ST-E2 wyzwalanie lamp studyjnych

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • duperel
    Bywalec
    • 2006
    • 127

ST-E2 wyzwalanie lamp studyjnych

Witam szanownych,

tak jak w temacie:

Chciałbym za pomocą wyzwalacza Canona błyskać lampami studyjnymi wyposażonymi w fotocelę. Niestety nie mam możliwości wyłączenia E-TTL z poziomu body ani w samym wyzwalaczu więc lampy reagują na przedbłysk. Czy oprócz zaklejenia styków (nie bardzo wiem których) jest jakiś sposób żeby ST-E2 działał w "manualu"?

Seba
    1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII
  • mxw
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2315

IMHO nie ma możliwości odpalenia ST-E2 w manualu i zaklejanie styków nic tu nie pomoże. no chyba, że ST-E2 ma jakieś tajemne funkcje... :wink:

gdyby faktycznie trzeba było wykorzystać ST-E2 do odpalania studyjnych - co może mieć sens głównie ze względu na wspomaganie AF - to ja bym po prostu postawił gdzieś w kącie 430EX albo 580EX w manualu i niech ona odpala studyjne. :cool:

kombinacja alpejska, ale działać powinno. jedyne 'ale' to kontrolowanie bateryjek i usypiania w takiej lampie.
    pozdro.,
    m.

Komentarz

• Przemek_PC
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2462

A dlaczego chcesz wyzwalać lampy studyjne akurat przez ST-2 skoro jest choćby tani jak barszcz Yongnuo RF-602?

Komentarz

• duperel
        Bywalec
        • 2006
        • 127

mwx - pomysł ciekawy ale niestety nie działa. Mimo przestawienia 580EX na manual, ST-E2 i tak błyskał podwójnie.

Zakleiłem cztery mniejsze styki w stopce aparatu taśmą izolacyjną zostawiając tylko główny - największy. Wskaźnik ETTL w wyzwalaczu się nie podświetla i nie daje przedbłysku... jednym słowem udało mi się

Nie mogę w ten sposób wyzwolić lampy systemowej ale na studyjne działa

PRZEMEK_PC - korzystam ze studyjnych lamp tylko czasami. Częściej z systemowych i dlatego zaopatrzyłem się w wyzwalacz Canona przenoszący automatykę i zapewniający synchronizację z krótkimi czasami. Zauważyłem kiedyś, że wskaźnik ETTL podświetla się w nim dopiero po wsunięciu w stopkę aparatu więc zacząłem kombinować i stąd ten post. Stwierdziłem po prostu, że zamiast inwestować w rzadko używany sprzęt spróbuję wykorzystać to co mam a dodatkowo będę mógł korzystać z bardzo zacnego moim zdaniem wspomagania AF które zapewnia ST-E2.
        Swoją drogą to wykorzystuję go często do fotografowania przy świetle zastanym i wtedy zupełnie wyłączam błysk żeby nie marnować bateryjki a wspomaganie dodaje dużo pewności siebie każdemu obiektywowi
        1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII

Komentarz

• mxw
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2315

Zamieszczone przez duperel
          mwx - pomysł ciekawy ale niestety nie działa. Mimo przestawienia 580EX na manual, ST-E2 i tak błyskał podwójnie.
          ST-E2 będzie błyskał podwójnie, to wiadomo, ale czyżby ten jego czerwony błysk pomiarowy już wyzwalał lampy studyjne?

chmm, jeżeli tak, to faktycznie problem. w kilku lampach studyjnych miałem regulację fotoceli, może dałoby się ją tak 'osłabić', żeby nie reagowała na czerwone błyski ST-E2, a dopiero na manualny błysk 580EX?
          ale to i tak kiepskie i niepewne rozwiązanie...

Zakleiłem cztery mniejsze styki (...) jednym słowem udało mi się
          no tak, nie masz ETTL, ale wspomagania AF też nie masz...

musisz poeksperymentować i kolejno odsłaniać po jednym styku z tych 4 - może jest kombinacja, która zablokuje ETTL, ale wyzwoli AF.

