E-TTL II FAQ. Jak działa nowy system i czego wymaga...

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

Ale to proste. Jak pisze ze lampa ma e-ttl to ma miec i e-ttl II. W specyfikacji pisze z czym lampa jest zgodna.

Jesli lampa jest starsza i nie pisze ze ma e-ttl II to bedzie pisac e-ttl, jak we wszystkich ex'ach canona oprocz 580'tki, ktora jako jedyna w papierach ma jawnie napisana zgodnosc.

Tutaj to najlepsze zrodlo to wybrac konkretny model i z oficjalnej strony producenta czy papierow zobaczyc co to dokladnie jest. Bo problem takich list moim zdaniem to to ze po jakims czasie i tak sa nieaktualne.
    ...

Komentarz

• Gregg
      Bywalec
      • 2005
      • 222

Zamieszczone przez KuchateK
      Ale to proste. Jak pisze ze lampa ma e-ttl to ma miec i e-ttl II. W specyfikacji pisze z czym lampa jest zgodna.

Jesli lampa jest starsza i nie pisze ze ma e-ttl II to bedzie pisac e-ttl, jak we wszystkich ex'ach canona oprocz 580'tki, ktora jako jedyna w papierach ma jawnie napisana zgodnosc.

Tutaj to najlepsze zrodlo to wybrac konkretny model i z oficjalnej strony producenta czy papierow zobaczyc co to dokladnie jest. Bo problem takich list moim zdaniem to to ze po jakims czasie i tak sa nieaktualne.
      Ale mieszasz...
      Piszesz że lampa która ma e-TTL ma również e-TTL II ??? (2gie zdanie twojej wypowiedzi)
      Czyli wszystkie maja wpisane że mają e-TTL i są zgodne -współpracują z aparatem w trybie e-TTL II)?
      A tylko 580 ma napisane że ma e-TTL II?
      Dobrze zrozumiałem???

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Dobrze zrozumiałeś. Jakbyś jeszcze miał pytania, to przeczytaj pierwszy post
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Pszczola
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1760

O tym czy EX wspolpracuje z e-ttl II nie decyduje "opis" w instrukcji. O e-ttl II i funkcjach body z e-ttl II na forum bylo wielokrotnie.
          EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez Gregg
            Czyli wszystkie maja wpisane że mają e-TTL i są zgodne -współpracują z aparatem w trybie e-TTL II)?
            A tylko 580 ma napisane że ma e-TTL II?
            Wszystkie lampy ktore maja E-TTL dzialaja w E-TTL II a to co ma napisane 580EX w specyfikacji to albo marketing albo przestawienie sie na nowa nomenklature - bo kazde kolejne body Canona bedzie mialo E-TTL II wiec w 580 juz tak po prostu wpisali by na przyszlosc nie mieszac.

Komentarz

• Gregg
              Bywalec
              • 2005
              • 222

No to teraz kumam...Dzięki...
              Tylko po so tyle zamieszania w tych systemach...

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

To nie jest zamieszanie.
                Firmy nie zatrudniaja prorokow czy wrozek, nie zdradzaja swoich planow i nie beda pisac w papierach do lampy dwa lata wczesniej ze jest zgodna z czyms czego jeszcze nie ma na rynku, czy wrecz nie maja pojecia ze bedzie
                Taka sama praktyka obowiazuje dla przykladu przy plytach glownych gdzie na liscie procesorow w instrukcji nigdy nie ma nic wydanego po momencie premiery danej plyty mimo ze dziala z nowszymi modelami.
                ...

Komentarz

• Macko

Zamieszczone przez Vitez
                  Wszystkie lampy ktore maja E-TTL dzialaja w E-TTL II a to co ma napisane 580EX w specyfikacji to albo marketing albo przestawienie sie na nowa nomenklature - bo kazde kolejne body Canona bedzie mialo E-TTL II wiec w 580 juz tak po prostu wpisali by na przyszlosc nie mieszac.
                  Właśnie zmieniłem body na 350D i pomimo, że na mojej lampie Metz 44AF-4C jest wyraźnie napisane iż obsługuje E-TTL to działa tylko w trybie ręcznym. Metz coś chyba zepsuł z oprogramowaniem lampy bo wypuścił nową wersję 44AF-4C(V2).
                  W serwisie oznajmili, że mogą wysłać moją lampę do przeprogramowania za 20 euro + koszty przesyłki.

Komentarz

• Pszczola
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1760

I byc moze chocby i z tego powodu warto inwestowac w lampy Canona EX, majac nadzieje, ze Canon nie schrzani wspolpracy z tymi lampami w nowych body.
                    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• KuchateK
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 4895

Juz oni (Canon) znajda za jakis czas cos, dzieki czemu bedzie trzeba znowu wymienic pol zestawu... Albo i caly...

Historia z niedzialajacymi Metz'ami na 20D i 350D, ktore ze dzialaly ze starszymi body jest podobna do historii starych Sigm... Takie kwiatki sie trafiaja i jest to typowy element walki o klienta.
                      Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
                      ...

Komentarz

• rysiaczek
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 897

Tez mam tandem 350D + 44 AF4C - dokładnie ten sam problem. Ale nie ma tez co wieszac psów na Metz'u - lampy z nowszym softwarem (obsługujące 350D) są na rynku gdzieś od listopada.

P.S. Macko - wyczekaj chwile - kontaktowałem się z Fototechniką, planują kupic urządzenie do przeprogramowywania pod koniec kwietnia. Kosz 15-20 euro.

P.S.2 Ja tam ich nie lubie (choćby dlatego, że sam ich musiałem uświadamiać, że taki problem istnieje, zresztą o możliwości przeprogramowania lampy też nie wiedzieli ) - imho lepiej wychodzi dobrze sprzedać lampę i kupić the same, but new -that's my way
                        Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• gaceq
                          • 2005
                          • 13

hmmm... a tak modyfikując nieco bieg dyskusji... wstyd mi się przyznać, pewnie mam wolne oczy... ale ja żadnego przedbłysku przy mojej 580EX nie zaobserwowałem...
                          5DII/ 20D/ Tamron 17-35 2,8-4/ Tamron 28-75 2,8/ 70-200 4L/ CZ 50 1,4 / 580EX/ 550EX / LightSphere II / COCO Ringflash Adapter

Komentarz

• KuchateK
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 4895

Masz wolne oczy albo ustawiles lampe na M
                            W e-ttl jest dwa blyski... Ciezko zauwazyc, jak pisalem.
                            Jak bedziesz ogladal w tv jakas relacje jak ida rozni tacy znani po czerwonym dywanie to przygladnij sie. Widac zwykle duzo lepiej takie serie po dwa...
                            ...

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez gaceq
                              hmmm... a tak modyfikując nieco bieg dyskusji... wstyd mi się przyznać, pewnie mam wolne oczy... ale ja żadnego przedbłysku przy mojej 580EX nie zaobserwowałem...
                              Lampe ustaw na E-TTL na pewno a nie M, aparat na tryb Tv, czas np 2 sekundy w ciemnym pomieszczeniu, w custom functions sprawdz czy masz na 2nd curtain wlaczony, powinien blysnac dwa razy - raz pomiarowo przed otwarciem migawki i drugi raz normalnie na zamkniecie migawki.

Komentarz

• KuchateK
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 4895

Az tak kombinowac? Eeee...
                                ...

Komentarz

Pracuję...