Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zajmuję się fotografią amatorsko, najczęściej są to portrety w plenerze.
Używam 550D + 1.8 85mm + Nissin Di622 II.
Bardzo często brakuje mi w lampie synchronizacji czasów krótszych niż 1/200, chciałbym zaopatrzyć się w lampę z HSS.
W moim zasięgu znalazłem 3 modele:
1. Nissin Di822 Mark II
2. Używany Canon 550EX
3. Canon 430 EX II
Zanim autor wąrku kupi to sronguło to niech zajrzy w wątek obok gdzie kolo właśnie ma doradzane odesłac tę lampę na gwarancji, bo mu nie kuma się lampa z aparatem...uważam, że w przypadku lampy możliwośc nie zadziałania z aparatem jest większa niż co doobiektywu, który nie jest tak spomplkkowany elektronicznie i nie ma całego sterownika elektronicznego, który psuje zabawę w lampach. Po porstu niesystemowe lampy nie zawsze dobrze działają z aparatami canona. Co więcej: zmienisz aparat mając lampę canona i będziesz ja mógł podłączyć do nowego body, przy srognduło nie zawsze, bo canon coś tam zmienia specjalnie w aparatach nowych i starsze lampy niesystemowe nie działają często z nimi...
70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG
Odp: HSS - czasy poniżej 1/200, którą lampę wybrać?
Pozytywne myślenie to połowa sukcesu, a wadliwe lampy YN (jeśli się trafią) są wymieniane bez problemu. A canon nie daje żadnej gwarancji, wbrew pozorom.
Nie no jasne, lampa dedykowana pod analogowe body Canona koniecznie musi działać z dslr canona tak? Trochę nie tędy droga.
Ja osobiście wybrałbym 430exII. Przynajmniej pewność że będzie to działać.. Rozumiemy że masz zamiar lampe wpinać w sanki i wtedy błyskać z użyciem hss?
Zamieszczone przez jacek_73
Pozytywne myślenie to połowa sukcesu, a wadliwe lampy YN (jeśli się trafią) są wymieniane bez problemu. A canon nie daje żadnej gwarancji, wbrew pozorom.
Słyszałeś, żeby jakaś systemówka nie działałąpoporawnie ze sprzętem Canona o ile jest sprawna i pacjent umie obłużyć i usawić lampę? Bo ja nie. Natomiast przy YN to się zdarza mom zdaniem za częśto. Dodatkowo raz to se działą, raz nie - ciągle ludziu tu piszą o jakichś problemach z tymi lampami. UWażam, że patrząc na cenę sprzętu to oszczędzania 200-400 zł na lampie jest bez sensu. Szkoda ryzykowac, że w kluczowym moenecie coś nie zadziała. Poza tym marnym pocieszeniem jest, że nam wymienią sprzęt na inny jak nie zrobimy tych zdjęc , które chcemy, bo nam lampa padła.
70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG
Zamieszczone przez kawo
Słyszałeś, żeby jakaś systemówka nie działałąpoporawnie ze sprzętem Canona o ile jest sprawna i pacjent umie obłużyć i usawić lampę?...
Mam Ci ksero dyplomu wysłać, że potrafię obsługiwać sprzęty foto?
Słyszałeś kiedyś o sytuacji, że w lampie canona nie za dobrze działa automatyka, ale w serwisie podłączyli do urządzeń pomiarowych które wykazały że jest OK? A już w sklepie sprzedawca stwierdził że "przecież błyska". Każda lampa jest dobra o ile jest sprawna - ale nie mam zamiaru wchodzić w zagadnienia religijne
ja kupilem sobie pod choinke yn568 i z 350d smiga jak szalona. po zalozeniu yn622c tez wyzwala blysk. nie widze roznicy w wspolpracy z moim body miedzy 380ex a yn568. jak dla mnie YN ma najlepszy stosunek ceny do jakosci i mozliwosci. jak jestes jak ja amatorem, nie trzepiesz kasy na foceniu to w moim odczuciu nie ma problemu, jak ci sie jedna sesja nie odbedzie z powodu uszkodzenia lampy. zreszta canon w tej chwili nie gwarantuje jakosci...... co widac po gumach itp. a co do master to wole kupic dwie yn568 + yn622c i bedzie to duzo fajniejszy zestaw do blyskania niz system canona z zdalnym odpalaniem lamp. co do canona to tez mnie troche denerwuje bo 380ex nie wyzwala blysku na yn322c.
pewnie jak bym trafil 30 mln w totka to bym sie nie zastanawial i bral canona wysoki model, ale jak sie nie ma co sie lubi, a fotki robi sie do domowego albumu.... to wybor jest prosty
5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568
Zamieszczone przez Bangi
Abstrahując od samej marki lamy, ja bym Ci doradził najmocniejszą, gdyż HSS wiadomo jak działa.
Jak działa HSS? Tzn wiem jak działa ale twierdzisz, że się nie sprawdza?
Pogoniłem w końcu moją DI622 MKII no i muszę w końcu zdecydować co brać.
Decyzja bedzie pomiędzy Di866 MKII a METZ 58 af-2
Prawdopodobnie będzie to jednak Nissin, ponieważ jest jakies 250 zl tanszy, chyba, że ktoś ma dobre argumenty przemawiające za METZEM?
Komentarz