24-105/4 Canon RF vs Sigma Art

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marcinus
    Początki nałogu
    • 2018
    • 444

24-105/4 Canon RF vs Sigma Art

Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma lub mial możliwość porownania tych dwoch obiektywów? Jak one wzgledem siebie wypadają? Na optycznych jest tylko test sigmy i szału nie ma przynajmniej pod wzgledem ostrosci zwłaszcza na brzegu ff jest kiepsciutko. Ale wiadomo sama ostrość to nie wszystko to raz a dwa jak z ostroscia u Canona w porownaniu do Sigmy. Roznica w cenie póki co zauważalna...
    Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II
  • robertskc7
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 1513

Odp: 24-105/4 Canon RF vs Sigma Art

Zamieszczone przez Marcinus
    Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma lub mial możliwość porownania tych dwoch obiektywów? Jak one wzgledem siebie wypadają? Na optycznych jest tylko test sigmy i szału nie ma przynajmniej pod wzgledem ostrosci zwłaszcza na brzegu ff jest kiepsciutko. Ale wiadomo sama ostrość to nie wszystko to raz a dwa jak z ostroscia u Canona w porownaniu do Sigmy. Roznica w cenie póki co zauważalna...
    Do czego Ci potrzebne rogi w szkle o 4.0 ? Do widoczków przymykasz, do portretu ciemno i w zasadzie mydlane rogi nawet lepiej, a do repo rogi mało ważne. Rf na pewno Cię nie zawiedzie. Nowoczesne szkło sygnowane L, więc lipy nie będzie. Dwa, kompatybilne bez adaptera.
    www.robertzbiec.pl

Komentarz

• becekpl
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 4318

a co tu porównywać, bier RF
      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• p0m
        Uzależniony
        • 2010
        • 698

Zamieszczone przez robertskc7
        Do czego Ci potrzebne rogi w szkle o 4.0 ? Do widoczków przymykasz, do portretu ciemno i w zasadzie mydlane rogi nawet lepiej, a do repo rogi mało ważne. Rf na pewno Cię nie zawiedzie. Nowoczesne szkło sygnowane L, więc lipy nie będzie. Dwa, kompatybilne bez adaptera.
        lol, po co Ci wgl ostry obiektyw?
        ebe ebe

Komentarz

• Marcinus
          Początki nałogu
          • 2018
          • 444

Zamieszczone przez p0m
          lol, po co Ci wgl ostry obiektyw?
          Żeby czasami móc się o niego skaleczyć

Pytanie po co mi obiektyw nieostry? Rownie dobrze mogłem nie sprzedawac sigmy 17-50/2.8 bo Rka tez robi z nia zdjecia tylko w cropie ok 12Mpx. Jak mam kupowac obiektyw to przyzwoity. Nie liczę przy takim zoomie na brzytwe w calym zakresie ogniskowej ale tez nie potrzebuję mydełka fa.

Komentarz

• Bechamot
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 2512

[QUOTE=Marcinus;1400552]

24-105 Art jest obiektywem porownywalnym z pierwsza FE 24-105.
            Nie ma zasadniczej roznicy w jakosci obrazowania.

wszyscy ktorzy uzywalil FE , a teraz RF twierdza ze RF jest wyraznie lepszy.

tak wiec RF bedzie wyraznie lepszy od A.
            Wyraznie , tzn w sposob widoczny dla ogladajacego na zdjeciach .
            Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• p0m
              Uzależniony
              • 2010
              • 698

Zamieszczone przez Marcinus
              Żeby czasami móc się o niego skaleczyć

Pytanie po co mi obiektyw nieostry? Rownie dobrze mogłem nie sprzedawac sigmy 17-50/2.8 bo Rka tez robi z nia zdjecia tylko w cropie ok 12Mpx. Jak mam kupowac obiektyw to przyzwoity. Nie liczę przy takim zoomie na brzytwe w calym zakresie ogniskowej ale tez nie potrzebuję mydełka fa.
              chodziło mi raczej o to, że może same rogi nie muszą być mega ostre, ale np rozdzielczość w połowie odległości od wierzchołka do środka obrazu imho powinna być nadal wysoka, a dla wielu obiektywów ta przestrzeń to nadal "rogi", zupełnie nieostre, mimo iż w samym centrum jest świetnie pod tym względem.
              ebe ebe

