iso przy założonej lampie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zibi235
    • 2015
    • 7

iso przy założonej lampie

Witam. Posiadam canona 6d i często fotografuję z lampą, w zasadzie tylko korzystam z trybu manualnego. Jednakże po przełączeniu na preselekcję czasu i ustawieniu 1/125s aparat ustawia z automatu iso 400 i przy obiektywie 50mm ustawia przysłonę 1,4 czyli najniższą możliwą (w ciemnym pokoju). Czy jest możliwość ustawienia aby aparat bardziej inteligentnie ustawiał te parametry w tym trybie? Cały czas mówię o fotografowaniu z lampą.
  • zdebik
    Pełne uzależnienie
    • 2013
    • 4087

Odp: iso przy założonej lampie

Aparat w manualu lampa w ttl.
    https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• zibi235
      • 2015
      • 7

Zamieszczone przez zdebik
      Aparat w manualu lampa w ttl.

tak zawsze robię i wiem, ale chodzi mi o to czy aparat przy podłączeniu lampy na sztywno zawsze ustawia w ciemnych pomieszczeniach iso 400 przy preselekcji czasu i czy zawsze otwiera przysłonę na maxa, chodzi o to czy program TV może to robić inaczej, czy da się to gdzieś ustawić tzn żeby np zwiększył iso a domknął przysłonę?

Komentarz

• zdebik
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 4087

Zamieszczone przez zibi235
        tak zawsze robię i wiem, ale chodzi mi o to czy aparat przy podłączeniu lampy na sztywno zawsze ustawia w ciemnych pomieszczeniach iso 400 przy preselekcji czasu i czy zawsze otwiera przysłonę na maxa, chodzi o to czy program TV może to robić inaczej, czy da się to gdzieś ustawić tzn żeby np zwiększył iso a domknął przysłonę?
        Canon w trybach Av, TV zawsze ustawia iso 400 gdy wykryje lampe.
        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Nozanu
          Uzależniony
          • 2010
          • 653

Zamieszczone przez zibi235
          Witam. Posiadam canona 6d i często fotografuję z lampą, w zasadzie tylko korzystam z trybu manualnego. Jednakże po przełączeniu na preselekcję czasu i ustawieniu 1/125s aparat ustawia z automatu iso 400 i przy obiektywie 50mm ustawia przysłonę 1,4 czyli najniższą możliwą (w ciemnym pokoju). Czy jest możliwość ustawienia aby aparat bardziej inteligentnie ustawiał te parametry w tym trybie? Cały czas mówię o fotografowaniu z lampą.
          Ustaw iso ręcznie. Przy włączonym auto-iso wszystkie Canony po wykryciu lampy ustawiają na 400. Z lampą najlepiej używać preselekcji przysłony lub M.

Komentarz

• zibi235
            • 2015
            • 7

Zamieszczone przez Nozanu
            Ustaw iso ręcznie. Przy włączonym auto-iso wszystkie Canony po wykryciu lampy ustawiają na 400. Z lampą najlepiej używać preselekcji przysłony lub M.
            ok dziękuję za odpowiedź, tryb preselekcji przysłony nie wchodzi w grę bo wtedy ustawia się z automatu czas 1/60s (lub można ustawić na sztywno 1/180s) a ja potrzebuję 1/125s, czyli nie ma innego wyjścia jak M, to chciałem wiedzieć.-)

Komentarz

Pracuję...