Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Chciałbym za pomocą wyzwalacza Canona błyskać lampami studyjnymi wyposażonymi w fotocelę. Niestety nie mam możliwości wyłączenia E-TTL z poziomu body ani w samym wyzwalaczu więc lampy reagują na przedbłysk. Czy oprócz zaklejenia styków (nie bardzo wiem których) jest jakiś sposób żeby ST-E2 działał w "manualu"?
Seba
1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII
IMHO nie ma możliwości odpalenia ST-E2 w manualu i zaklejanie styków nic tu nie pomoże. no chyba, że ST-E2 ma jakieś tajemne funkcje... :wink:
gdyby faktycznie trzeba było wykorzystać ST-E2 do odpalania studyjnych - co może mieć sens głównie ze względu na wspomaganie AF - to ja bym po prostu postawił gdzieś w kącie 430EX albo 580EX w manualu i niech ona odpala studyjne. :cool:
kombinacja alpejska, ale działać powinno. jedyne 'ale' to kontrolowanie bateryjek i usypiania w takiej lampie.
mwx - pomysł ciekawy ale niestety nie działa. Mimo przestawienia 580EX na manual, ST-E2 i tak błyskał podwójnie.
Zakleiłem cztery mniejsze styki w stopce aparatu taśmą izolacyjną zostawiając tylko główny - największy. Wskaźnik ETTL w wyzwalaczu się nie podświetla i nie daje przedbłysku... jednym słowem udało mi się
Nie mogę w ten sposób wyzwolić lampy systemowej ale na studyjne działa
PRZEMEK_PC - korzystam ze studyjnych lamp tylko czasami. Częściej z systemowych i dlatego zaopatrzyłem się w wyzwalacz Canona przenoszący automatykę i zapewniający synchronizację z krótkimi czasami. Zauważyłem kiedyś, że wskaźnik ETTL podświetla się w nim dopiero po wsunięciu w stopkę aparatu więc zacząłem kombinować i stąd ten post. Stwierdziłem po prostu, że zamiast inwestować w rzadko używany sprzęt spróbuję wykorzystać to co mam a dodatkowo będę mógł korzystać z bardzo zacnego moim zdaniem wspomagania AF które zapewnia ST-E2.
Swoją drogą to wykorzystuję go często do fotografowania przy świetle zastanym i wtedy zupełnie wyłączam błysk żeby nie marnować bateryjki a wspomaganie dodaje dużo pewności siebie każdemu obiektywowi
1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII
mwx - pomysł ciekawy ale niestety nie działa. Mimo przestawienia 580EX na manual, ST-E2 i tak błyskał podwójnie.
ST-E2 będzie błyskał podwójnie, to wiadomo, ale czyżby ten jego czerwony błysk pomiarowy już wyzwalał lampy studyjne?
chmm, jeżeli tak, to faktycznie problem. w kilku lampach studyjnych miałem regulację fotoceli, może dałoby się ją tak 'osłabić', żeby nie reagowała na czerwone błyski ST-E2, a dopiero na manualny błysk 580EX?
ale to i tak kiepskie i niepewne rozwiązanie...
Zamieszczone przez duperel
Zakleiłem cztery mniejsze styki (...) jednym słowem udało mi się
no tak, nie masz ETTL, ale wspomagania AF też nie masz...
musisz poeksperymentować i kolejno odsłaniać po jednym styku z tych 4 - może jest kombinacja, która zablokuje ETTL, ale wyzwoli AF.
Stwierdziłem po prostu, że zamiast inwestować w rzadko używany sprzęt spróbuję wykorzystać to co mam a dodatkowo będę mógł korzystać z bardzo zacnego moim zdaniem wspomagania AF które zapewnia ST-E2.
no to jak tak, to ja bym go jednak w studio nie włączał i nie kombinował.
po prostu w studio pakujesz 580EX (albo 430EX) na sanki aparatu, ustawiasz ją w tryb manualny, moc 1/128, palnik do tyłu i gotowe - na 100% odpali ci studyjne, na 100% zadziała wspomaganie AF - i żadnych niewiadomych. i jeszcze jako bonus będziesz miał synchro HSS ze studyjnymi
sam tak robię i nie wyobrażam sobie inaczej (tzn. z kablami albo bez wspomagacza AF). kable to w ogóle byłaby porażka. w studio to ja nawet pasek odpinam od aparatu.
Swoją drogą to wykorzystuję go często do fotografowania przy świetle zastanym i wtedy zupełnie wyłączam błysk żeby nie marnować bateryjki a wspomaganie dodaje dużo pewności siebie każdemu obiektywowi
i to jest coś, czego mi zawsze w canonie brakowało: małe "coś" na dwa paluszki AAA i niewiele od nich większe wsuwane w sanki z samym czerwonym wspomaganiem AF
A czy za to nie odpowiada funkcja "Oświetlenie wspomagające AF"? Brak takiej funkcji w BODY? Próbuje aktualnie dużo się dowiedzieć o ST-E2 i jego możliwych zamiennikach i nie spodziewałem się, że może wyzwalać przedbłysk na fotocelach. Prosiłbym o potwierdzenie, bo nie wiem czy do końca rozumiem. Sam planuje skompletować taki system jak transmiter IR i zwykła lampa podpięta pod fotocele. Na 400D chyba dałoby się to ominąć?
musisz poeksperymentować i kolejno odsłaniać po jednym styku z tych 4 - może jest kombinacja, która zablokuje ETTL, ale wyzwoli AF.
Nie ma takiej mozliwosci.
Jak lampa(sterownik) nie przedstawi sie jako lampa systemowa (E)TTL, to body nie poprosi o wspomaganie AF.
