różnice między Canon MR-14EX a Sigma EM-140 ????

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • uldum
    Coś już napisał
    • 2005
    • 63

różnice między Canon MR-14EX a Sigma EM-140 ????

Witam wszystkich,
    Stoję przed dylematem kupna lampy do makrofotografii. Moje możliwości finansowe oscylują w okolicach dwóch modeli:
    1. Sigma Macro Ring Flash EM-140
    2. Canon MacroRingLite MR-14EX

Oczywiście Sigma to cena około 1340 zł, a canon 1700 zł. Czyli różnica całkiem znaczna, za którą można coś jeszcze kupić (np. 50/1,8).

Czym zasadniczo się one różnią, biorąc pod uwagę fotografowanie owadów?
    Czy warto dopłacić do Canona ?

Posiadam obiektyw Canon 100/2,8 macro. Korpus 10D.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc,
    Pozdrawiam wszystkich.
  • Mikołaj
    Bywalec
    • 2005
    • 173

Ciekawe pytanie. Też się zastanawiam nad tym.
    DSLRs & lenses

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

co prawda nie mam dosiwadczenia z tym lampami, ale znajac inne opinie nt lamp innych producentow, to generalnie wszystko sprowadza sie do stwierdzenia:
      sa prawie takie same, prawie robi roznice

i wlasnie dlatego bral bym canona, po to zeby nie miec pozniej (np po zmianie body) problemow, skad wiesz jakie nowe funkcje beda/sa w nowcyh/obecnych body o ktorych canon nie poinformowal a wprowadzi to np za rok czy dwa?

jesli cie stac na canona to go bierz 50/1.8 moze przyniesie mikolaj ;-)
      Instagram

Komentarz

• krzysp
        Bywalec
        • 2006
        • 133

różnice między MR-14EX a EM-140 ????

Witam wszystkich,

Zastanawiam się na kupnem jednej z lamp:
        1. Canon MR-14EX
        2. Sigma EM-140
        Instrukcję do Sigmy znalazłem w internecie, ale niestety nigdzie nie mogę dorwać instrukcji obsługi lampy pierścieniowej Canon MR-14EX.

Informacje dostępne na stronie Canona są zbyt ogólnikowe żeby na ich podstawie dokonać wyboru lampy.

Podstawową różnicą jest cena (sigma jest tańsza o kilkaset zł).
        Parametry podawane w folderach reklamowych obie mają prawie identyczne.
        Mnie jednak interesuje ich funkcjonalność i ewentualne ogranicznenia.

Dla przykładu w lampie Sigma EM-140 tryb ETTL działa tylko w trybie korpusu full auto. Czy to oznacza, że nie będzie działał w trybach AV i TV ???? To przecież poważne ograniczenie.

Ograniczenia Sigmy mogę wyłapać z instrukcji.

Z Canonem jest gorzej jeśli nie tragicznie. Nic o nim nie wiem.
        Może ktoś miał z nią (lampą MR-14EX) do czynienia i poda mi z jakimi ograniczeniami należy się liczyć?

Chciałbym wiedzieć czy warto zapłacić te kilkaset zł więcej tylko za napis Canon (bazuję na informacjach z folderów reklamowych). Posiadam korpus 10D i jeszcze długo nie będę go zmieniał. Obiektyw Canon 100/2,8 macro.

Z góry dziękuję z odpowiedzi,
        Pozdrawiam.
        link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.

Komentarz

• Tasma
          Bywalec
          • 2005
          • 134

Napisz jakie ograniczenia ma Sigma to odpowiem czy podobnie jest w Canonie.
          Canon oczywiscie naswietla we wszystkich trybach tak jak inne EX'y.
          Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Komentarz

• krzysp
            Bywalec
            • 2006
            • 133

Zamieszczone przez Tasma
            Napisz jakie ograniczenia ma Sigma to odpowiem czy podobnie jest w Canonie.
            Canon oczywiscie naswietla we wszystkich trybach tak jak inne EX'y.
            Myślę , że jest to odpowiedź na pytanie dotyczące ograniczeń.

Cyt. la przykładu w lampie Sigma EM-140 tryb ETTL działa tylko w trybie korpusu full auto. Czy to oznacza, że nie będzie działał w trybach AV i TV ???? To przecież poważne ograniczenie.

Canon, jak mniemam wykorzystuje ETTL we wszystkich trybach ?
            Brak instrukcji jest naprawdę poważnym ograniczeniem. Sam zastanawaim się na kupnem lampy pierścieniowej.

Ponieważ mam mozliwość kupna lampy MT-24EX za 2450 zł zastanawiam sią czy warto dopłacić około 700 zł do ceny MR-14EX ?
            link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.

Komentarz

Pracuję...