Lampa dla amatora do 550D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jarooo71
    • 2017
    • 3

Lampa dla amatora do 550D

Witam,

Plan jest taki, że córka zażyczyła sobie pod choinkę lampę błyskową. Od lat nie siedzę w temacie lamp i nie mam pojęcia co wybrać.

Budżet: do 800 zł
    Body: EOS 550D
    Fotograf: amator początkujący z aspiracjami i motywacją.

Córka foci głównie w plenerze, ale są to w większości plenerowe portrety. Jej profil: https://www.flickr.com/photos/130141982@N06/albums
    Radia nie będzie nigdy używać, studia również. Tak więc lampa raczej uniwersalna.
    Na początku waham się pomiędzy tymi:

- Yongnuo Speedlite YN-600EX-RT II (530 zł) - na plus cena, na minus podatność na przegrzania, kraj produkcji, brak zaufania
    - Metz 44 AF-2 (690 zł) - znalazłem jeden minus, nie wiem jak się do tego odnieść: https://www.amazon.co.uk/Metz-Digita.../dp/B0189KQT52 (1-gwiazdkowa opinia na dole)
    - Canon Speedlite 430EX III-RT (818 zł [odliczając cashback 260 zł]) - do niej uwag nie mam, ale jest najdroższa.

I teraz nie wiem, czy iść w oryginalnego Canona - mam zasadę, że kupuję tylko markowe produkty i prawie nigdy się nie zawiodłem - czy zaryzykować w chińszczyznę? A może w Metza?
    A może jeszcze coś innego?

Lampa ma służyć jako coś, co jeszcze bardziej umocni zainteresowanie córki fotografią. Doradzicie?
  • RobertON
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 2194

Odp: Lampa dla amatora do 550D

System wyzwalania RT - niepotrzebny, to po co przepłacać ?!
    Metz zatrzymał się z cenami sprzed laty, nie widzą konkurencji na rynku, klepią dalej stare modele.
    Canon 430 RT - cena z kosmosu i dopłata za radiowe wyzwalanie RT.

Wystarczyłby starszy model 430II, używany.

Nowe - faktycznie jest kilka:
    Yongnuo YN-660, Yongnuo YN-568EX II czy w podobnej cenie Yongnuo YN-685, może być wart zakupu.
    https://500px.com/robowert26

Komentarz

• jarooo71
      • 2017
      • 3

Czyli co, nie bać się chinola?

Komentarz

• RobertON
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 2194

Mam YN-685 x2 i nie mam zastrzeżeń.
        https://500px.com/robowert26

Komentarz

• atze
          Bywalec
          • 2014
          • 157

Może używane 580EX II? Do tego niech ktoś z rodziny sprezentuje wyzwalacz do trybu manualnego. Lepsze efekty i więcej zabawy osiąga się zdejmując lampę z aparatu.

Komentarz

• jarooo71
            • 2017
            • 3

Zamieszczone przez atze
            Może używane 580EX II?
            Uzywka odpada. Prezent to prezent Poza tym biorę FV

Komentarz

• r_m
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2418

Zamieszczone przez jarooo71
              Córka foci głównie w plenerze, ale są to w większości plenerowe portrety. Jej profil: https://www.flickr.com/photos/130141982@N06/albums
              Radia nie będzie nigdy używać, studia również.
              Nigdy nie mów nigdy. Lampy z wbudowanym radiem są już na tyle tanie, że warto mieć taką możliwość.

czy iść w oryginalnego Canona - mam zasadę, że kupuję tylko markowe produkty i prawie nigdy się nie zawiodłem
              Jeśli masz takie założenie, to 430exIII (z cashbackiem) wygląda całkiem dobrze. Tylko poczytaj o niej na forum, kilku kolegów wspominało coś o przegrzewaniu się.

Lampa ma służyć jako coś, co jeszcze bardziej umocni zainteresowanie córki fotografią
              Jeśli zainteresowanie słabnie, dodatkowa zabawka może nie pomóc. Jeśli zainteresowanie jest mocne, i szuka nowych pomysłów, możliwości, to lampa z radiem da więcej niż bez radia.
              Przyglądnąłbym się albo YN685, albo Quadralite Stroboss 60c. Pierwsza ma wbudowany odbiornik chyba najpopularniejszego u nas systemu radiowego obsługującego TTL (oraz manualne sterowanie mocy), druga jest częścią dużego, rozwijającego się systemu, obejmującego "wszystko", od manualnych lamp reporterskich, przez studyjne, aż do "plenerowych" (studyjnych z zasilaniem z akumulatora), wszystko z odbiornikami radiowymi jednego systemu, i obsługujące (zdalnie) aparaty różnych producentów (np. po zmianie z Canona na Nikona trzeba zmienić tylko nadajnik, lampy zostają te same).

Komentarz

• aptur
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3837

430exiii

Komentarz

• marfot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4605

Jakoś wyzwalanie radiowe wydaje mi się oczywiste właśnie w plenerze.
                  Kup 430RT lub YN600RT a następnym prezentem będzie np YN-E3-RT
                  https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                  EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• zdebik
                    Pełne uzależnienie
                    • 2013
                    • 4087

Zamieszczone przez marfot
                    Jakoś wyzwalanie radiowe wydaje mi się oczywiste właśnie w plenerze.
                    Kup 430RT lub YN600RT a następnym prezentem będzie np YN-E3-RT
                    Jak wyżej, YN600 z triggerem to fajna zabawa i nowe możliwości (zwłaszcza jeśli kupisz dwie lampy).
                    https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• luso
                      Uzależniony
                      • 2014
                      • 900

Jeśli chodzi o portret w plenerze to faktycznie bardzo fajnie jest zdjąć lampę z aparatu postawić ją na statywie oświetleniowym z choćby parasolką. Podejrzewam, że kupując chińszczyznę lampa + wyzwalacz + statyw + parasolka/softbox zmieści się swobodnie w twoim budżecie.

Komentarz

• Bobby Peru
                        Bywalec
                        • 2016
                        • 150

Tak jak wyżej, nie bać się chińszczyzny - proponuję YN600.
                        M50, C22/2.0, C50/1.8, T70-300/4-5.6 VC.

Komentarz

Pracuję...