Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jestem fotografem ślubnym. Czasem zdarza mi się fotografowanie w bardzo ciemnym kościele itp. Dzięki temu urządzeniu podobno zwiększa się siła błysku i lampa również szybciej się ładuje. Nie robię zdjęć seryjnych, ale czasem lampa nie zdąży się załadować nawet przy jednym błysku.
Jestem fotografem ślubnym. Czasem zdarza mi się fotografowanie w bardzo ciemnym kościele itp. Dzięki temu urządzeniu podobno zwiększa się siła błysku i lampa również szybciej się ładuje. Nie robię zdjęć seryjnych, ale czasem lampa nie zdąży się załadować nawet przy jednym błysku.
daj lampe na wprost - nie będziesz musiał korzystać z dużej mocy. Ja też jestem fotografem ślubnym i jeszcze mi się nie zdarzyło by mi baterii (jednego kompletu) na reportażu brakło.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez marekb
daj lampe na wprost - nie będziesz musiał korzystać z dużej mocy. Ja też jestem fotografem ślubnym i jeszcze mi się nie zdarzyło by mi baterii (jednego kompletu) na reportażu brakło.
no i zaoszczędzisz 200zł;-)
Ostatnio edytowany przez marekb; 4878.
Powód: Automerged Doublepost
błyskając wprost trzeba mieć duże umiejętności aby wyszło w miarę naturalnie :smile: (nie twierdzę Marku, że ich nie masz - wręcz przeciwnie ;-) )
Zamieszczone przez marekb
jeszcze mi się nie zdarzyło by mi baterii (jednego kompletu) na reportażu brakło.
zależy jeszcze jakich akumulatorów kolega Roby używa. Ja osobiście używam Energizer ale tylko 2450mah. Miałem 2500 a i 2650 się zdarzyło. To była kaplica. Na tych 2450 też robię cały reportaż (zazwyczaj - nie mówię, że zawsze). A lampa po błysku z pełną mocą ładuje się jakieś 3 sekundy max.
Ale w sumie pytanie było o co innego.
Może nie akurat w battery packach ale już wiele razy przekonałem się, że robiąc zlecenie nie można pozwolić sobie na półśrodki - ot taka moja rada. Wiadomo, że nie mam na myśli np. osłon przeciwsłonecznych itp. ale kwestii wpływających na jakość działania sprzętu muszę być w 100% pewny.
No jak widzę sami eksperci w tym wątku. Moje pytanie jest jak najbardziej sensowne choć niektórym wydaje się zabawne. Po kolei. Battery pack nie zwiększa siły błysku ! Jeśli celem jest szybsze ładowanie lampy to ważna jest rezystancja wewnętrzna ogniw jak i jak najlepsze przewodzenie prądu i w tym przypadku oryginał może mieć przewagę bo jest wielce prawdopodobne, że będzie miał lepszej jakości blaszki łączące ogniwa jak i samą wtyczkę łączącą battery pack z lampą. Jeśli zależy tylko na większej ilości błysków to zamiennik będzie tak samo dobry jak oryginał. Co by jednak nie mówić powinno się zadbać o dobrej jakości akumulatorki i ważne żeby były wszystkie nowe albo jednakowo zużyte. Inną opcją jest zastąpienie akumulatorów NiMH ogniwami LiFe, które mają dużo mniejszą rezystancję wewnętrzną, większa obciążalność (na poziomie 20A) i można je ładować dużymi prądami co powoduje, że w 15 minut akumulator jest naładowany ale to już zabawa dla kumających w prądzie. Jeszcze jakieś pytania?
Ważne jest też ładowanie akumulatorków, masz ładowarkę? Jeśli nie to szukaj takiej która ładuje prądem 0,5A. Szybkie ładowanie akumulatorków AA prądem 1A co oferuje wiele ładowarek dobrze im nie służy. Warto też rozejrzeć się za ładowarką ładującą każde ogniwo indywidualnie a nie szeregowo po dwa czy cztery.
No jak widzę sami eksperci w tym wątku. Jeszcze jakieś pytania?
czy dobrze wyczuwam jakis malutki sarkazm?
a może to jest cos więcej? (eee...nie... chyba nikt tu się nie ma się za znacznie lepszego od innych i chce tym epatować)
...Inną opcją jest zastąpienie akumulatorów NiMH ogniwami LiFe, które mają dużo mniejszą rezystancję wewnętrzną, większa obciążalność (na poziomie 20A) i można je ładować dużymi prądami co powoduje, że w 15 minut akumulator jest naładowany ale to już zabawa dla kumających w prądzie. Jeszcze jakieś pytania?
mam pytanie:
są już dostępne akumulatory w technologi Li-Fe w rozmiarze AA ?
Canon 7D mk II + TAMRON 17-50 2.8 VC + C24-105 4 L IS + C70-200 2.8LIS + SIGMA 100-300/4 DG + SIGMA 50/1.4 EX DG + 50/1.8II + SIGMA x1.4 APO + Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2 SZUKAJKA Canon-Board
Raczej tego nie stwierdzilem (focilem na oryginalnym Canonowskim
Zamieszczone przez Roby
...... lampa również szybciej się ładuje
Zdecydowanie.
A wiec tak (moje 3 grosze)
Focilem Canonowskim Battery Pack'iem (podpinalem pod 550EX, 580EX, 580 EX II). Sila blysku jest taka jaka sie ustawi (dla testow walnalem manual i full power. Ladowanie ..... bardzo niebezpieczne - mozna "walic" full power non stop (co spowoduje spalenie lamy - tak wiec uwazac).
Czy sie przydaje. Jasne!.
Pare razy pomgalem koledze robic komunie (duze) i trzeba (niestety) bylo blyskac lampa. Jak ma sie ok 120 oso, trzeba pyknac kazdemu po kilka ujec z lampa a nie ma czasu poniewaz "rzeznia" jest niezla - Battery Pack sie przydaje. Jesli trzeba duzo i szybko. Z moich doswiadczen (a troche tego popykalem) najlepiej (jak nie bylo Battery Pack'a) sprawuja sie akumulatorki Eneloop (jak zawsze) i GP (2600 - czy jakos tak nie mam ich przy sobie).
GP padaly pod koniec 1 zmiany (wolno sie ladowaly -cale szczescie poniewaz w calym tym zgielku troche "impreszy zwalaniaja pod koniec). Eneloop'y sie trzymaja do konca (2 tura ludzi).
Z battery Pack'iem jest duzo lepiej. 2 tury szybkie ladowanie - nie m problemow.
Do takiego czegos - jak najbardziej przydatny.
Na weselu w kosciele - da sie raze z dobrze (swierzo) naladowanymi bateryjkami (dobrze miec kilka kompletow - w razie czego).
LiFe w rozmiarze AA nie ma i pewnie nie będzie. Ogniwa LiFe produkowane przez A123 to 18650 czyli 18mm średnicy i 65mm długości (pojemność 1100mAh). Drugi rodzaj to 26650 czyli 26mm średnicy i pojemność 2300mAh. Problemem jest napięcie pojedynczego ogniwa bo wynosi ono 3,3V. Nie zastąpią więc na zasadzie plug@play akumulatorków NiMH AA. Wyjście jest takie, że kupujemy gotowy pakiet do zastosowań modelarskich o pojemności 4600mAh i napięciu 6,6V (2s2p czyli równolegle dwie grupy po dwa ogniwa szeregowo) i taki pakiet wykorzystujemy jako zasilanie lampy. Od battery packa potrzebna byłaby tylko wtyczka W szereg należałoby jeszcze wrzucić jedną diodę prostowniczą aby zbić napięcie do 6V.
Komentarz