Z kolei jak sie przedstawi jako lampa systemowa, to bedzie wyzwalac przedblysk.
ST-2 wspomaga AF? Nie zauważyłem. Wspomaganie AFu polega na wyświetlaniu wielu pionowych prążków w kolorze czerwonym przez zespół diód umieszonych w lampach - w ST-2 nic takiego nie ma. Sam błysk nijak się ma do potrzeb AFu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Walnałem....sorry..niedziela chyba móżg mam wyłączony.
Ostatnio edytowany przez hekselman; 2827.
Powód: Automerged Doublepost
tak, ale nie o takich experymentach swego czasu się słyszło ;-)
poza tym wiesz, styków w sumie jest 6
masz dostęp do jakiegoś dobrego i wiarygodnego opisu tego interfejsu canona?
((X))
(CLK) (D2)
(D1) (ID)
x - wyzwolenie blysku
clk - sygnal zegarowy
d1 - sygnal zwrotny z lampy do body
d2 - sygnal z body do lampy
id - miedzy innymi wspomaganie AF
6ty kabelek to masa.
Naprawde dobrego opisu standardu ETTL nie znalazlem. Na sieci mozna dorwac natomiast opis standardu ATTL (dosyc szczegolowe informacje, mozna dostac w instrukcjach serwisowych starych analogowych aparatow) - a wiedzac, ze w zasadzie wszystkie lampy ETTL wspieraja takze ATTL mozna naprawde wiele rzeczy zrobic
chmm, z tego wynika, że clk, d1 i d2 są praktycznie nierozłączne - ciekawe, jak dokładnie działa id i czy może zadziałać niezależnie (samodzielnie)?
jak pisałem wcześniej - chodzi mi o to, czy jest możliwe zrobienie prostego podświetlacza AF, ale bez rozgryzania całego protokołu lampy?
no i pytanie poza konkursem: czy protokół lampy i obiektywu to ten sam protokół?
i jeszcze oczywiście złącza danych (usb)?
tzn. czy canon był aż tak nowoczesny (elastyczny/uniwersalny protokół), czy jednak nie?
konkludując: czy np. można ściągnąć zdjęcia z aparatu przez stopkę lampy błyskowej?
chmm, z tego wynika, że clk, d1 i d2 są praktycznie nierozłączne - ciekawe, jak dokładnie działa id i czy może zadziałać niezależnie (samodzielnie)?
jak pisałem wcześniej - chodzi mi o to, czy jest możliwe zrobienie prostego podświetlacza AF, ale bez rozgryzania całego protokołu lampy?
Da sie
Problem jest z zakupem stopki canonowskiej i diody AF /tak zeby ta operacja byla bardziej oplacalna, niz kupowanie jakiejs starej lampy canonowskiej, i wywalenia po prostu sygnalu X.
Zamieszczone przez mxw
no i pytanie poza konkursem: czy protokół lampy i obiektywu to ten sam protokół?
i jeszcze oczywiście złącza danych (usb)?
tzn. czy canon był aż tak nowoczesny (elastyczny/uniwersalny protokół), czy jednak nie?
konkludując: czy np. można ściągnąć zdjęcia z aparatu przez stopkę lampy błyskowej?
Problem jest z zakupem stopki canonowskiej i diody AF /tak zeby ta operacja byla bardziej oplacalna, niz kupowanie jakiejs starej lampy canonowskiej, i wywalenia po prostu sygnalu X.
stopki gdzieś można było kupić (za 150,-??), ale stare lampy są po 20-50 zł (nawet takie z AF, np. typu 380EZ), więc to też nie jest jakiś wielki problem.
nawet mam jedną podobną i można z niej wyciąć palnik i połowę elektroniki, tylko że np. nadal zostanie zasilanie na 4 paluszki...
Zamieszczone przez sylwek2k
NIE (na kazde z pytan tu zadanych).
tak myślałem, canon jednak jest dość zachowawczy, choć innowacyjny.
skąd masz te wszystkie informacje?
stopki gdzieś można było kupić (za 150,-??), ale stare lampy są po 20-50 zł (nawet takie z AF, np. typu 380EZ), więc to też nie jest jakiś wielki problem.
nawet mam jedną podobną i można z niej wyciąć palnik i połowę elektroniki, tylko że np. nadal zostanie zasilanie na 4 paluszki...
A jaki jest sens bawic sie elektronika - tworzyc od zera obudowe itd, jezeli sprawna lampke Canona 300EZ kupi sie za okolo 35 zeta? W ostatecznosci, w celu zmniejszenia zuzycia baterii, mozna w niej wymienic duze kondensatory wyladowcze na 1uF.
Zasilanie 4xAA tez jest OK, bo alternatywa sa tylko baterie CR2.
A skad to wiem? Chcialem swego czasu zrobic cos w stylu st-e2, ale wymieklem Chinczyk zrobi to lepiej i taniej
Co do jakości podświetlaczy to masz taki wybór.
540EZ - 15metrów
420EZ - 8m
430EZ - 10m
Seria EX
220EX - 5m
380EX -10m
420EX - 7m
430EX - 7m
430EXII - 10m
ST-E2 - 10m
ST-E2 Yongnuo - 25m
Sigmy i Nissiny chyba nie daja 10metrów.
Jak masz dac za EZ -150zł-200zł, to myślę ze lepiej kupić ten mocniejszy sterownik ST-E2 od Yongnuo - dużo mocniejsze diody niż u Canona a cena około 300-320zł. No i przyda Ci się jego główna funkcja.
Chyba ze szkoda ci 300zl, to poszukaj jakiejś wypalonej EZ za 30-50zl, jak Ci polecił -sylwek2k- wykręć palnik i kondzior - po co dźwigać.
Komentarz