EOS 700D + Yongnuo, sterowane radiowo?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • spamboy
    • 2015
    • 10

Odp: EOS 700D + Yongnuo, sterowane radiowo?

Zamieszczone przez Nozanu
    domowe studio to rozstawianie i składanie sprzętów
    Możemy przeznaczyć na to całe pomieszczenie, gdzie wszytko jest rozłożone na stałe.

w czasie pracy obsługa modyfikatorów światła, która to polega na ich przemieszczaniu względem modelu i tła oraz ukierunkowywaniu strumienia światła, zmiany filtrów
    Mamy tego świadomość. Ale cóż... można zaniechać pasji i wszelkiego hobby i siedzieć w fotelu parząc za okno albo próbować. My próbujemy.

-wbudowane sterowanie radiowe mają najnowsze lampy Canon 600EX
    -EOS700D nie ma sterowania radiowego więc trzeba dokupić specjalny sterownik radiowy Canona wsuwany w sanki aparatu albo nowszy aparat z wbudowanym sterowaniem.
    I to jest genialna odpowiedź której cały czas oczekiwałem! Prosto zwięźle i konkretnie. Czyli technicznie producent ma urządzenia które potrafią takie "sztuczki" ale są bardzo drogie i mój aparat jest do tego za cienki. Instrukcję opacznie rozumiałem bo nie ma nic wspólnego z prawdziwym łączem radiowym. Wszytko jasne.

-sterownik radiowy (będzie widoczny w menu aparatu) YN622C TX posiada dodatkowo własny wyświetlacz wszystkich parametrów na lampach w studio, z poziomu którego można sterować wszystkimi ustawieniami błysku. Działa z wszystkimi aparatami Canona a więc i z 700D.
    -Wyzwalacze YN622C (do każdej lampy) plus lampy systemowe albo ich odpowiedniki TTL.
    I kolejna dobra wypowiedź!

Zatem albo wymiana aparatu i wtedy droga przez drogie komponenty Canona, albo sterownik na górę i trzeba się pogodzić z obsługą dodatkowego urządzenia i koniec kropka. Teraz wiem na czym stoję. Spróbujemy okiełznać ten sterownik...

Bardzo dziękuję.

Komentarz

• Fotopstryczek
      Uzależniony
      • 2013
      • 653

Żaden aparat marki Canon nie posiada sterowania/wyzwalania lamp radiowo.

YN-560TX - 200zł
      3x YN-560 III - 3x300zł
      -----------------------------
      1200zł

Inaczej się nie da to jest najtańsze radiowe wygodne rozwiązanie. Może być tylko drożej a efekt taki sam (pomijam lampy studyjne bo mówimy o systemówkach).

Komentarz

• spamboy
        • 2015
        • 10

Zamieszczone przez r_m
        Zabawa polega na tym, że to nie jest jeden błysk, ale seria błysków, coś jak alfabet Morse'a.
        Wydawało mi się to archaiczne, głownie ze względu na to zasłanianie. Metodę wyzwalania przy pomocy celi znałem wcześniej. Widzac jednak nowe menu nowoczesnego aparatu myślałem, że wymyślono coś nowszego i zaimplementowania na stałe. OK ale ten temat już jest jasny - nie musimy go dalej zgłębiać. Przyjąłem, że pełne radio jest w drogich modelach, w tanich modelach jak mój niezbędne są sterowniki wewnętrzne. Przyjąłem również, że bez sterowników można z wykorzystaniem foto-celi, gdzie w błysku może być kodowana informacja dla określonej lampy lub grupy lamp. I to jest dla mnie teraz klarowane.

Zamieszczone przez r_m
        W tym momencie wracam do normalnych lamp studyjnych (ze zdalnym sterowaniem lub nawet bez). Dlaczego? Skąd "pomoc techniczna" będzie wiedziała jak ustawić lampę, jeśli nikt nie będzie widział efektów zmiany położenia do momentu zrobienia zdjęcia?Lampy studyjne mają [..]
        Twoje informacje są bezcenne. Faktycznie tak jest, że rola pomocnika/asystenta będzie musiała być sprowadzona do minimum. Bardzo główkujemy jak sobie z tym poradzić. Z pewnością nie znamy wszystkich problemów jakie wystąpią już w trakcie użytkowania studio. Ten watek jest miedzy innymi po to aby rozpoznać możliwości i zminiamalizować ryzyko zakupu produktów które okażą się nieefektywne.

