Nissin Di 866 Mark II czy YN-568EX tryb HSS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • josephcom
    Coś już napisał
    • 2011
    • 84

Nissin Di 866 Mark II czy YN-568EX tryb HSS

Mam pytanie odnośnie krótkich czasów synchronizacji szukając odpowiedniej lampy zauważyłem że lampa YN-568EX ma czasy błysku od 1/800 - 1/20 000 sek rozumiem że przy czasie 1/800 otrzymam max moc lampy i skracając czas automatycznie moc lampy będzie spadała. Natomiast przy lampie nissan Di 866Mark II czasy błysku: 1/300–1/30 000 s 1/300 s (pełny błysk). Więc przy czasie 1/800s większą mocą będę dysponował posiadając lampę YN-568EX. Która lampa będzie bardziej wydajna do zdjęć portretowych w słońcu?
  • r_m
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2418

Odp: Nissin Di 866 Mark II czy YN-568EX tryb HSS

Inaczej: błysk o pełniej mocy w Di866 trwa 1/300s, w YN trwa 1/800s. Tylko ta informacja jest dla Ciebie kompletnie nieprzydatna, bo w normalnym trybie możesz użyć błysku najwyżej z czasem 1/200s (czas synchronizacji, może się różnić dla różnych modeli aparatów). Obydwie lampy umożliwiają też synchronizację błysku z krótkimi czasami naświetlania, ale wtedy bardzo spada moc lampy (lampa nie wykonuje jednego błysku, ale serię krótkich, o bardzo małej mocy).
    Przeczytaj instrukcję obsługi aparatu, rozdział o zdjęciach z lampą błyskowa, to Ci powinno wiele wyjaśnić.
    Ostatnio edytowany przez r_m; 27495.

Komentarz

• miszak
      Uzależniony
      • 2009
      • 641

Mylicie dwa pojęcia. Czas synchronizacji i czas błysku to dwie różne rzeczy
      KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Komentarz

• josephcom
        Coś już napisał
        • 2011
        • 84

Zamieszczone przez miszak
        Mylicie dwa pojęcia. Czas synchronizacji i czas błysku to dwie różne rzeczy
        Raczej nie mylimy, dokładnie chodzi mi o to czy oprócz mocy lampy ma wpływ czas błysku na wydajność pracy lampy w trybie krótkich czasów synchronizacji. Na jakie parametry zwrócić uwagę podczas wyboru lampy która ma pracować w trybie HSS. Czy między tymi lampami jest jakaś różnica mająca na to wpływ, czy nie ma większych ?

Komentarz

• r_m
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2418

Może mieć znaczenie tylko moc lampy.
          Jak chcesz mieć konkretne wartości sprawdź tabelki liczby przewodniej różnych lamp w trybie HSS (są w instrukcjach).

Komentarz

• miszak
            Uzależniony
            • 2009
            • 641

Zamieszczone przez josephcom
            Raczej nie mylimy, dokładnie chodzi mi o to czy oprócz mocy lampy ma wpływ czas błysku na wydajność pracy lampy w trybie krótkich czasów synchronizacji. Na jakie parametry zwrócić uwagę podczas wyboru lampy która ma pracować w trybie HSS. Czy między tymi lampami jest jakaś różnica mająca na to wpływ, czy nie ma większych ?
            aaa sorki, to skutek czytania na telefonie w czasie nasiadówki ;-)

no ale wracając do tematu - te czasy są dla Ciebie nieistotne dlatego, że paradoksalnie przy wykorzystaniu HSS lampa świeci dłużej a nie krócej
            KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Komentarz

• swallow77
              Początki nałogu
              • 2010
              • 322

Mam pytanie odnośnie krótkich czasów synchronizacji szukając odpowiedniej lampy zauważyłem że lampa YN-568EX ma czasy błysku od 1/800 - 1/20 000 sek rozumiem że przy czasie 1/800 otrzymam max moc lampy i skracając czas automatycznie moc lampy będzie spadała. Natomiast przy lampie nissan Di 866Mark II czasy błysku: 1/300–1/30 000 s 1/300 s (pełny błysk). Więc przy czasie 1/800s większą mocą będę dysponował posiadając lampę YN-568EX. Która lampa będzie bardziej wydajna do zdjęć portretowych w słońcu?
              Lampa bardziej wydajna będzie ta o większej energii błysku - ona jest mniej lub bardziej bezpośrednio wyrażona liczbą przewodnią lampy. Trzeba tylko sobie sprawdzić dla jakich ISO i jakiej ogniskowej (!) jest podana dla danej lampy, bo już marketingowcy zdążyli namieszać.

