Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
dzięki temu można by fajnie w plenerach i nie tylko doświetklać fotografowane osoby.
Lub zamiast tego zestawu kupić lampę canon EX 580 II, która zastapiła by moją obecną uzywaną EX 430 II.
EX 430 II była by w tym momencie na drugim body lub lampą zapasową.
Oczywiście EX 580II w plenerach może pracować jako master a EX430 II jako slave dzięki temu rownieżmogę kupić statyw z parasolką i coś w plenerze doświetlać mając taki zestaw.
Mam świadomosć, ze druga propozycja jest o wiele drozsza od pierwsze ale też inne jest zastosowanie.
Co warto kupić biorąc pod uwagę doświetlanie w plenerze tworząc małe domowe studio.
Oczywiście w kościele bardzie przyda się ex 580II ale może lepiej zostać przy ex 430 II i mimo wszystko kupić tą przenośną lampę.
Dzięki za wszelkie sugestie
|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
Żadna lampa nie jest najlepsza do wszystkiego.
Żeby przedstawić róznice w pracy 580 EX a Quantuum R 300+,powinieneś spróbować zastosować 580 EX do współpracy z typowym dla zdjęć osób softboxem 180 x 40 lub Beauty Dish 70cm .:smile:
Co warto kupić biorąc pod uwagę doświetlanie w plenerze tworząc małe domowe studio.
Plener a studio domowe to też różnica.
Wydaje mi się że najlepiej by było gdybyś zdecydował się przed zakupem czegokolwiek na mały kurs czy sesję w studio,pod okiem fotografa studyjnego.
To wyjaśniło by Ci te wszystkie róznice lepiej niz jakiekolwiek porady.
Podsumowywując: jesli chcesz uzyskiwać efekty fotografii studyjnej to stosuj sprzęt studyjny jeśli reporterskiej to reporterski.
|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
Oczywiście EX 580II w plenerach może pracować jako master a EX430 II jako slave dzięki temu rownieżmogę kupić statyw z parasolką i coś w plenerze doświetlać mając taki zestaw.
Dzięki za wszelkie sugestie
tylko wez pod uwage ze 580II jako master to swoim marnym blyskiem podczerwieni wyzwoli ci 1 na 50 prob, do tego lampy musza sie widziec (a to komplikuje wiele spraw, czasami wyklucza zastosowanie softu lub parasolki zeby nie zaslanialy) i byc w miare sensownej odleglosci, a na zewnatrz z mocnym sloncem lub nawet w srodku dnia nie masz praktycznie szans na jakiekolwiek sensowne dzialanie wyzwalajac lampy podczerwienia, tylko radiowki ale tutaj otwiera sie kolejne pole do gdybania
Witaj,
nie mam za dużego doświadczenia ale na forum jest duży temat o tych lampach przenośnych Quantuum i radzę do niego zajrzeć
Tak w skrócie wynika z niego to że w plenerze 300 watowy Quantuum to stanowczo za mało.. 600 W już lepiej... i takie coś Ci polecę na początek
Witaj,
nie mam za dużego doświadczenia ale na forum jest duży temat o tych lampach przenośnych Quantuum i radzę do niego zajrzeć
Tak w skrócie wynika z niego to że w plenerze 300 watowy Quantuum to stanowczo za mało.. 600 W już lepiej... i takie coś Ci polecę na początek http://www.quantuum.pl/detal.php?id=...ng=pl&curr=PLN
300ws w plenerze to za mało ale tylko do pewnych zastosowań...do niektórych w sam raz a do niektórych nawet za dużo. Ja myślę, że ciężko jest doradzić sensowne rozwiązanie autorowi bo niestety sam trochę nie wie czego chce i czego może się spodziewać czy to po lampie studyjnej czy też po systemówce.
Jak napisał Janmar, jedno jest bardziej do czegoś a drugie do czegoś trochę innego.
Ja osobiście nie kupowałbym do takiego zastosowania 580ex2 bo moim zdaniem to bez sensu szczególnie, że masz 430ex.
Raczej skonfrontowałbym zestaw strobingowy np. czy kupić kilka yn-460ii z wyzwalaczami czy iść w przenośną lampę studyjną i wspomagać się tym co masz czyli 430ex.
Ale i tak decyzja należy do ciebie
Ja np. lubię yn-460ii bo są małe, lekkie i jako, że bywam leniwy to łatwiej jest mi je zabrać ze sobą (bo po prostu wrzucam je do torby + parasolki) niż targać 2x600ws + batterypacki w plener.
Tyle, że przy mniejszych lampach trzeba iśc na pewien kompromis i pogodzić się, że jak beautydish to raczej 42cm niż 70cm i bye bye okta 180cm
mam obie wymienione lampy
powiem tak - masz 430 - kup sobie dual power, sam mam 300 ale dokupię jeszcze 600
600 jest niewiele droższa - pomyśl od razu o mocniejszej
600 jest niewiele droższa - pomyśl od razu o mocniejszej
Biorąc pod uwagę że autor pisze:
....tworząc małe domowe studio.
To jednak 300setki i zobaczyć co dalej.Za mocna lampa w małym pomieszczeniu
to nie jest dobry pomysł.Nie koniecznie plener zewn .musi być w pełnym słońcu.
Na początek i 300ki poradzą IMHO.
Dzięki za odpowiedzi, czyli na poczatku mozna kupić 300W a jeśli mnie stać to 600W i już. Teraz druga kwestia aby robić plenerowe zdjecia do tej lampy rozumiem należy od razu kupić statyw i parasolkę czy softbox, czy mozna używać od razu po wyciagnięciu z pudełka?
A czy znacie jakiś link, który prowadzi do zdjęć wykonanych lampą Quantuum 300ws R+ ?
Komentarz