EX 580 II vs Quantuum R+

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sylwester Samluk
    Początki nałogu
    • 2007
    • 316

EX 580 II vs Quantuum R+

Witam

Wczęsniej zadawałem pytanie odnoścnie obiektywu a teraz chcialem zapytać się, która opcja jest lepsza.

Chodzi o dokonanie wstępnego wyboru oświetlenia do pleneru.

Do wyboru mam Lampa mobilna Quantuum R+ Dual Power 300Ws

link do tego: http://www.quantuum.pl/detal.php?id=...ng=pl&curr=PLN

dzięki temu można by fajnie w plenerach i nie tylko doświetklać fotografowane osoby.

Lub zamiast tego zestawu kupić lampę canon EX 580 II, która zastapiła by moją obecną uzywaną EX 430 II.

EX 430 II była by w tym momencie na drugim body lub lampą zapasową.

Oczywiście EX 580II w plenerach może pracować jako master a EX430 II jako slave dzięki temu rownieżmogę kupić statyw z parasolką i coś w plenerze doświetlać mając taki zestaw.

Mam świadomosć, ze druga propozycja jest o wiele drozsza od pierwsze ale też inne jest zastosowanie.

Co warto kupić biorąc pod uwagę doświetlanie w plenerze tworząc małe domowe studio.

Oczywiście w kościele bardzie przyda się ex 580II ale może lepiej zostać przy ex 430 II i mimo wszystko kupić tą przenośną lampę.

Dzięki za wszelkie sugestie
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
  • janmar
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3468

Żadna lampa nie jest najlepsza do wszystkiego.
    Żeby przedstawić róznice w pracy 580 EX a Quantuum R 300+,powinieneś spróbować zastosować 580 EX do współpracy z typowym dla zdjęć osób softboxem 180 x 40 lub Beauty Dish 70cm .:smile:

Co warto kupić biorąc pod uwagę doświetlanie w plenerze tworząc małe domowe studio.
    Plener a studio domowe to też różnica.

Wydaje mi się że najlepiej by było gdybyś zdecydował się przed zakupem czegokolwiek na mały kurs czy sesję w studio,pod okiem fotografa studyjnego.
    To wyjaśniło by Ci te wszystkie róznice lepiej niz jakiekolwiek porady.

Podsumowywując: jesli chcesz uzyskiwać efekty fotografii studyjnej to stosuj sprzęt studyjny jeśli reporterskiej to reporterski.

Komentarz

• sylwester Samluk
      Początki nałogu
      • 2007
      • 316

Dzięki za odpowiedź
      |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
      |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Komentarz

• miszaqq
        Uzależniony
        • 2006
        • 678

Zamieszczone przez sylwester Samluk
        Witam

Oczywiście EX 580II w plenerach może pracować jako master a EX430 II jako slave dzięki temu rownieżmogę kupić statyw z parasolką i coś w plenerze doświetlać mając taki zestaw.

Dzięki za wszelkie sugestie
        tylko wez pod uwage ze 580II jako master to swoim marnym blyskiem podczerwieni wyzwoli ci 1 na 50 prob, do tego lampy musza sie widziec (a to komplikuje wiele spraw, czasami wyklucza zastosowanie softu lub parasolki zeby nie zaslanialy) i byc w miare sensownej odleglosci, a na zewnatrz z mocnym sloncem lub nawet w srodku dnia nie masz praktycznie szans na jakiekolwiek sensowne dzialanie wyzwalajac lampy podczerwienia, tylko radiowki ale tutaj otwiera sie kolejne pole do gdybania
        EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• Morfii
          Uzależniony
          • 2010
          • 529

Witaj,
          nie mam za dużego doświadczenia ale na forum jest duży temat o tych lampach przenośnych Quantuum i radzę do niego zajrzeć
          Tak w skrócie wynika z niego to że w plenerze 300 watowy Quantuum to stanowczo za mało.. 600 W już lepiej... i takie coś Ci polecę na początek
          było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• KUBAwo
            Początki nałogu
            • 2008
            • 449

