Lampa z ETTL, własną automatyką i fotocelą?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lux
    Początki nałogu
    • 2004
    • 271

Lampa z ETTL, własną automatyką i fotocelą?

Cześć,
    szukam lampy z trybem własnej automatyki, czyli z czujnikiem pomiaru światła.
    Czy któreś chińskie modele z ETTLem mają dodatkowo taką opcję? Fajnie jakby była jeszcze fotocela.
    =============
    www.fotolux4.blogspot.com/
  • candar
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 3410

Odp: Lampa z ETTL, własną automatyką i fotocelą?

Zamieszczone przez lux
    Cześć,
    szukam lampy z trybem własnej automatyki, czyli z czujnikiem pomiaru światła.
    Czy któreś chińskie modele z ETTLem mają dodatkowo taką opcję? Fajnie jakby była jeszcze fotocela.
    Ale po co chińskie ?
    Za 400-600 zł kupisz systemową wszystkomającą używkę Canon Speedlite 580EX II z zewnętrznym czujnikiem pomiaru błysku oraz wszystkim co się przyda E-TTL, HSS itp, po kiego kombinować z chińczykami ???
    Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• lux
      Początki nałogu
      • 2004
      • 271

miałem kiedyś 550ex i myślałem, że Canon nie daje takiej opcji. Fotocelę ma?
      =============

Komentarz

• candar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 3410

Zamieszczone przez lux
        580EX II fotoceli nie ma (co za problem kupić ?), ale ma funkcję pomiaru czujnikiem zewnętrznym (C.Fn nr 5 zakładka nr. 3) co pozwala używać lampy w innych aparatach z innych systemów (co praktykowałem
        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• swallow77
          Początki nałogu
          • 2010
          • 322

Zamieszczone przez lux
          Ma jeśli sterowanie idzie z mastera (lampa lub st-e2) Ex II. Fotocela do tego kosztuje z 20zl na alle.
          580exii ma kilka zalet względem chińczyków: trzyma parametry błysku i ładuje się bardzo szybko. No i jest kompatybilna z przyszłymi modelami aparatów. W R, moje pierdoły do sterowania błyskiem nie działają (yn-st-e2, pixel king).

Pozdrawiam!
          wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• lux
            Początki nałogu
            • 2004
            • 271

dzięki, właśnie czytam instrukcję do 580exII i ma pomiar. Widzę, że dodali to względem 550ex. Mam zamiar używać lampy poza aparatem, bez TTLa.
            =============

Komentarz

• candar
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 3410

Zamieszczone przez lux
              dzięki, właśnie czytam instrukcję do 580exII i ma pomiar. Widzę, że dodali to względem 550ex. Mam zamiar używać lampy poza aparatem, bez TTLa.
              Jakbyś miał tą starą 550EX to mógłbyś jej używać jako master na aparacie a jako slave tej 580EX II (lampy a raczej czujniki będą musiały się wzajemnie widzieć A jak nie masz i chcesz używać lampy poza aparatem bez TTL-a to dobry będzie dowolny sterownik radiowy, który zadziała z aparatem Ale i tak szedłbym w systemówki, bo wiadomo
              Ostatnio edytowany przez candar; 18138.

Komentarz

Pracuję...