Przyciski kontra kółko

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cika
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 25

Przyciski kontra kółko

Witam
    Posiadam 430 II i strasznie mnie wkurza sposób zmiany siły błysku w trybie manualnym za pomocą przycisków. Albo moje paluchy są za duże albo te przyciski są niezbyt szczęśliwie przemyślane ;-)
    Czy ktoś może napisać jak spisuje się kółko w większym modelu? Czy zmiana siły błysku odbywa się tylko za pomocą kółka czy trzeba użyć jeszcze dodatkowego przycisku?
    Może są inne modele lamp(starsze Canony, Metz 58?) z lepszym rozwiązaniem pozwalającym szybko i wygodnie zmienić siłę błysku?
    Pozdrawiam
    Rafał
    https://500px.com/rgronecki
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

sile blysku w 580EX zmieniasz wciskajac przycisk i krecac potem kolkiem

jak Ci przeszkadza korekta w 430EX to rob ja w body - jest wygodniej
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• axk
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2027

Osobiście nie uważam aby wprowadzanie korekty siły błysku w 430EX należało do jakichś uciążliwych - ot kwestia przyzwyczajenia. Wprowadzanie korekty z poziomu korpusu trwa dłużej (przynajmniej w 40D) a niżeli wykonanie analogicznej operacji z użyciem przycisków lampy (oczywiście mówię tutaj o sytuacji kiedy to zakładkę zawierającą opcje sterowania lampą mamy "wyciągniętą" do osobistego menu użytkownika).
      Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
      EOS + Speedlite

Komentarz

• sebcio80
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2655

Zamieszczone przez axk
        Wprowadzanie korekty z poziomu korpusu trwa dłużej (przynajmniej w 40D) a niżeli wykonanie analogicznej operacji z użyciem przycisków lampy (oczywiście mówię tutaj o sytuacji kiedy to zakładkę zawierającą opcje sterowania lampą mamy "wyciągniętą" do osobistego menu użytkownika).
        po co wyciagac cos do jakiegos menu? wystarczy przeciez jedno wcisniecie przycisku na body i krecenie kolkiem
        Moje wątki na forum: sport | fashion
        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• axk
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2027

Zamieszczone przez sebcio80
          po co wyciagac cos do jakiegos menu? wystarczy przeciez jedno wcisniecie przycisku na body i krecenie kolkiem
          Racja, zupełnie zapomniałem o tym "skrócie". Jak widać do wielu ustawień można się dostać różnymi drogami.
          EOS + Speedlite

Komentarz

• cika
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 25

Chyba nie odrobiłem lekcji
            O jakim "skrócie" mówisz sebcio80 ?
            Jest skrót do funkcji zmiany siły błysku od 1/1 do 1/64?

Komentarz

• axk
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2027

Zamieszczone przez cika
              Jest skrót do funkcji zmiany siły błysku od 1/1 do 1/64?
              Chodzi o przycisk ISO, jednakże nie tyczy się to ustawień manualnych. Za jego pomocą można wprowadzać korektę siły błysku kiedy to lampa pracuje w E-TTL'u.
              EOS + Speedlite

Komentarz

• cika
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 25

Ok, o tym wiem. Nic trzeba nauczyć się korzystać z opcji w body. Jako były użytkownik Pentaxa jestem przyzwyczajony do zmiany bezpośrednio z lampy np. Metz 48 też ma przyciski, ale te maleństwa na 430 są dla mnie nie do ogarnięcia.

Komentarz

• pietro.s
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 140

Zamieszczone przez axk
                  Chodzi o przycisk ISO, jednakże nie tyczy się to ustawień manualnych. Za jego pomocą można wprowadzać korektę siły błysku kiedy to lampa pracuje w E-TTL'u.
                  To działa tylko w aparatach z dwoma pokrętłami?
                  którym pokrętłem jest to realizowane?
                  Piotrek S.

Komentarz

• axk
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2027

Zamieszczone przez pietro.s
                    To działa tylko w aparatach z dwoma pokrętłami?
                    Funkcję tą oferują wszystkie korpusy serii x0D oraz xD.

Zamieszczone przez pietro.s
                    ...którym pokrętłem jest to realizowane?
                    Funkcyjnym (tym po prawej stronie wyświetlacza).
                    EOS + Speedlite

Komentarz

• arturs
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4196

w 430tce to jest naprawdę upierdliwe - te przyciski +/- są małe i bardzo źle się wciskają, w 580ex możesz albo:
                      1. wcisnąć przycisk w kółku i kółkiem pokręcić i skorygować (b. wygodne)
                      2. Jak ustawisz w CF którymś to wystarczy samo pokrecenie kółkiem (szybsze ale jak machasz lampą w często np. do torby wkładasz to może się przestawić )

obie opcje są super wygodne - w 430tce własnie to spowodowało że jej nie kupiłem tylko odżałowałem i od razu 580kę wziąłem
                      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• _igi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2035

Zamieszczone przez cika
                        Ok, o tym wiem. Nic trzeba nauczyć się korzystać z opcji w body. Jako były użytkownik Pentaxa jestem przyzwyczajony do zmiany bezpośrednio z lampy np. Metz 48 też ma przyciski, ale te maleństwa na 430 są dla mnie nie do ogarnięcia.
                        Naciskasz pierwszy przycisk od strony spustu, nad ekranem i kręcisz kółkiem nastaw przy ekranie - to moment przecież...
                        5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

Pracuję...