Moc błysku jest niezależna od czasu jego trwania i jest stała dla danego palnika (on zawsze świeci pełną mocą, tyle że nie zawsze wyświeca całą energię zgromadzoną w kondensatorku lampy).

Ponieważ HSS działa wyzwalając serię błysków, każdy o krótkim czasie trwania (znacznie krótszym niż świecenie "z pełną mocą"), lepsza będzie lampa o większej liczbie przewodniej. Lampa taka, nawet mimo ewentualnie mniejszej mocy palnika, i tak wyemituje więcej światła podczas naświetlania kadru.

PS. W słońcu to chyba lepiej się blenda sprawdzi. Joe McNally kombinuje co prawda z lampami, ale bywa że ma ich z 8 powieszonych na statywie obok, żeby przebić cienie.

Komentarz

• Maver
                Początki nałogu
                • 2006
                • 397

To tylko informacja o tym ile trwa sam blysk. A nie jakie czasy naswietlania mozesz uzyskac, bo te sa ograniczone mozliwosciami aparatu.

Moc lamp blyskowych reguluje sie wlasnie czasem blysku lampy.
                --
                Pozdrawiam
                Krzysztof Zagórski

Komentarz

• josephcom
                  Coś już napisał
                  • 2011
                  • 84

No i wybrałem nissina wczoraj odebrałem tylko te bzyczenie lampy …;( poza tym ok. jak sprawdzi się w pełnym słońcu… czy da radę.. zobaczymy mam nadzieje że będzie dobrze

Komentarz

• Ponury
                    Dopiero zaczyna
                    • 2013
                    • 21

Do bzyczenia można się przyzwyczaić. Już dawno przestałem na to zwracać uwagę. Tylko pobaw się nią trochę i wprowadź stałą korektę siły błysku w ustawieniach, zaoszczędzisz sporo czasu A co do pełnego słońca powinna dać radę, trochę takich zdjęć zrobilem i było ok

Wysyłane za pomocą Tapatalk 2
                    Ostatnio edytowany przez Ponury; 47821.

Komentarz

• josephcom
                      Coś już napisał
                      • 2011
                      • 84

No i jest problem ;( z poziomu body (6D) nie można zmienić nastaw, jedynie można włączyć hss można również wybrać tryby pracy poza multi. Po załączeniu multi lampa głupieje przechodzi w TTL i wyświetlacz w lampie co chwilę odświeża obraz. Manual działa (błyska) tylko z załączonym hss (zdarzyło się że kilka razy zadziałał z wyłączonym hss). Jeśli dokonuję zmian na lampie wszystko jest OK. Mam nadzieje że to sprawa softu, czy ktoś z Was miał problemy z tą lampą jeśli tak to z jakim body. Może ktoś ma pozytywne doświadczenia niech również napisze z jakim body działa poprawnie sterowanie z poziomu aparatu.

Komentarz

• Usjwo
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1055

Ala z którą lampa? Nissin czy YN. U mnie YN568 z 6D działa bez problemu.

Komentarz

• josephcom
                          Coś już napisał
                          • 2011
                          • 84

Zamieszczone przez Usjwo
                          Ala z którą lampa? Nissin czy YN. U mnie YN568 z 6D działa bez problemu.
                          Chodzi o o nissin Di866 Mark II. Jak zmienic tytul watku? Teraz powinien byc Nissin Di866 Mark II+6D+YN-622=problemy

Komentarz

• josephcom
                            Coś już napisał
                            • 2011
                            • 84

Udało mi się przetestować na trzech różnych modelach aparatu canona 6D, 500D i 1Ds Mark3 i na wszystkich to samo wynika że lampa trafiła mi się uszkodzona.

Komentarz

• josephcom
                              Coś już napisał
                              • 2011
                              • 84

Lampa trafiła do serwisu bardzo ciekawy jestem jak serwis Nissana działa w Polsce, praktycznie nawet oryginalnego canona można kupić nowego z defektem więc mam nadzieję że lampa przyjdzie szybko z serwisu i spełni moje oczekiwania.

Komentarz

Pracuję...