Komentarz

• Marcinus
                Początki nałogu
                • 2018
                • 444

Zamieszczone przez p0m
                chodziło mi raczej o to, że może same rogi nie muszą być mega ostre, ale np rozdzielczość w połowie odległości od wierzchołka do środka obrazu imho powinna być nadal wysoka, a dla wielu obiektywów ta przestrzeń to nadal "rogi", zupełnie nieostre, mimo iż w samym centrum jest świetnie pod tym względem.
                Nie no ja wiem ze na brzegu ostrosc jest mniejsza niz w centrum a zwlaszcza na brzegu ff jest najgorzej. Kwestia na ile dobrze jest w centrum i o ile gorzej na brzegu... Bywało tak ze niektore sigmy choc wyraznie tansze nie ustepowaly w niczym szklom canona a czasem byly lepsze. Dlatego chce sie zorientowac jak wypada to porownanie. Poki co roznica w cenie jest dlatego zastanawiam sie...
                Ogolnie to mi zakres do 70mm w zupelnosci wystarcza bo mam 70-300 a i tak najlepszy ze swiatlem 2.8 jest moj mini zoom NOŻNY 70-130 w postaci 100/2.8L i nim ten zakres praktycznie zawsze ogarniam. Niestety rf 24-70 to cena nie do zaakceptowania dla mnie na moje potrzeby.

Cóż poczekam troche to i pewnie rf 24-105 pojdzie w dół choć wersja oem w dwoch sklepach partnerach canona to 4100.

Komentarz

• milsa666
                  Bywalec
                  • 2013
                  • 131

Tak informacyjnie.
                  W MediaMarkt RF 24-105 jest obecnie za 3000.
                  Cena calkiem OK.

Komentarz

• RobertoM
                    Początki nałogu
                    • 2017
                    • 251

Czy po dłuższym czasie używania rf24-105 jest nadal polecany ?
                    Ktoś posiada ?

Komentarz

• Bechamot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 2512

Zamieszczone przez RobertoM
                      Ktoś posiada ?
                      nie ma alternatywnie lepszego obiektywu tego typu.

Jesli wiec polecic Jakis inny a nie ten , to moze byc tylko gorzej - nie lepiej.
                      Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• solti
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1159

Ktoś posiada ?
                        Posiada, co prawda używa dość rzadko, bo ostatnio głównie tele przypięte do puszki. Ale jak już go zapnę, to mucha nie siada! Ostry od pełnej dziury, na rogach nie tak ostry jak w centrum, ale nadal bardzo ostry. Fantastyczne kolory, kontrast i stabilizacja.
                        Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                        galeria na forum Canon-board
                        galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                        galeria.solti.pl

Komentarz

• marfot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 4605

Ktoś posiada ?
                          Zaskakująco dobry optycznie - i na 24 mm i na 105mm. Kontrast, kolory, ostrość - bardzo dobre. Bardzo cichy i szybki AF.
                          Dodatkowy pierścień (u mnie ISO) to spore ułatwienie. Całość bardzo kompaktowa, nie psuje zwartości R-ki.
                          Zaskakująco dobra praca pod światło jak na dużo szkła w środku. Tubus u mnie dość sztywny, nie drga. Ogólnie wszystko na plus.
                          https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                          EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• RobertoM
                            Początki nałogu
                            • 2017
                            • 251

Dzięki
                            Jest CB na to szkło i chyba się skuszę .

Komentarz

• RobertoM
                              Początki nałogu
                              • 2017
                              • 251

Panowie kupiłem to szkło .
                              Jestem po kilku dniach testów .
                              Mam zastrzeżenia do ostrości . Nie wiem może jakiś wadliwy egzemplarz mi się trafił .

Na f4 czy nawet na f5.6 jest niezadawalająco . Nie oczekuje wybitnej ostrości . Ale nawet RF35 na 1.8 czy 2 jest ostrzejszy .

Czy ktoś ma te dwa szkła (rf35 i rf24-105) i ma porównanie ?

Komentarz

Pracuję...