Stwierdziłem po prostu, że zamiast inwestować w rzadko używany sprzęt spróbuję wykorzystać to co mam a dodatkowo będę mógł korzystać z bardzo zacnego moim zdaniem wspomagania AF które zapewnia ST-E2.
          no to jak tak, to ja bym go jednak w studio nie włączał i nie kombinował.
          po prostu w studio pakujesz 580EX (albo 430EX) na sanki aparatu, ustawiasz ją w tryb manualny, moc 1/128, palnik do tyłu i gotowe - na 100% odpali ci studyjne, na 100% zadziała wspomaganie AF - i żadnych niewiadomych. i jeszcze jako bonus będziesz miał synchro HSS ze studyjnymi

sam tak robię i nie wyobrażam sobie inaczej (tzn. z kablami albo bez wspomagacza AF). kable to w ogóle byłaby porażka. w studio to ja nawet pasek odpinam od aparatu.

Swoją drogą to wykorzystuję go często do fotografowania przy świetle zastanym i wtedy zupełnie wyłączam błysk żeby nie marnować bateryjki a wspomaganie dodaje dużo pewności siebie każdemu obiektywowi
          i to jest coś, czego mi zawsze w canonie brakowało: małe "coś" na dwa paluszki AAA i niewiele od nich większe wsuwane w sanki z samym czerwonym wspomaganiem AF
          pozdro.,
          m.

Komentarz

• Mecc
            • 2011
            • 12

A czy za to nie odpowiada funkcja "Oświetlenie wspomagające AF"? Brak takiej funkcji w BODY? Próbuje aktualnie dużo się dowiedzieć o ST-E2 i jego możliwych zamiennikach i nie spodziewałem się, że może wyzwalać przedbłysk na fotocelach. Prosiłbym o potwierdzenie, bo nie wiem czy do końca rozumiem. Sam planuje skompletować taki system jak transmiter IR i zwykła lampa podpięta pod fotocele. Na 400D chyba dałoby się to ominąć?

Komentarz

• sylwek2k
              Początki nałogu
              • 2009
              • 352

Zamieszczone przez mxw
              musisz poeksperymentować i kolejno odsłaniać po jednym styku z tych 4 - może jest kombinacja, która zablokuje ETTL, ale wyzwoli AF.
              Nie ma takiej mozliwosci.
              Jak lampa(sterownik) nie przedstawi sie jako lampa systemowa (E)TTL, to body nie poprosi o wspomaganie AF.
              Z kolei jak sie przedstawi jako lampa systemowa, to bedzie wyzwalac przedblysk.

Komentarz

• hekselman
                Uzależniony
                • 2005
                • 568

ST-2 wspomaga AF? Nie zauważyłem. Wspomaganie AFu polega na wyświetlaniu wielu pionowych prążków w kolorze czerwonym przez zespół diód umieszonych w lampach - w ST-2 nic takiego nie ma. Sam błysk nijak się ma do potrzeb AFu.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Walnałem....sorry..niedziela chyba móżg mam wyłączony.
                Ostatnio edytowany przez hekselman; 2827. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• mxw
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2315

Zamieszczone przez sylwek2k
                  Jak lampa(sterownik) nie przedstawi sie jako lampa systemowa (E)TTL, to body nie poprosi o wspomaganie AF.
                  tak, ale nie o takich experymentach swego czasu się słyszło ;-)
                  poza tym wiesz, styków w sumie jest 6

masz dostęp do jakiegoś dobrego i wiarygodnego opisu tego interfejsu canona?
                  pozdro.,
                  m.

Komentarz

• sylwek2k
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 352

Zamieszczone przez mxw
                    tak, ale nie o takich experymentach swego czasu się słyszło ;-)
                    poza tym wiesz, styków w sumie jest 6

masz dostęp do jakiegoś dobrego i wiarygodnego opisu tego interfejsu canona?
                    ((X))

(CLK) (D2)

(D1) (ID)

x - wyzwolenie blysku
                    clk - sygnal zegarowy
                    d1 - sygnal zwrotny z lampy do body
                    d2 - sygnal z body do lampy
                    id - miedzy innymi wspomaganie AF

6ty kabelek to masa.

Naprawde dobrego opisu standardu ETTL nie znalazlem. Na sieci mozna dorwac natomiast opis standardu ATTL (dosyc szczegolowe informacje, mozna dostac w instrukcjach serwisowych starych analogowych aparatow) - a wiedzac, ze w zasadzie wszystkie lampy ETTL wspieraja takze ATTL mozna naprawde wiele rzeczy zrobic

Komentarz

• mxw
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2315

chmm, z tego wynika, że clk, d1 i d2 są praktycznie nierozłączne - ciekawe, jak dokładnie działa id i czy może zadziałać niezależnie (samodzielnie)?

jak pisałem wcześniej - chodzi mi o to, czy jest możliwe zrobienie prostego podświetlacza AF, ale bez rozgryzania całego protokołu lampy?

no i pytanie poza konkursem: czy protokół lampy i obiektywu to ten sam protokół?
                      i jeszcze oczywiście złącza danych (usb)?
                      tzn. czy canon był aż tak nowoczesny (elastyczny/uniwersalny protokół), czy jednak nie?

konkludując: czy np. można ściągnąć zdjęcia z aparatu przez stopkę lampy błyskowej?
                      pozdro.,
                      m.

