A 720IS - pytanie (problem?)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • filip0985

A 720IS - pytanie (problem?)

Witam
    Od paru godzin zostałem szczęśliwym posiadaczem Canona Power Shot A 720IS. Dlatego od razu się zalogowałem i WITAM wszystkich forumowiczów.

Ale do rzeczy, czy normalnym jest podczas zmiany kąta nachylenia aparatu w ręku takie jakby pstrykanie, tak jakby dostosowywał ostrość i przy tym tak pstrykał. Trochę to denerwujące jak się dużo rusza ręką, a on tak pstryka. Dodam że podczas odtwarzania zdjęć już nie pstryka. Może da się to jakoś wyłączyć. Czy to normalne?
  • dr11
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1143

To chyba IS tak "pstryka". Jeśli tak to ciesz się - znaczy, że działa
    .

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

mnie sie tez wydaje ze to IS, bo moj A590IS ma dokladnie takie same objawy
      www albo tez flickr

Komentarz

• filip0985

Zamieszczone przez dr11
        To chyba IS tak "pstryka". Jeśli tak to ciesz się - znaczy, że działa
        IS w sensie Image Stabilizator? To kolego mnie uspokoiłeś, przynajmniej zasnę spokojnie Dziękuje i pozdrawiam

Komentarz

• dr11
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1143

Tak, Image Stabilizator. Jeśli masz możliwość go wyłączyć (instrukcja) to zrób to i sprawdź, czy się uciszył.
          Ale jak robisz zdjęcia z ręki to lepiej zostaw włączony. W obiektywach do lustrzanek IS włącza się tylko w konkretnych sytuacjach, np. ustawienie ostrości. W PS720IS nie wiem czy są inne tryby pracy IS niż zawsze włączony/zawsze wyłączony. Warto sprawdzić w instrukcji, bo taki tryb - włączanie IS tylko przy robieniu zdjęcia, mógłby wydłużyć pracę baterii i zaoszczędzić Ci nerwówki związanej z zakłócaniem ciszy
          .

Komentarz

• Darczan
            • 2008
            • 4

W A720IS w opcjach Stabilizacji są 4 możliwości:
            - wyłączona
            - ciągła
            - przy zdjęciu
            - pionowa
            My stuff: Canon PowerShot A720 + 5 x Sandisk SD (=10 GB) + BC-700 + 8x Sanyo Eneloop + tulejka, filtr polaryzacyjny i dekielek

Komentarz

• zonk
              Bywalec
              • 2007
              • 203

A według mnie to nie IS tylko przysłona!! Najlepiej sam się przekonaj patrząc w obiektyw włączonego aparatu i poruszaj nim!! Zauważysz jak ładnie zmienia się otwór przysłony a przy tym oddaje piękne odgłosy!! Piszę tak ponieważ mój kompakt nie ma IS a tak samo "gra".
              >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

Zamieszczone przez zonk
                A według mnie to nie IS tylko przysłona!! Najlepiej sam się przekonaj patrząc w obiektyw włączonego aparatu i poruszaj nim!! Zauważysz jak ładnie zmienia się otwór przysłony a przy tym oddaje piękne odgłosy!! Piszę tak ponieważ mój kompakt nie ma IS a tak samo "gra".
                no dobra, ale czemu przyslona sie nie przymyka jak wylaczysz IS - bo taki jest efekt w praktyce?
                www albo tez flickr

Komentarz

• zonk
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 203

W praktyce może i tak jest, ale ja nie mam IS a też mi "pyka" aparat. Jak pisałem wyżej łatwo to sprawdzić. Weź swojego kompakta włącz go i popatrz mu w "oko" ruszając np. raz w stronę okna a raz w stronę ciemniejszego zakątka mieszkania. Widać wyraźnie jak otrór przysłony się zmienia a przy tym wydaje charakterystyczne "pyk".
                  >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

Pracuję...