Lampa błyskowa- jak zacząć?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • junctionn
    • 2015
    • 14

Lampa błyskowa- jak zacząć?

Witam, kupiłam ostatnio lampę 430ex II. Chciałabym zacząć próbować robić zdjęcia na imprezach w klubie, ale kompletnie nie mam pojęcia jak to zrobić, aby wyszło ciekawie. Może macie jakieś rady/sprawdzone techniki? Oczywiście przeczytałam instrukcję i wiem mniej więcej co do czego służy. Jednak przyznaje, że kompletnie w lampach się nie orientuję, nie wiem jak w takim miejscu, skierować lampę, co zrobić aby wyszło ostre zdjęcie?
    Z góry dziękuję za pomoc!
  • Adlatus
    Początki nałogu
    • 2010
    • 255

Odp: Lampa błyskowa- jak zacząć?

Lektura obowiązkowa Techniki fotografowania z lampą błyskową

Komentarz

• czarq
      Dopiero zaczyna
      • 2011
      • 19

podstawa, to co kolega powyżej podał w linku plus własne próby z lampką, ustawieniami i modyfikatorami. Ciekawą sprawą są czarne słomki o różnych długościach złączone razem do wielkości palnika. Taki własnoręcznie zrobiony grid o bardzo fajnym ukierunkowaniu światła.
      Po prostu...fotografia

Komentarz

• mateu-sz
        Bywalec
        • 2015
        • 101

Zamieszczone przez Adlatus

o tego ostatnio szukałem i nicholery nie mogłem odnaleźć dziękuje a i kolego junctionn przeczytaj bo warto zacząć od jakiejś podstawy obsługi bo nikt nie powie Ci jak ustawić lampę kiedy korzystać z sanek itp to już kwestia indywidualna"fotografa"
        Eos 7d II + GRIP +100-400 IS II USM + 50 1.4 + 10-22 3.5, + 90 2.8 + 18-200 3.5 + 500 6.3 + 430EXIII-RT
        a reszta to już dodatki

Komentarz

• adamm
          Bywalec
          • 2015
          • 129

Koleżanko, nie ma jakiegoś uniwersalnego przepisu.
          W różnych warunkach będzie różnie.

Na pewno staraj się nie walić lampą na wprost.

Spróbuj skierować lampę w sufit, w bok na ścianę i popróbuj jak Ci wyjdzie.

Zamieszczone przez czarq
          Ciekawą sprawą są czarne słomki o różnych długościach złączone razem do wielkości palnika
          Nie bardzo wiem jak to może mieć zastosowanie w fotografii imprezy w klubie.
          Poza tym robiłem coś takiego i moim zdaniem szkoda na to czasu.
          Po pierwsze nie wygląda to profesjonalnie, po drugie bardzo wąsko skupia światło (nawet w miarę krótkie słomki)Szkoda czasu na taką zabawę.

Uważaj na lasery.
          Na forum sporo jest postów i tematów gdzie opisane jest jak laser uszkodził matrycę.

Na początku strzelaj z pełną automatyką E-TTL a jak już ogarniesz jak odbijać światło od ścian i sufitu to dopiero pobaw się w ustawienia manualne lampy.
          Canon 70D, EF-S 18-135 KIT, EF 100L 2.8 IS USM, YN600EX-RT, 1x400Ws, 2x300Ws

Komentarz

Pracuję...