Komentarz

• sylwek2k
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 352

Zamieszczone przez mxw
                        chmm, z tego wynika, że clk, d1 i d2 są praktycznie nierozłączne - ciekawe, jak dokładnie działa id i czy może zadziałać niezależnie (samodzielnie)?

jak pisałem wcześniej - chodzi mi o to, czy jest możliwe zrobienie prostego podświetlacza AF, ale bez rozgryzania całego protokołu lampy?
                        Da sie

Problem jest z zakupem stopki canonowskiej i diody AF /tak zeby ta operacja byla bardziej oplacalna, niz kupowanie jakiejs starej lampy canonowskiej, i wywalenia po prostu sygnalu X.

Zamieszczone przez mxw
                        no i pytanie poza konkursem: czy protokół lampy i obiektywu to ten sam protokół?
                        i jeszcze oczywiście złącza danych (usb)?
                        tzn. czy canon był aż tak nowoczesny (elastyczny/uniwersalny protokół), czy jednak nie?

konkludując: czy np. można ściągnąć zdjęcia z aparatu przez stopkę lampy błyskowej?
                        NIE (na kazde z pytan tu zadanych).

Komentarz

• mxw
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2315

Da sie
                          JAK???

Problem jest z zakupem stopki canonowskiej i diody AF /tak zeby ta operacja byla bardziej oplacalna, niz kupowanie jakiejs starej lampy canonowskiej, i wywalenia po prostu sygnalu X.
                          stopki gdzieś można było kupić (za 150,-??), ale stare lampy są po 20-50 zł (nawet takie z AF, np. typu 380EZ), więc to też nie jest jakiś wielki problem.

nawet mam jedną podobną i można z niej wyciąć palnik i połowę elektroniki, tylko że np. nadal zostanie zasilanie na 4 paluszki...

NIE (na kazde z pytan tu zadanych).
                          tak myślałem, canon jednak jest dość zachowawczy, choć innowacyjny.
                          skąd masz te wszystkie informacje?
                          pozdro.,
                          m.

Komentarz

• sylwek2k
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 352

Zamieszczone przez mxw
                            stopki gdzieś można było kupić (za 150,-??), ale stare lampy są po 20-50 zł (nawet takie z AF, np. typu 380EZ), więc to też nie jest jakiś wielki problem.

nawet mam jedną podobną i można z niej wyciąć palnik i połowę elektroniki, tylko że np. nadal zostanie zasilanie na 4 paluszki...
                            A jaki jest sens bawic sie elektronika - tworzyc od zera obudowe itd, jezeli sprawna lampke Canona 300EZ kupi sie za okolo 35 zeta? W ostatecznosci, w celu zmniejszenia zuzycia baterii, mozna w niej wymienic duze kondensatory wyladowcze na 1uF.

Zasilanie 4xAA tez jest OK, bo alternatywa sa tylko baterie CR2.

A skad to wiem? Chcialem swego czasu zrobic cos w stylu st-e2, ale wymieklem Chinczyk zrobi to lepiej i taniej

Komentarz

• szwayko
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2085

Zamieszczone przez mxw
                              Co do jakości podświetlaczy to masz taki wybór.
                              540EZ - 15metrów
                              420EZ - 8m
                              430EZ - 10m
                              Seria EX
                              220EX - 5m
                              380EX -10m
                              420EX - 7m
                              430EX - 7m
                              430EXII - 10m
                              ST-E2 - 10m
                              ST-E2 Yongnuo - 25m
                              Sigmy i Nissiny chyba nie daja 10metrów.
                              Jak masz dac za EZ -150zł-200zł, to myślę ze lepiej kupić ten mocniejszy sterownik ST-E2 od Yongnuo - dużo mocniejsze diody niż u Canona a cena około 300-320zł. No i przyda Ci się jego główna funkcja.

Chyba ze szkoda ci 300zl, to poszukaj jakiejś wypalonej EZ za 30-50zl, jak Ci polecił -sylwek2k- wykręć palnik i kondzior - po co dźwigać.
                              frickr FB
                              www.szwajkowski.pl

Komentarz

Pracuję...