580 EX II - czasami ciemne zdjęcia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marhevek
    Dopiero zaczyna
    • 2013
    • 21

580 EX II - czasami ciemne zdjęcia

Witam serdecznie,

Kupiłem używaną 580 EX II /stan wydaje się być bardzo dobry, kupiłem w warszawskim komisie foto na Pradze/ i niestety czasami zdjęcia wychodzą zupełnie ciemne i nie mam pojęcia jak zdiagnozować przyczynę. Nie ma znaczenia stan naładowania baterii - na pełnym naładowaniu też to się zdarza, przyczyną nie jest też robienie zdjęcia w trakcie ładowania kiedy pojawia się ikona błyskawicy na ekranie aparatu. Po prostu czasami zdjęcie wychodzi zupełnie czarne mimo że w exif jest informacja że lampa wystrzeliła.

Tutaj przykładowy plik cr2

Dodatkowo zauważyłem że czasami wzmocnienie błysku na lampie np. +1 1/3 nie powoduje żadnej różnicy - lampa strzela tą samą siłą, natomiast w tych samych warunkach zmiana parametrów w aparacie zawsze powoduje mocniejszy błysk.

Sprawdziłem też sterowanie parametrami lampy z poziomu aparatu i wszystko działa prawidłowo zatem zakładam że nie jest to podróbka.

Może ma ktoś pomysł co może być przyczyną tych dwóch dziwnych zachowań?
  • biesik
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 40

Odp: 580 EX II - czasami ciemne zdjęcia

Nie kombinuj, bo będzie drożej. Ja już tę ścieżkę przeszedłem. Serwis na Żytniej!

Komentarz

• Bangi
      Moderator
      • 2010
      • 5499

A może taki banał - przeczyszczenie styków lub styki chwilami nie łączą w pełni?
      SAMOLOTY CB
      SAMOLOTY lotnictwo.net
      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• marhevek
        Dopiero zaczyna
        • 2013
        • 21

Zamieszczone przez biesik
        Nie kombinuj, bo będzie drożej. Ja już tę ścieżkę przeszedłem. Serwis na Żytniej!
        Co konkretnie masz na myśli przez "nie kombinuj"?

Komentarz

• krajes28
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 32

Witam.

Mam ten sam problem z moją lampą. Czy naprawiłeś już swoją? Jeżeli tak to co to było, jaki koszt naprawy?

Czy jest to wina palinka czy elektroniki?

Komentarz

• Konrado84
            Bywalec
            • 2008
            • 154

Być może palnik siada?

Miałem dokładnie takie same objawy.
            Palnik wymieniłem samodzielnie (koszt poniżej 50 zł czyli ok. 1/8 ceny na Żytniej).
            Gdyby ktoś był zainteresowany, mogę podać pełne fotostory (albo można znaleźć guglując Konrad Wójcik wymiana palnika).

W drugiej lampce zaczynają mi się podobne objawy i chyba czeka mnie ta sama operacja...
            www.konradwojcik.pl

Komentarz

• krajes28
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 32

CSI stwierdziło że palnik do wymiany. Koszt palinka wraz z robocizną to 440zł :/ drogo coś sobie życzą :/

Komentarz

• jinks
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2178

Może być jeszcze jedna przyczyna. Też niedawno miałem taki problem. Przyczyna to nie lampa tylko body - poluzowane śrubki w sankach aparatu: Canon 550D – gorąca stopka – ZTS - Zrób To Sam. Patenty fotograficzne.

Na początku sporadycznie lampa błyskała pełna mocą, albo zupełnie ciemno. Potem w miarę powiększania się luzów objawy występowały praktycznie przy każdym zdjęciu. Co do serwisu tu może być taniej: Fotoserwis - naprawa sprztu fotograficznego, Krakw Zapolskiej 42 (przeniesiony z Czapskich 1) - naprawa lamp byskowych Canon Nikon Krakw

Konrad dzięki za linka. Mam podobny problem z 430ex Swoją droga te sprzęty wytrzymują i tak naprawdę sporo.
                Ostatnio edytowany przez jinks; 4925.
                Miłego dnia
                moja www

Komentarz

• cobalt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 1513

Zamieszczone przez krajes28
                  CSI stwierdziło że palnik do wymiany. Koszt palinka wraz z robocizną to 440zł :/ drogo coś sobie życzą :/
                  Drogo, czy ja wiem ?
                  Sam palnik kupisz za 50zł: Palnik do lampy Canon 580EX II flash (3873242910) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
                  Szukaj elektronika, który Ci go wymieni. Kumpel załatwił w lampie Nikona to na własną rękę, a jest informatykiem.
                  C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                  www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• r_m
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2418

Palnik to nie "zespół palnika" (a znając serwisy to wymieniają kompletne podzespoły), niewykluczone, że serwis dokonuje też kontroli i ewentualnej regulacji ilości światła na różnych poziomach mocy (przynajmniej taka procedura była w instrukcji serwisowej do 550ex, wątpię, żeby w 580exII to się zmieniło), poza tym serwis też musi zarobić

Komentarz

• krajes28
                      Dopiero zaczyna
                      • 2011
                      • 32

Zamieszczone przez jinks
                      Może być jeszcze jedna przyczyna. Też niedawno miałem taki problem. Przyczyna to nie lampa tylko body - poluzowane śrubki w sankach aparatu
                      U mnie to odpada, bo lampę sprawdzałem na dwóch aparatach.

A ceną w sumie i tak się nie przejmuję, bo sprzęt ubezpieczony, więc zapłaci za to ubezpieczyciel Dobra sprawa z tym

Komentarz

Pracuję...