Zamieszczone przez Morfii
            Witaj,
            nie mam za dużego doświadczenia ale na forum jest duży temat o tych lampach przenośnych Quantuum i radzę do niego zajrzeć
            Tak w skrócie wynika z niego to że w plenerze 300 watowy Quantuum to stanowczo za mało.. 600 W już lepiej... i takie coś Ci polecę na początek
            http://www.quantuum.pl/detal.php?id=...ng=pl&curr=PLN
            300ws w plenerze to za mało ale tylko do pewnych zastosowań...do niektórych w sam raz a do niektórych nawet za dużo. Ja myślę, że ciężko jest doradzić sensowne rozwiązanie autorowi bo niestety sam trochę nie wie czego chce i czego może się spodziewać czy to po lampie studyjnej czy też po systemówce.
            Jak napisał Janmar, jedno jest bardziej do czegoś a drugie do czegoś trochę innego.
            Ja osobiście nie kupowałbym do takiego zastosowania 580ex2 bo moim zdaniem to bez sensu szczególnie, że masz 430ex.
            Raczej skonfrontowałbym zestaw strobingowy np. czy kupić kilka yn-460ii z wyzwalaczami czy iść w przenośną lampę studyjną i wspomagać się tym co masz czyli 430ex.
            Ale i tak decyzja należy do ciebie
            Ja np. lubię yn-460ii bo są małe, lekkie i jako, że bywam leniwy to łatwiej jest mi je zabrać ze sobą (bo po prostu wrzucam je do torby + parasolki) niż targać 2x600ws + batterypacki w plener.
            Tyle, że przy mniejszych lampach trzeba iśc na pewien kompromis i pogodzić się, że jak beautydish to raczej 42cm niż 70cm i bye bye okta 180cm
            Ostatnio edytowany przez KUBAwo; 18553.
            5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• Em Es
              Zablokowany
              • 2011
              • 394

mam obie wymienione lampy
              powiem tak - masz 430 - kup sobie dual power, sam mam 300 ale dokupię jeszcze 600
              600 jest niewiele droższa - pomyśl od razu o mocniejszej

Komentarz

• janmar
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3468

600 jest niewiele droższa - pomyśl od razu o mocniejszej
                Biorąc pod uwagę że autor pisze:

....tworząc małe domowe studio.
                To jednak 300setki i zobaczyć co dalej.Za mocna lampa w małym pomieszczeniu
                to nie jest dobry pomysł.Nie koniecznie plener zewn .musi być w pełnym słońcu.
                Na początek i 300ki poradzą IMHO.

Komentarz

• Em Es
                  Zablokowany
                  • 2011
                  • 394

przyznaję że nie doczytałem - masz rację janmar

Komentarz

• Mojlo
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 116

300 na małe studio będą ok, jeśli jednak głównie w plener do lepiej dołożyć do 600ws.
                    ...

Komentarz

• sylwester Samluk
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 316

Dzięki za odpowiedzi, czyli na poczatku mozna kupić 300W a jeśli mnie stać to 600W i już. Teraz druga kwestia aby robić plenerowe zdjecia do tej lampy rozumiem należy od razu kupić statyw i parasolkę czy softbox, czy mozna używać od razu po wyciagnięciu z pudełka?

Komentarz

• Em Es
                        Zablokowany
                        • 2011
                        • 394

można po wyjęciu z pudełka - tyle że ktoś musiałby ją trzymać

czyli + statyw
                        ...oczywiście softbox czy BD jak najbardziej też się przydadzą

Komentarz

• sylwek2k
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 352

Zamieszczone przez Em Es
                          można po wyjęciu z pudełka - tyle że ktoś musiałby ją trzymać

czyli + statyw
                          ...oczywiście softbox czy BD jak najbardziej też się przydadzą
                          i dobre dociazenie/zakotwiczenie, coby Ci to wszystko nie pofrunelo, przy pierwszym lekkim podmuchu wiatru ))

Komentarz

• Em Es
                            Zablokowany
                            • 2011
                            • 394

to można "po cienych" - trzy bańki po płynie do spryskiwaczy 5 litrów każda + H20 w środku powinny załatwić sprawę

Komentarz

• sylwester Samluk
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 316

A czy znacie jakiś link, który prowadzi do zdjęć wykonanych lampą Quantuum 300ws R+ ?

Komentarz

Pracuję...