Dzień dobry. Jakiś czas temu stałem się posiadaczem Canona r6mark2 i pojawiły się schody z dobraniem szerokiego kata. Obecnie posiadam 10-22 z 600D i jestem z niego zadowolony ale chyba już czas na pozbycie się tego zestawu i dokupienie szerokości do r6 m2. Moja zagwostka polega na braku zdecydowania. Oczywiście chciałbym 14-35 ale winieta podobno straszna a ja boję się tego obiektywu ponieważ narazie nie obrabiam zdjęć ale do głowy przyszedł mi canon 16-35 f4 EF. Co wy na to forumowicze. Z góry dziękuję za rady. Pozdrawiam
Szeroki kąt do R6m2
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Zmieniłem EF16-35/4L na R14-35L i są momenty, że dodatkowe 2 mm robią różnicę. Oczywiście szkło jest automatycznie korygowane w sofcie ale można z tym żyć.https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200 -
mam 14-35 od 3 lat i jedyna jego wada to niedomknięta obudowa
ta "winieta" jest korygowana w sofcie, RAW ma ok 13mm
to już są okolice gdzie każdy 1mm ma znaczenie, dla mnie 14 to akceptowalne minimum i trudny kompromis po Sigmie 12-24, 16mm to już dla mnie inny obiektywKomentarz
-
Porównaj sobie zdjęcia ze swojego EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM do zdjęć z mojego RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM i oceń sobie, czy są na gorszym, tym samym a może lepszym poziomie. 10-22mm f/3.5-4.5 na matrycy APS-C to mniej więcej 16-35mm f/5.6-7.1 na matrycy FF. Obydwa modele obiektywów to ta sama kategoria wagowa (poniżej 400 g).Dzień dobry. Jakiś czas temu stałem się posiadaczem Canona r6mark2 i pojawiły się schody z dobraniem szerokiego kata. Obecnie posiadam 10-22 z 600D i jestem z niego zadowolony ale chyba już czas na pozbycie się tego zestawu i dokupienie szerokości do r6 m2. Moja zagwostka polega na braku zdecydowania. Oczywiście chciałbym 14-35 ale winieta podobno straszna a ja boję się tego obiektywu ponieważ narazie nie obrabiam zdjęć ale do głowy przyszedł mi canon 16-35 f4 EF. Co wy na to forumowicze. Z góry dziękuję za rady. Pozdrawiam
https://www.flickr.com/photos/mkamel...7720301830529/
Pierwsze 10 zdjęć to zdjęcia testowe z dodanym do opisówki linkiem do plików RAW.
Obiektyw był podpinany pod trzy modele aparatów tj. R, R6 Mark II oraz obecnie przeze mnie używany R5 Mark II i jest przeznaczony do sprzedaży. Gdybyś był zainteresowany jego zakupem, to skontaktuj się ze mną poprzez "Prywatna Wiadomość".Komentarz
-
Cześć. Narazie tymczasowo podpinam 10-22 przez redukcję , a jeśli będę wymieniał to tylko na model L. Dziękuję bardzo za zainteresowanie i zdjęcia. PozdrawiamKomentarz
-
Moja szklarnia zaczyna się od 24mm i jak tylko będą fundusze, to zamierzam to rozszerzyć właśnie o RF 14-35 f/4. Światła 2.8 do tego typu obiektywu nie potrzebuję, poza tym cena też trochę odstrasza. Ja na Twoim miejscu brałbym RF 14-35
R6 II + R | RF 24-70 f/2.8 + RF 50 f/1.8 + EF 70-200 f/2.8 IS II + EF 135 f/2Komentarz
-
Widzę właśnie u kolegi 24-70 też ślinka mi leci. Juz dzisiaj chciałem klikać w cyfrowe ale zastanawiam się też nad 24 105 f4.Komentarz
-
@mjsp wyklniesz mnie, gdy przeczytasz ode mnie, żebyś nie napalał się na szerokokątny szczególnie właśnie do tzw krajobrazów, a przetestował np właśnie ten 24-105 RF.
Zauważam jak ogromna pokusa, by wszystko co wokół mnie piękne ująć na jednym zdjęciu.
