczesne szklo juz tego nie bedzie robic.

cena... no to umowmy sie, ze to nie jest amatorskie szklo tylko dla kogos zarabiajacego kase. i kupuje sie je raz na nastepne 15-20 lat. zamortyzuje sie, bez paniki...
                www albo tez flickr

Komentarz

• modyo
                  Coś już napisał
                  • 2016
                  • 56

W plotkach i zapowiedziach było że Canon zrobi super obiektyw 135F1.4 oraz zooma 70-135F2
                  A tu wypuścili 135F1.8 a tego zooma pewno nie zobaczymy już nigdy.
                  A co do zdjęć to może za jakiś czas zobaczymy lepsze foty od lepszych fotografów. Bo na razie to kiszka.
                  Chociaż zamieniłem sigmę 85A na RF85 i to była bardzo dobra decyzja.
                  Wiec może kiedyś zmienię zdanie i także zamienię sigmę 135 na Canona RF135
                  ale do tego muszą mnie przekonać jakieś bardzo dobre foty.
                  https://500px.com/markfoch

Komentarz

• Bangi
                    Moderator
                    • 2010
                    • 5499

Patrząc na proste fizyczne porównanie

Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

dla mnie zmiana mojego ukochanego EF 135/2 na RF nie ma żadnego sensu...
                    SAMOLOTY CB
                    SAMOLOTY lotnictwo.net
                    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• djtermoz
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 995

Zamieszczone przez bzdura1979
                      Obejrzałem te foty i nic, kompletnie nic, zero emocji. Chemiczny destylat, kliniczna ostrość i dojmujące uczucie, że to nie gada, że to będzie kolejny instrument do robienia fot podobnych do miliona innych
                      Niestety taki jest chyba obecnie trend - szkło musi być ostre ale może nie mieć charakteru. Coraz częściej będziemy oglądać fotki, które wyglądają bardziej jak rendery. W świecie Fujifilm (sorry, ale to akurat znam) też wszyscy wzdychają do starego XF35/1.4 - wolny, głośny, nieuszczelniony, z abberacjami, a mimo to robi świetne zdjęcia. Fuji wydał nową wersję XF33/1.4, w której zmienili optykę i... to już nie to samo, mimo, że jest ostrzejszy, szybszy, cichy, uszczelniony i nie ma abberacji. Tak już chyba musi być bo wiecej megapickelsów wymaga lepszych szkieł.
                      djtermoz@pbase

Komentarz

• candar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 3410

Zamieszczone przez djtermoz
                        Niestety taki jest chyba obecnie trend - szkło musi być ostre ale może nie mieć charakteru. Coraz częściej będziemy oglądać fotki, które wyglądają bardziej jak rendery. W świecie Fujifilm (sorry, ale to akurat znam) też wszyscy wzdychają do starego XF35/1.4 - wolny, głośny, nieuszczelniony, z abberacjami, a mimo to robi świetne zdjęcia. Fuji wydał nową wersję XF33/1.4, w której zmienili optykę i... to już nie to samo, mimo, że jest ostrzejszy, szybszy, cichy, uszczelniony i nie ma abberacji. Tak już chyba musi być bo wiecej megapickelsów wymaga lepszych szkieł.
                        Jak dla mnie to XF35/1.4 miał tragicznie złe oddanie tła w nieostrościach, tzw. „nerwowy” tudzież „niespokojny” bokeh. Strasznie mnie to męczyło, ale pewnie miał wielu zwolenników (jak widać).
                        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Zamieszczone przez akustyk
                          cena... no to umowmy sie, ze to nie jest amatorskie szklo tylko dla kogos zarabiajacego kase. i kupuje sie je raz na nastepne 15-20 lat. zamortyzuje sie, bez paniki...

Raczej właśnie dla bogatych entuzjastów/amatorów niż pro. Ci ostatni muszą kalkulować Ci pierwsi mogą kupować co im żywnie do głowy przyjdzie .
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• dzygit
                            • 2022
                            • 4

witam
                            pare review jest online przed produkcyjnych szkiel.
                            Sugerowana cena 2k $ pozniej juz 2500$ lokalne sklepy 3k euro .
                            Cena zabija przegieli lekko o jakis 1000$ choc af szybkosc i IS z 1.8 moze byc dosc ciekawe.
                            pare sloikow i 2 puszki oraz lenistwo....

Komentarz

• WinSho
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 945

Zamieszczone przez dzygit
                              witam
                              pare review jest online przed produkcyjnych szkiel.
                              Sugerowana cena 2k $ pozniej juz 2500$ lokalne sklepy 3k euro .
                              Cena zabija przegieli lekko o jakis 1000$ choc af szybkosc i IS z 1.8 moze byc dosc ciekawe.
                              Jezusie polska trudny język być...Wracając do tematu to RF 135/1.8 jak stanieje lub będzie promocja to może się skuszę na razie nie widzę takowej potrzeby aby płacić podatek od nowości.
                              Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
                              www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
                              https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
                              https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

Pracuję...