Pomoc w wyborze lampy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mateusz00
    Dopiero zaczyna
    • 2016
    • 24

Pomoc w wyborze lampy

Witam, szukam lampy na wesela i inne eventy - tylko systemówki mnie interesują, ewentualnie markowe np. Metz.
    To na czym mi zależy to wspomaganie af w 5d mark III w ciemnicy. Z tego co się orientuje mam do wyboru 3 - 430 EX III RT, starsza 600RT i nowsza 600RT.
    430 III RT - ma tylko wspomaganie na punkcie centralnym często ostrze bocznymi i to było by dokuczliwe.
    Jak to wygląda w tych większych?
    Co byście zaproponowali?
    Nie ukrywam, że wolałbym mieć lżejszą lampę na body bo i tak 5d swoje waży, ale jeśli ma na tym cierpieć AF to się przemęcze.
    Ostatnio edytowany przez Mateusz00; 56692.
  • EdytaP
    • 2016
    • 2

Odp: Pomoc w wyborze lampy

Canon 430 rt iii ma tylko błysk wspomagający. Nie posiada żadnych diod. 600rt i 600rt II są praktycznie takie same, wersja II ma szybsze błyski i nadaje się idealnie do nowego 1d. W 5dm3 to na jakąś różnicę bym nie liczyła. Alternatywą jest yongnuo 600ex rt. Wiem, że to podróbka Canona, ale sama mam dwie sztuki i nigdy mnie nie zawiodły. Mają diody jako af assist i nawet w całkowitych ciemnościach dzięki nim można ustawić ostrość. W porównaniu do Canona są 4 razy tańsze.

Komentarz

• saxjas
      Bywalec
      • 2008
      • 158

Prawda, po co przeplacac.

Komentarz

• aptur
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3837

Zamieszczone przez EdytaP
        Canon 430 rt iii ma tylko błysk wspomagający.
        Bzdura.
        Instrukcja, str. 87.

Komentarz

• Mateusz00
          Dopiero zaczyna
          • 2016
          • 24

Ta YN nie wygląda źle - w internecie sporo pozytywnych opinii. Cena jest bombowa.
          Jestem w lampach totalnie zielony, do tej pory nie pracowałem na nich(na weselach moja rola to był do tej pory support).
          Oczywiście wymagany E-TTL, gdyż nie będę na początku drogi korzystał z manuala.
          Istnieje w ogóle lampa która pokrywa wszystkie kadry w 5d mark III?
          Teraz jest CB na 430 III RT...

Komentarz

• Mateusz00
            Dopiero zaczyna
            • 2016
            • 24

Jest jeszcze Metz 52...wiem że to są laickie pytania ale w tym temacie Jestem zielony

Komentarz

• mateu-sz
              Bywalec
              • 2015
              • 101

Zamieszczone przez EdytaP
              W porównaniu do Canona są 4 razy tańsze.
              nie prawda jedna juz od 950zł a druga od 630zł (4 razy ) a teraz jeszcze CB jak sam zauważyłeś 170 pln więc ceny strasznie podobne

yongnuo 600ex rt chowa się w porównaniu do canona !!!
              wpisz sobie w jakimś sklepie oba modele i daj do porównania produkty ja wziąłem pierwszy z brzegu (cyfrowe.pl)
              i różnica miedzy obiema lampami jest strasznie duża sprawdź sam!

Sam używam Canonowskiej i serio nie zamieniłbym na żadną inna z wymienionych tu w temacie

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez saxjas
              Prawda, po co przeplacac.
              nie przepłacasz a płacisz (kilka złoty więcej)za dużo lepszy produkt z większymi możliwościami a do tego jakościowo niezawodny
              Eos 7d II + GRIP +100-400 IS II USM + 50 1.4 + 10-22 3.5, + 90 2.8 + 18-200 3.5 + 500 6.3 + 430EXIII-RT
              a reszta to już dodatki

Komentarz

• Janeek
                Początki nałogu
                • 2016
                • 273

Zamieszczone przez mateu-sz
                nie prawda jedna juz od 950zł a druga od 630zł (4 razy ) a teraz jeszcze CB jak sam zauważyłeś 170 pln więc ceny strasznie podobne

yongnuo 600ex rt chowa się w porównaniu do canona !!!
                wpisz sobie w jakimś sklepie oba modele i daj do porównania produkty ja wziąłem pierwszy z brzegu (cyfrowe.pl)
                i różnica miedzy obiema lampami jest strasznie duża sprawdź sam!

Sam używam Canonowskiej i serio nie zamieniłbym na żadną inna z wymienionych tu w temacie

--- Kolejny post ---

nie przepłacasz a płacisz (kilka złoty więcej)za dużo lepszy produkt z większymi możliwościami a do tego jakościowo niezawodny

Co Ty opowiadasz... chowa to się chyba ten canon. Przecież YONGNUO to konkurencja dla Canona 600ex który kosztuje 2300zł. Więc najpierw doczytaj a potem kogoś wyśmiewaj. 430ex rt to malutka lampka, mobilna i dobra do kieszeni na szybki wypad lub do doświetlenia na stopce aparatu. Jeżeli ktoś chce zastępować nią lampę studyjną to się nie nadaje i lepsze z wiadomomych powodów są 600ex czy to yn czy nw czy pix czy canona.

Z tą dużą różnicą i większymi możliwościami to przebudź się ze snu.

Komentarz

• mateu-sz
                  Bywalec
                  • 2015
                  • 101

Zamieszczone przez Janeek
                  Canona 600ex
                  czy ja o niej cokolwiek pisałem
                  Eos 7d II + GRIP +100-400 IS II USM + 50 1.4 + 10-22 3.5, + 90 2.8 + 18-200 3.5 + 500 6.3 + 430EXIII-RT
                  a reszta to już dodatki

Komentarz

• Mateusz00
                    Dopiero zaczyna
                    • 2016
                    • 24

Proszę o zawężenie wyboru do tych lamp które mają sensowne wspomaganie wielu punktów af...prawda to że 430 III jest okrojona w tym względzie do wersji II?

Komentarz

• Janeek
                      Początki nałogu
                      • 2016
                      • 273

Zamieszczone przez Mateusz00
                      Proszę o zawężenie wyboru do tych lamp które mają sensowne wspomaganie wielu punktów af...prawda to że 430 III jest okrojona w tym względzie do wersji II?
                      430 ex rt ma wspomaganie ale tylko dla centralnego punktu. Sama lampa jest ok, jej wymiary są kieszonkowe i to jest w niej największy plus. W porównaniu do 600ex ma ona jednak mniejszą moc.

Najlepszy ma af assist i najbardziej zaawansowany ma Canona 600ex, YN600ex ma nieco uproszczony ale nawet w ciemnościach dzięki nim można ustawić AF.

Komentarz

• Mateusz00
                        Dopiero zaczyna
                        • 2016
                        • 24

A speedlight 600 posiada wspomaganie dla skrajnych punktów w 5d mkiii?

Komentarz

• aptur
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3837

Zamieszczone przez Mateusz00
                          A speedlight 600 posiada wspomaganie dla skrajnych punktów w 5d mkiii?
                          Tak, do max. 5m ale nie licz na rewelacyjną skuteczność gdy wybierzesz punkty AF przy krawędzi. Canon sam lojalnie uprzedza, że może być z tym różnie.

Komentarz

• Nozanu
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 653

A czemu nie C580EXII to najbardziej sprawdzony wół roboczy.

Komentarz

• Mateusz00
                              Dopiero zaczyna
                              • 2016
                              • 24

A gdzie kupię nową?

Komentarz

Pracuję...