Można inaczej, a wtedy jest wyraziściej, jest interesująco. Nie upycham już tych piękności, a to co wycinam jest spójne i zachęca, by potrzymać wzrok dłużej niż sekundę.
Zachęcam byś choć na „chwilkę” zapomniał o dogmatach i popróbował inaczej.Komentarz
-
Nie wiem skąd te teorie spiskowe że szeroki kąt nie potrzebuje jasnej przysłony. Polecam wziąć do ręki i popróbować- fakt trzeba popracować nieco nad kadrem, ale opad szczęki gwarantowany.Komentarz
-
Witam.,@mjsp wyklniesz mnie, gdy przeczytasz ode mnie, żebyś nie napalał się na szerokokątny szczególnie właśnie do tzw krajobrazów, a przetestował np właśnie ten 24-105 RF.
Zauważam jak ogromna pokusa, by wszystko co wokół mnie piękne ująć na jednym zdjęciu.
Można inaczej, a wtedy jest wyraziściej, jest interesująco. Nie upycham już tych piękności, a to co wycinam jest spójne i zachęca, by potrzymać wzrok dłużej niż sekundę.
Zachęcam byś choć na „chwilkę” zapomniał o dogmatach i popróbował inaczej.
Nie , nie wyklne, a wręcz przeciwnie może skorzystam z porady ponieważ biorę różne opcje pod uwagę. Narazie podłączyłem przez przjsciowke 10-22 i tez działa u to nawet nieźle a 24 - 105 to już więcej mozliwosci. Dziękuję za zainteresowanie. PozdrawiamKomentarz
-
Dzień dobry. Ponieważ nadal nie mogę się zdecydować co do obiektywu 16-35 f4 L chcialbym zapytać jako użytkownika tego modelu czy obiektyw z redukcja był dobrze wyważony czy nie był za długi ? Który Pana zdaniem jest jest lepiej wykonany 16 35 F4L czy 14 35 F4L.Dziekuje za odp. PozdrawiamOstatnio edytowany przez mjsp; 58872.Komentarz
-
Dzień dobry. Ponieważ nadal nie mogę się zdecydować co do obiektywu 16-35 f4 L chcialbym zapytać jako użytkownika tego modelu czy obiektyw z redukcja był dobrze wyważony czy nie był za długi ? Który Pana zdaniem jest jest lepiej wykonany 16 35 F4L czy 14 35 F4L.Dziekuje za odp. PozdrawiamKomentarz
-
EF16-35/f4L jest bardzo solidnie wykonany a przedni tubus przesuwa się nieznacznie i jest cały czas osłonięty. Nie jest przez to narażony na uszkodzenia.
Dzień dobry. Ponieważ nadal nie mogę się zdecydować co do obiektywu 16-35 f4 L chcialbym zapytać jako użytkownika tego modelu czy obiektyw z redukcja był dobrze wyważony czy nie był za długi ? Który Pana zdaniem jest jest lepiej wykonany 16 35 F4L czy 14 35 F4L.Dziekuje za odp. Pozdrawiam
W RF14-35/4L przedni tubus wysuwa się kilka milimetrów i jest przez to wrażliwszy na uderzenie.
Jakość ogólna wykonania obu szkieł podobna chociaż wszystkie szkła RF klasy L wydają się ciut delikatniejsze od odpowiedników EF.
Zestaw z adapterem i EF16-35/4L jest wyraźnie dłuższy od wyjątkowo kompaktowego RF14-35L. Jakoś szczególnie to nie przeszkadza.https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
-
Ok, właśnie watpliwosci zostały rozwiane. Dziękuję
EF16-35/f4L jest bardzo solidnie wykonany a przedni tubus przesuwa się nieznacznie i jest cały czas osłonięty. Nie jest przez to narażony na uszkodzenia.
W RF14-35/4L przedni tubus wysuwa się kilka milimetrów i jest przez to wrażliwszy na uderzenie.
Jakość ogólna wykonania obu szkieł podobna chociaż wszystkie szkła RF klasy L wydają się ciut delikatniejsze od odpowiedników EF.
Zestaw z adapterem i EF16-35/4L jest wyraźnie dłuższy od wyjątkowo kompaktowego RF14-35L. Jakoś szczególnie to nie przeszkadza.Komentarz
Komentarz