Komentarz

• spamboy
          • 2015
          • 10

Zebrałem Wasze dotychczasowe propozycje w zestawy:

Zestaw 1A:
          YN-560III (300zł) x3
          + YN-560TX (220zł) x 1

Zestaw 1B:
          YN-560III (300zł) x3
          + YN-622C-TX (210zł) x 1

Zestaw 2:
          YN-560II (250zł) x3
          + YN-622C (150zł) x3
          + YN-622C-TX (210zł) x 1

Zesztaw 3:
          430exII (900zł) x 3
          + ??? sterownik (????)
          (To rozwiązanie jest drogie i wydaje się faktycznie zbędne)

Zestaw 4:
          YN-600EX-TR (800zł) x 3
          YN-E3-RT (600zł) x 1

Metody oświetlenia studyjnego za sugestią @r_m

Zestaw A:
          DPsIII-300 Zdalne Sterowanie Jinbei (655zł)
          sterownik za (195zł)

Może ktoś jeszcze coś dorzuci albo skrytykuje/skomentuje powyższe

Wszystkie propozycje będę rozpatrywał w kategoriach, kolejno wg. kategorii wagi: funkcjonalność dla osoby z ograniczoną zdolnością ruchową, prostota obsługi, uniwersalność, cena.

Komentarz

• spamboy
            • 2015
            • 10

Ponieważ nie mogę edytować wpisów, a zakradły się w nim błędy merytoryczne, dzięki koledze @r_m mogę nanieść poprawki w nowym poście. mam nadzieję że już tym razem poprawnie.

Zestaw 1:
            YN-560III (300zł) x3
            + YN-560TX (220zł) x 1

Zestaw 2:
            Canon 430exII (900zł) / YN-565 EX (500zł) / YN-565 EXII (550zł) / YN-568 EX (600zł), YN 568ex II (670zł) / Shanny SN600C (400zł import) x3
            + YN-622C (150zł) x3
            + YN-622C-TX (210zł) x 1

Zestaw 4:
            YN-600EX-TR (800zł) x 3
            YN-E3-RT (600zł) x 1

Metody oświetlenia studyjnego:

Zestaw A:
            DPsIII-300 Zdalne Sterowanie Jinbei (655zł)
            sterownik za (195zł)

--- Kolejny post ---

@r_n ten pomysł z mocowaniami ściennymi czy sufitowymi wydaje się być bardzo praktyczny. Nie wiem na ile się to sprawdzi, ale gdyby tak z pomocą jakiejś sztycy mógł samodzielnie prowadzić sobie takie światło a podłoga dodatkowo była by pusta, to było by super! Koszty rosną z każdą chwilą ale będziemy nad tym myśleć - każde udoskonalenie pozwalające wykluczyć "zewnętrzną ingerencję asystentów" będzie dla nas nieocenione.

Pytasz o doświadczenie w pracy z lampami - niestety ja go nie posiadam, jestem tylko wakacyjnym pryskaczem, a osoba dla której to studio buduję używała sprzętu w czasach kiedy o takich cudach jak teraz nie było mowy, ale ma zmysł plastyczny-artystyczny i chcielibyśmy jej pomóc efektywnie spędzać czas nad hobby, w którym może się jeszcze realizować. Zatem uczymy się wszystkiego od niemalże podstaw. Sporo szukam i czytam bo muszę w tym zakresie pomagać ale najbardziej irytujące jest to, że w sieci wiedza jest nieusystematyzowana i prowadzi nas nierzadko w ślepy zaułek, albo jest niekompletna czy zwyczajne błędnie podana. Podczas komunikacji ludzie posługują się skrótami myślowymi co też wprowadza sporo konsternacji - przykład tu na forum. Dodatkowo dochodzi mój czas który jest powiązany zawodowo z zupełnie inną branżą, z tej racji staram się zaangażować w temat ale tylko na tyle ile zdołam wygospodarować wolnego czasu.
            Nie mamy kontaktu z profesjonalistą, który by nam wyłożył niuanse stąd chcąc uniknąć błędów udałem się na forum. I jak się okazuje była to dobra decyzja, bo pozwoliła nam uniknąć błędnych zakupów, poszerzyć wiedzę, a być może przy okazji rozwiąże trochę problemów o których istnieniu nie mieliśmy pojęcia.
            Systemy prac backstage oglądamy na youtube, staramy się w ten sposób podejrzeć jak pracują zawodowcy, jakich technik używają, niestety tam zazwyczaj omawiana jest już technika wykonania, a nie sam aspekt infrastruktury technicznej. Przy każdym backstage jest inne osprzętowienie, wiec tak na czuja staramy się zrozumieć co gdzie kiedy jest używane. Sprawę komplikuje to, że twórcy często eksperymentują, a więc pojawiają się nietypowe zestawy albo metody na pozór zaprzeczające regułom. Nauczony jednak życiowymi przykładami wiem, że do wszystkiego trzeba cierpliwości i nic pochopnie a z czasem wszytko się wyjaśni i niejako samo przyjdzie.

