Odbicie światła.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • salbert13
    • 2013
    • 14

Odbicie światła.

Witam mam pytanie odnośnie odbicia światła lampy błyskowej np od sufitu,ściany itp.
    Dokładniej chodzi mi o sposób pomiaru siły błysku.
    Np,mając obiekt 2-3 m przed aparatem i chciałbym doświetlić go lampą ale nie na wprost tylko światłem odbitym od sufitu (kościół,sufit ok 12m )
    Czy lampa w trybie ETTL po podniesianiu palnika np pionowo do góry w celu odbicia,tak dobierze siłę błysku aby odbić światło na suficie ? czy po prostu błyśnie tak jak by była skierowana na wprost ?
  • Element7th
    Bywalec
    • 2013
    • 230

Odp: Odbicie światła.

Lampa w TTL najpierw strzela błysk pomiarowy i w zależności jak ten błysk oświetlił obiekt jest dobierana odpowiednia siła błysku właściwego.
    Czyli jak strzelasz w sufit to błysk pomiarowy oświetla cel słabiej niż jakbyś strzelał na wprost, więc automatyka sprawi, że błysk właściwy będzie mocniejszy.

Tak mi się wydaje
    Ostatnio edytowany przez Element7th; 49932.
    Fotografia produktowa Poznań | Fotograf ślubny Poznań

Komentarz

• salbert13
      • 2013
      • 14

Wiem własnie że najpierw jest błysk pomiarowy,tylko nie wiem jak to działa w praktyce np w kościele

Komentarz

• Element7th
        Bywalec
        • 2013
        • 230

Działa tak jak napisałem Aparatu nie obchodzi czy palnik skierowany jest na cel bezpośrednio czy odbijasz od czegoś a nawet czy masz lampę owiniętą kocem. Ważne jest jak oświetlił cel błysk pomiarowy i na tej podstawie automatyka ustala moc drugiego błysku.

Komentarz

• eclipsis
          Bywalec
          • 2008
          • 120

Jak masz szkło, które przekazuje informację o odległości i palnik na wprost, to wtedy wie jakiej mocy użyć od kopa.

Komentarz

• salbert13
            • 2013
            • 14

no ja mam 16-53mm 2.8L USM II

--- Kolejny post ---

mam obecnie też lampę 430EX II ale zastanawiam sie nad zamianą na YN568EX II jest mocniejsza,posiada stroboskop i tryb master.No nie wiem myślę że na wesela była by lepsza niz 430EX II

Komentarz

• xxkomarxx
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1456

Zamieszczone przez salbert13
              Ciekawe szklo posiadasz :-)

Komentarz

• suchyHc
                Uzależniony
                • 2007
                • 504

--- Kolejny post ---

mam obecnie też lampę 430EX II ale zastanawiam sie nad zamianą na YN568EX II jest mocniejsza,posiada stroboskop i tryb master.No nie wiem myślę że na wesela była by lepsza niz 430EX II
                Lampy Yongnuo nie nadają się do ślubów. W słabszych warunkach oświetleniowych ich wspomaganie AF nie działa poprawnie. Świeci w miejsca niepokrywające się z punktami z 5dm2. Nie wiem jak z innymi body.
                Skasowali mi ;(

Komentarz

• Usjwo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1055

,tak dobierze siłę błysku aby odbić światło na suficie ... (kościół,sufit ok 12m )
                  Ja jestem ciekawy, ktory z doradzajacych ma taka lampe, ktora potrafi to zrobic

Komentarz

• Element7th
                    Bywalec
                    • 2013
                    • 230

Zamieszczone przez Usjwo
                    Ależ odbić na suficie można nawet i latarką za 5zł... Autor nie wspominał, że ma być dobrze oświetlone ;P

Komentarz

• salbert13
                      • 2013
                      • 14

Sorki 16-35mm* bo napisałem 53mm

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez suchyHc
                      Lampy Yongnuo nie nadają się do ślubów. W słabszych warunkach oświetleniowych ich wspomaganie AF nie działa poprawnie. Świeci w miejsca niepokrywające się z punktami z 5dm2. Nie wiem jak z innymi body.
                      hmm no nie wiem ale ogólnie była by lepsza od 430ex II ?

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez suchyHc
                      ale ogólnie jest lepsza niż 430ex II ?

