Yongnuo RF-602 pytanie!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nomek
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 38

Ja znalazłem taki zestaw najtaniej ... w sumie mało jeszcze tego na ebay'u od tego samego sprzedawcy jest jedna para za chyba 38$ więc wychodzi praktycznie to samo, no chyba, że znalazłeś jeszcze taniej ??

http://cgi.ebay.com/2-Pairs-RF-603-W...item5ae0257e09

Właśnie zobaczyłem film z Twojego linka ( dzięki jakoś się nie natknąłem na ten film wcześniej ) - podejrzewam, że brak możliwości odpalenia lampy z "palca" jest spowodowany tym, że flash ma się synchronizować z body, gdy wyzwolimy je zdalnie, a nie z nadajnikiem. Jak to mówią coś za coś, chociaż miło byłoby gdyby dali jakiś przełącznik umożliwiający jednak takie wyzwolenie.

Komentarz

• Bruinen
      Coś już napisał
      • 2010
      • 77

Najtańsza para to 27$ ;-)
      http://cgi.ebay.com/YONGNUO-RF-602-W...item27b9ae0061

Najtańszy odbiornik:
      http://cgi.ebay.com/RF-602RX-Receive...item27b9badbce

Najtańszy nadajnik:
      http://cgi.ebay.com/Single-RF-602-RF...item2a06ded5ea

Z tym że moim zdaniem warto kupić sobie 2 zestawy odbiornik+nadajnik, chociażby dlatego, że różnica w cenie nie jest duża pomiędzy zestawem a pojedynczymi elementami, a w razie awarii nadajnika (raz mi się zepsuł, co ciekawe wystarczyło mu wyjąć na chwilę baterię i był OK, ale jednak) jest duży problem ;-)

Komentarz

• Daniell
        Bywalec
        • 2005
        • 152

Witam,

Właśnie odebrałem paczkę z zamówionym przeze mnie wyzwalaczem Yongnuo RF-602. Zauważyłem że na nadajniku widnieje nazwa modelu RF-600TX. Przeszukując aukcje widzę iż na większości sprzedawanych wyzwalaczy widnieje nazwa RF-602TX choć zdarzają się również takie jak moje. Czy ktoś z forumowiczów orientuje się jaka jest różnica pomiędzy nadajnikiem który ma w nazwie 600 a tym z 602?
        Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Komentarz

• nomek
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 38

Różnica jest w wyjściu na kabel PC. W 602TX jest, w 600 nie ma. Z tego co mi wiadomo, to od jakiegoś czasu YN produkuje już tylko 600TX. Jeśli takowe złącze będzie Ci potrzebne możesz sobie dolutować, bo płytka pozostała bez zmian.

Komentarz

• Vter
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 32

Zamieszczone przez nomek
            ... Jeśli takowe złącze będzie Ci potrzebne możesz sobie dolutować, bo płytka pozostała bez zmian.
            Właśnie sam jestem na etapie przerabiania RF-600TX na RF-602TX :-D
            Wszystko się zgadza - płytka ta sama, ścieżki są, otwory powiercone i nawet otwór na gniazdo PC jest tylko zaślepiony.

Sprawdziłem zwierając drucikiem te ścieżki - wszystko działa! :-D

Ale największy problem jest z zakupem samego gniazda PC - pytałem w kilku sklepach z elektroniką w Poznaniu (Analogis, Analobis i SpecKable) i niestety nie spotkali się z tymi gniazdami.

Może ktoś wie gdzie to kupić?
            Ostatnio edytowany przez Vter; 18842.

Komentarz

• ZbYnio
              • 2011
              • 5

Witam, ja chciałbym wiedzieć na 100% czy jak zakupię rf-102 z nadajnikiem rf-102tx (czyli z gniazdem PC) będę mógł nadajnik podłączyć do aparatu za pośrednictwem kabla PC i mieć wolną stopkę na aparacie, bo wiem że fr-103 to nie działa.

Komentarz

• szwayko
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2085

Zamieszczone przez ZbYnio
                Witam, ja chciałbym wiedzieć na 100% czy jak zakupię rf-102 z nadajnikiem rf-102tx (czyli z gniazdem PC) będę mógł nadajnik podłączyć do aparatu za pośrednictwem kabla PC i mieć wolną stopkę na aparacie, bo wiem że fr-103 to nie działa.
                Tak, ja mam RF-602 jeden z gniazdem, drugi bez gniazda (do tego po prostu dolutowałem bezposrednio kabelek na płytę), używam obu na PC, a na stopkach lampy Canona w Ettl,u.
                W 5D jak wyłączysz w C.Fn. odpalanie flasha to i wyłączysz gniazdo PC w aparacie. Czasem to jest denerwujące, bo na rf chcesz odpalać lampy, a lampę na stopce wykorzystać tylko do asystenta AF. Ja wtedy ustawiam palnik do góry czy do tyłu i manualnie najmniejszą moc 1/128.
                Ostatnio edytowany przez szwayko; 311.
                frickr FB
                www.szwajkowski.pl

Komentarz

• ZbYnio
                  • 2011
                  • 5

ale klops, okazało się, żę rf-602 z PC na nadajniku już nie produkują

Komentarz

• szwayko
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2085

Zamieszczone przez ZbYnio
                    ale klops, okazało się, żę rf-602 z PC na nadajniku już nie produkują
                    To kup bez i przylutuj kabelek. Jak chcesz mogę rozkrecic i pokazać gdzie. Mi nawet tak lepiej pasuje. Mniej złączy mniej problemów ze coś nie łączy :-)
                    frickr FB
                    www.szwajkowski.pl

Komentarz

• ZbYnio
                      • 2011
                      • 5

byłbym Ci bardzo wdzięczny, jak możesz to fotosa prześlij na [email protected]
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      szwayko, jak z zasięgiem RF-602 na salach weselnych?
                      Ostatnio edytowany przez ZbYnio; 41905. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• szwayko
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2085

Podaję zdjęcia jak przylutować przewód PC do płytki RF-602, a raczej RF-600. Ostanie zdjęcie to RF-602 który ma gniazdo PC. Po lewej należy przylutować środkowy PIN PC.
                        frickr FB
                        www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Daniell
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 152

A czy komuś udało się znaleźć w jakimś sklepie internetowym samo gniazdo pc które można by zamontować w obudowie tak aby kabelek nie musiał być na stałe przymocowany do nadajnika?
                          Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Komentarz

• czapix
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 26

Zobacz w tym sklepie: http://magserv24.pl mają spory asortyment. Pozdrawiam

Komentarz

• ToleDo
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 119

Czy ktoś zna dokładny symbol tego gniazda PC ?
                              Bo rodzajów gniazd PC jest chyba kilkanaście ;-( a nie zawsze można "po obrazkach" dojść które jest które .
                              Każdy ma takiego

na jakiego sobie zasłużył.

500D +kit +sigma70-300 APO DG

Komentarz

• drac
                                Coś już napisał
                                • 2011
                                • 61

Cześć, odnawiam temat bo nie wiem co kupić czy rf-603 czy rf-602. Proszę o pomoc, zestaw ma wyzwalać 2 lampy YN460II czyli mowa o 2 wyzwalaczach i 1 nadajniku.
                                Canon 5D, C50/1.4, METZ 58

Komentarz

Pracuję...