E-TTL II FAQ. Jak działa nowy system i czego wymaga...

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stratus
    Początki nałogu
    • 2006
    • 398

Według mnie należy zerknąć do specyfikacji urządzenia, nie znam się na Metz`u bo nigdy nie miałem ale Speedlite 580EX też pokazuje na wyświetlaczu tylko ETTL
    Moje zabawki
    Moje zdjęcia

Komentarz

• ukA
      Bywalec
      • 2005
      • 186

Czytałem instrukcję i szukałem trochę w sieci przed zadaniem pytania. Nie ma tam wzmianki o " II " więc nie upieram się przy tym wyświetlaczu. Bardziej interesuje mnie Exif z zestawu eTTL II, czy tam jest to opisane jednoznacznie. A może jest jakiś inny sposób identyfikacji jak zdjęcie zostało naświetlone ?
      DAS APARAT

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Skoro tyle czytałeś to zajrzyj na początek tego wątku. "Dwójka" to jest funkcja body a nie lampy. Lampa ma ETTL i koniec.
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• ukA
          Bywalec
          • 2005
          • 186

W swoich wątpliwościach nigdzie nie wspominałem, że nie mam eTTL II na 100%. Jedyne, co to, że wzmianka w exif to tylko eTTL. Skoro nikogo taka sytuacja nie dziwi i taka jest norma to widocznie się wygłupiłem. Wątek czytałem od początku ( w moim poczuciu ze zrozumieniem) i wiem, że eTTL II to funkcja body.
          DAS APARAT

Komentarz

• piast9
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3267

OK, sorki zatem, nieporozumienie.
            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Jacek_Z
              Moderator
              • 2005
              • 2726

Przebrnąłem przez cały wątek, odpowiedzi nie znalazłem. Chciałbym się tylko upewnić. U canona komunikacja (a nie pomiar) z lampą zdalną też jest na drodze przedbłysków, ew. IR, a nie radiowo?
              U nikona komunikację między body i lampami (grupami lamp) zrobiono "błyskaniem". Część osób jest przekonana, że to się odbywa radiowo, u nikona wiem na pewno, że nie, ale mi te zdziwione osoby twierdzą, że u canona jest radiowo. Mylą się?
              Jedynie u minolty to było radiowo o ile kojarzę.

PS - sprzeczacie się głównie o to, jak to działa gdy lampa jest na body, albo gdy używa się jednej lampy, jakie są różnice w starym i nowym systemie. A wiecie jak rozwiązano kanały i grupy lamp zdalnych? To mnie ciekawi i tego chyba nikt nie podaje. Ile przedbłysków przypisano do czego? Nie trafiłem na takie info u nikona. U canona też to pewnie tajemnica?
              Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez Jacek_Z
                Mylą się?
                Zdecydowanie.

U canona też to pewnie tajemnica?
                Canon’s wireless E-TTL system employs brief digitally-encoded pulses of light (either visible or infrared, depending on the master unit used) to transmit commands from a master flash unit to a slave unit or multiple slaves.

Tyle jest w EOS Flash FAQ.
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• tomdz
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 637

Kurcze, pogubiłem się. Czy w E-TTL II jest w końcu auto fill reduction, czy nie? Że w E-TTL jest, to już wiem, ale co do v.II to co strona to inna wersja wydarzeń

Na wypadek jeśli wspomniana redukcja załącza się powyżej jakiegoś progu EV - podajcie proszę kilka typowych przykładów poziomów oświetlenia (np. słoneczny dzień - xx EV, cień - yy EV itd.), bo pojęcia nie mam, jak to wszystko do siebie odnieść.
                  Body, stałki, zoomik

Komentarz

• mgtan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1084

Przebrnąłem przez cały wątek, odpowiedzi nie znalazłem. Chciałbym się tylko upewnić. U canona komunikacja (a nie pomiar) z lampą zdalną też jest na drodze przedbłysków, ew. IR, a nie radiowo?
                    1 przedbłysk przy dwóch lampach Master musi być 5x0 a Slave może być 430-stka
                    2. transmiter radiowy Canona w cenie ponad połowy Ceny lampy błyskowej.
                    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
                    24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
                    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• axk
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2027

Zamieszczone przez mgtan
                      ...transmiter radiowy Canona w cenie ponad połowy Ceny lampy błyskowej.
                      Jeżeli masz na myśli ST-E2 to nie ma on nic wspólnego z transmisją radiową. Prowadzi on komunikację wykorzystując tor optyczny a nie radiowy.
                      EOS + Speedlite

Komentarz

• maks
                        • 2009
                        • 12

witam,

jaka jest zywotność wbudowanej lampy błyskowej w Canonie 450d z uzyciem systemu SE-TLL II ? skoro przed zrobieniem zdjecia i przycisnieciu spustu migawki do połowy Canon generuje przedbłyski i objawia się to "strzelaniem" ?

Komentarz

• mgtan
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1084

Zamieszczone przez maks
                          witam,

jaka jest zywotność wbudowanej lampy błyskowej w Canonie 450d z uzyciem systemu SE-TLL II ? skoro przed zrobieniem zdjecia i przycisnieciu spustu migawki do połowy Canon generuje przedbłyski i objawia się to "strzelaniem" ?
                          żywotność zależy od tego z jaka siłą błyskasz...jeśli będzie zredukowany np do minimum...to zywotnośc jest zdecydowanie dłuższa. Producenci podają od 20.000 do 100.000 błysków. Zależy jak używasz. Napewno nie można doprowadzić do nie używania kompletnie.

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

Zamieszczone przez mgtan
                            Producenci podają...
                            Nie wiedziałem iż Canon-a 450D produkuje kilku producentów.

Zamieszczone przez mgtan
                            ...od 20.000 do 100.000 błysków.
                            Ciekawe. Możesz podać oficjalne źródło takiej informacji?
                            Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• mgtan
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1084

..pytałem w serwisie kiedys i usłyszałem takie cyfry...

co zreszta widze na innych formach choćby u zóltych sie potwierdza...

p.s. jak nie gruchnie o ziemie to bedzie działać. Nie widze u nic dziwnego.

Komentarz

• axk
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2027

Zamieszczone przez mgtan
                                ..pytałem w serwisie kiedys i usłyszałem takie cyfry...
                                Akurat to źródło wcale nie jest miarodajne.

Zamieszczone przez mgtan
                                ...co zreszta widze na innych formach choćby u zóltych sie potwierdza...
                                A co ma forum Nikon-a do sprzętu Canon-a? Pytałem o oficjalne źródło nie zaś o informacje zamieszczone na innych forach, które (przynajmniej dla mnie) wcale nie zawsze są zgodne z prawdą.

Zamieszczone przez mgtan
                                ?

Zamieszczone przez mgtan
                                Nie widze u nic dziwnego.
                                W czym nie widzisz niczego dziwnego?
                                EOS + Speedlite

Komentarz

Pracuję...