Komentarz

• michpok
                        Dopiero zaczyna
                        • 2011
                        • 43

Hej! Posiadam lampę o której piszesz (YN568EX II) i powiem tak:
                        Zacząłem ślub na tej lampie w Bazylice (mało światła, sufit wysoko itp.) Lampa skierowana w górę na +2 do +5 w szczególnych przypadkach,oczywiście ustawiona na 2 kurtynę. Przed samą ceremonią jeszcze testowałem lampę Canona 430EX i wybrałem YN. W zasadzie przy ISO 1000- 1250 (Canon 50D + canon 50 1.4 i C1.8) i przysłonach do 2.5 i czasie od 1/50 do 1/80 wszystko ładnie wyszło bez problemów. Fakt, że wspomaganie AF czasem dawało się we znaki jednak nie na tyle, żeby mi to miało zniszczyć materiał. Średnio 2/10 zdjęć nie były ostre tak jak chciałem ale też nie były nieostre. Także po kilku próbach przed ceremonialnych zacząłem się dogadywać z AF i na samej ceremonii było wszystko ok. A lampa na prawdę ma moc i jak się nią dobrze kieruje światło to jest bardzo fajnie nawet w bardzo ciemnych pomieszczeniach. Na weselu też byłem z niej bardzo zadowolony. Choć teraz doszedłem do wniosku, że kupie sobie dwie lampy, postawie na statywach gdzieś w rogach do doświetlania z parasolkami do rozproszenia, żeby efekt był jeszcze lepszy
                        Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
                        __________________________________________________ ____________________________
                        www.facebook.com/pokornieckifotografia

Komentarz

• Canonierzysta
                          Bywalec
                          • 2012
                          • 185

Czy lampa w trybie ETTL po podniesianiu palnika np pionowo do góry w celu odbicia,tak dobierze siłę błysku aby odbić światło na suficie ? czy po prostu błyśnie tak jak by była skierowana na wprost ?
                          Mam 430exII i o ile dobrze kojarzę, siła błysku zostanie dobrana tak jakby lampa błyskała na wprost, zmieni się jedynie zoom palnika i w trybie auto przyjmuje zawsze 50mm, ale jest możliwość ustawienia zooma ręcznie.
                          Skoro moc błysku będzie taka sama jak przy błysku "na wprost" musisz liczyć się z tym, że gdzieś "po drodze" ( zależy jak długa to droga) ucieknie Ci światło i może niedoświetlić.

Zamieszczone przez Usjwo
                          Raczej nikt Przecież automatyka lampy nie wie jak daleko jest powierzchnia odbicia błysku, jak duże pomieszczenie... może kiedyś w przyszłości lampy same będą się ustawiały pod odpowiednim kątem i dalmierzem mierzyły sobie odległość od ściany dobierając odpowiednią siłę błysku... do tego czasu jednak trzeba się nauczyć samemu panować nad światłem odbitym i w ogóle nad odbijaniem tego światła.
                          EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Komentarz

• eclipsis
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 120

Canonierzysta bzdury wypisujesz straszliwe. Lampa błyska dwa razy. Raz testowo i na podstawie tego testowego błysku dobiera odpowiednią moc do błysku właściwego.

Komentarz

• salbert13
                              • 2013
                              • 14

Zamieszczone przez michpok
                              Hej! Posiadam lampę o której piszesz (YN568EX II) i powiem tak:
                              Zacząłem ślub na tej lampie w Bazylice (mało światła, sufit wysoko itp.) Lampa skierowana w górę na +2 do +5 w szczególnych przypadkach,oczywiście ustawiona na 2 kurtynę. Przed samą ceremonią jeszcze testowałem lampę Canona 430EX i wybrałem YN. W zasadzie przy ISO 1000- 1250 (Canon 50D + canon 50 1.4 i C1.8) i przysłonach do 2.5 i czasie od 1/50 do 1/80 wszystko ładnie wyszło bez problemów. Fakt, że wspomaganie AF czasem dawało się we znaki jednak nie na tyle, żeby mi to miało zniszczyć materiał. Średnio 2/10 zdjęć nie były ostre tak jak chciałem ale też nie były nieostre. Także po kilku próbach przed ceremonialnych zacząłem się dogadywać z AF i na samej ceremonii było wszystko ok. A lampa na prawdę ma moc i jak się nią dobrze kieruje światło to jest bardzo fajnie nawet w bardzo ciemnych pomieszczeniach. Na weselu też byłem z niej bardzo zadowolony. Choć teraz doszedłem do wniosku, że kupie sobie dwie lampy, postawie na statywach gdzieś w rogach do doświetlania z parasolkami do rozproszenia, żeby efekt był jeszcze lepszy
                              Hmm no to dobrze wiedzieć raczej wymienie moją 430EX II myśle że będzie to dobre rozwiązanie.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez eclipsis
                              Canonierzysta bzdury wypisujesz straszliwe. Lampa błyska dwa razy. Raz testowo i na podstawie tego testowego błysku dobiera odpowiednią moc do błysku właściwego.
                              Dokładnie lampa błyska 2 razy.
                              Mam teraz temat lamp na lekcjach bo jestem w technikum na profilu fototechnik ,ale nie mogę opanowac odbicia światła. Fakt uczą nas tego ale to nie jest kościół tylk zwykła 5m sala

Komentarz

Pracuję...