Bardzo dziękuje za wskazanie konkretnych książek - zapewne autorzy zadbali o systematykę która pozwoli lepiej ogarnąć temat. Aktualnie rozpoznaję zalety i wady oświetleni studyjnego. Co do wniosków dam jeszcze znać.

Komentarz

• tongpo
              Coś już napisał
              • 2012
              • 59

Nie ma żadnej ale zdalnie powinieneś obsłużyć takie lampy:
              Yn560tx
              Yn500ex
              Yn600ex-rt
              Według specyfikacji te trzy dzialaja w systemie canon speedlite
              Pozdro

Komentarz

• r_m
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 2418

Zamieszczone przez tongpo
                zdalnie powinieneś obsłużyć takie lampy:
                Yn560tx
                Czy YN560TX to lampa?

Komentarz

• tongpo
                  Coś już napisał
                  • 2012
                  • 59

oj sorry....
                  yn-560EX - tak to lampa
                  pozdro

Komentarz

• Usjwo
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1055

Zamieszczone przez r_m
                    To też transmisja bezprzewodowa, tylko w pilotach "nadawana" jest podczerwienią, a z lampy w aparacie widzialnymi błyskami.
                    Tak tylko dla uscislenia. Ta transmisja "widzialnymi blyskami" to tez jest transmisja podczerwienia. Konstrukcja flasha niestety wymaga blysku aby "wydalic" z siebie podczerwien. Blysk jest poprostu efektem ubocznym (i niepotrzebnym).
                    Jest to takie samo sterowanie jak przez ST-E2 (podczerwien canona).
                    Jedyna lampa sterowana radiowo canona jest 600EX-RT, jednak do tego potrzebny jest sterownik ST-E3-R3, ktory ma niestety tylko radio, bez podczerwieni. 600EX-RT mozna takze sterowac podczerwienia.

Zestaw 1:

Najtanszy, ale niestety kompatybilny tylko sam ze soba, tzn. tylko lampy YN560III i nic wiecej

Zestaw 4:
                    Drogi i podobny problem jak wyzej, obsluguje tylko dwie lampy C600EX i YN600EX

Zestaw 2:
                    To chyba najlepszy wybor, obsluzy praktyycznie kazda lampe z ttl'em

O sterowania podczerwienia mozna zapomniec, to juz technologiczna staroc
                    Ostatnio edytowany przez Usjwo; 24688.

Komentarz

• dreamstorm
                      Uzależniony
                      • 2009
                      • 642

Podepnę się pod temat.
                      Czy jest jakaś faktyczna korzyść z używania YN-E3-RT nad YN-622C-TX jeśli chodzi o funkcjonalność i możliwości (pomijam zgodność z szerszym zakresem modeli, o czym wspomniano powyżej).
                      Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Komentarz

• filemoon
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 225

Jak ci na RT nie zalezy to nie ma zadnej (wspomaganie AF w YN-E3-RT nie jest idealne, siatka jest przesunieta wzgledem srodka obrazu).

Komentarz

• dreamstorm
                          Uzależniony
                          • 2009
                          • 642

Dziękuję za szybką odpowiedź.
                          Czy mam przez to rozumieć, że w 622C-TX wspomaganie AF jest lepsze niż w YN-E3-RT?
                          Szukam czegoś, co będzie działać dobrze nie tylko z 5d mkII ale też 1Ds mkII. Kupiłem Shanny SN600c, ale niestety to nie działa na aparacie 1Ds, ani z pixel kingami.
                          Ostatecznie chyba zdecyduje się sprzedać Pixel Kingi, 430EX, 580EXII i Shanny SN600C i kupić
                          Zestaw 4:
                          YN-600EX-TR x 3
                          YN-E3-RT x 1
                          na aliexpress

Chyba, że znacie jakieś lampy, które by działały z 622C-TX i z 1Ds mkII i do tego miały clips zapinania a nie kółko (zależy mi na HSS i TTL i możliwie dużej mocy - chcę też je odpalać 3 jednocześnei z parasolką na plenerze?
                          Ostatnio edytowany przez dreamstorm; 25516.
                          Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Komentarz

• piotreks100
                            • 2016
                            • 7

czy canon 600D ma wbudowany wyzwalacz radiowy a jesli tak to jaki RF 602 czy RF 603?

Komentarz

• adawro
                              Pełne uzależnienie
                              • 2011
                              • 1109

Żaden Aparat Canona nie ma wbudowanego wyzwalacza radiowego.
                              Jedynie nowsze lampy Canona mają oraz osobny nadajnik Canon ST-E3-RT
                              Ostatnio edytowany przez adawro; 41196.
                              R3 + RF85LDS

Komentarz

Pracuję...